Όλοι μας, λιγότερο ή περισσότερο, γνωρίζουμε ποια είναι τα επικίνδυνα έντομα, με αρκετούς από εμάς να έχουμε ιδιαίτερα επώδυνες αναμνήσεις από “εκείνη τη σφήκα στο χωριό”, κλπ. Η λίστα των εντόμων που τσιμπάνε περιλαμβάνει μέλισσες, σφήκες, κοριούς, ψύλλους, τσιμπούρια, μυρμήγκια, αλογόμυγες, ψείρες και βέβαια, τον “βασιλιά” του τσιμπήματος, και μεγαλύτερο εχθρό του ανθρώπου, το κουνούπι.

Όμως, υπάρχουν κάποια έντομα που, αν και δεν είναι ευρέως γνωστά για το τσίμπημά τους, μπορούν, υπό προϋποθέσεις, να τσιμπήσουν τον άνθρωπο, ευτυχώς με όχι ιδιαίτερα άσχημες συνέπειες. Γνωρίστε τα (και αντιμετωπίστε τα με τη δέουσα προσοχή) στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Κάμπιες

Κιτρινοπράσινες και χαριτωμένες, αλλά κάποιες φορές, όχι τόσο ακίνδυνες όσο νομίζουμε. Υπάρχουν κάμπιες που έχουν αναπτύξει αμυντικούς και επιθετικούς μηχανισμούς που τους επιτρέπουν να επιβιώσουν στην άγρια φύση. Για παράδειγμα, μερικές πολύ όμορφες και φαινομενικά αβλαβείς κάμπιες έχουν τρίχες με δηλητήριο που μπορεί να διαπεράσει το ανθρώπινο δέρμα και να προκαλέσει πόνο και αλλεργικές αντιδράσεις.

 

Ακρίδες

Επικίνδυνες για τα φυτά, και, εκ πρώτης όψεως, ακίνδυνες για τους ανθρώπους. Ωστόσο, εάν κρατήσετε το έντομο στην παλάμη σας πολύ σφιχτά, είναι πιθανόν να δαγκώσει αν αισθανθεί απειλή. Επιπλέον, τα μικροσκοπικά αγκάθια στα πόδια μιας ακρίδας μπορεί να προκαλέσουν ελαφρύ ερεθισμό όταν πιέζονται στο δέρμα.

 

Τζιτζίκια

Το τζιτζίκι έχει μείνει στην ιστορία από τους μύθους του Αισώπου και τον “τζίτζικα με τον μέρμηγκα”. Ωστόσο, δεν είναι μύθος ότι το τζιτζίκι μπορεί, υπό προϋποθέσεις να δαγκώσει τον άνθρωπο. Το λεπτό στόμα του, που μοιάζει με βεντούζα, δεν θα προκαλέσει ιδιαίτερη βλάβη – ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να το δοκιμάσετε.

 

Πασχαλίτσες

Και όμως είναι αλήθεια. Οι αξιολάτρευτες πασχαλίτσες, φίλος κάθε παιδιού που παίζει στον κήπο, έχουν τη δυνατότητα να τσιμπήσουν. Ωστόσο, δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας. Τα σαγόνια τους είναι εξαιρετικά μικρά και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να διαπεράσουν το ανθρώπινο δέρμα. Στη χειρότερη των περιπτώσεων, θα αισθανθείτε ένα σχεδόν αδιόρατο τσίμπημα. Συνεχίστε να τις αγαπάτε!

 

Σκαθάρια

Σκαθάρια. Σαν συγκρότημα (Beatles) σημάδεψαν την ιστορία της μουσικής. Σαν έντομα οι πιθανότητες να “σημαδέψουν” το δέρμα σας με τα μεγάλα σαγόνια τους είναι μικρές. Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, τα μεγαλύτερα σκαθάρια, εάν νιώσουν ότι απειλούνται, ή προσπαθούν να σταθεροποιήσουν το σώμα τους, μπορεί να τσιμπήσουν. Ο πόνος είναι ελαφρύς.

 

Μυρμήγκια

Το γνωστό μας μυρμήγκι στο σπίτι ή στον κήπο, είναι πολλές φορές ενοχλητικό και απαιτεί συνεργείο απεντόμωσης, ωστόσο είναι εντελώς  ακίνδυνο. Όμως, ένα από τα μέλη της οικογενείας, το κόκκινο μυρμήγκι, είναι ένα μείζον αγροτικό παράσιτο, που εκτός της καταστροφής της σοδειάς, μπορεί να αντιδράσει με οδυνηρό κέντρισμα (εάν ενοχληθεί) που μετά από 48 περίπου ώρες εξελίσσεται σε φλύκταινα.

 

Αλογάκια της Παναγίας

Τα αλογάκια της Παναγίας (μαντώδη ή μάντισσες) είναι γνωστά για τη στάση των μπροστινών ποδιών τους, τα οποία υψώνονται σαν σε στάση προσευχής. Διάσημες για την κατανάλωση πολλών παρασίτων στον κήπο, οι μάντισσες μπορεί να αντιληφθούν τον άνθρωπο σαν απειλή εάν κινηθεί γρήγορα προς αυτές ή τις πιάσει σφιχτά. Το τσίμπημά τους μπορεί να διαπεράσει το ανθρώπινο δέρμα και είναι σχετικά οδυνηρό.

 

Λιβελούλες

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι τα πιο γρήγορα έντομα στον πλανήτη, αναπτύσσοντας ταχύτητα που μπορεί να φτάσει τα 100 σχεδόν χιλιόμετρα την ώρα. Έχουν δυνατά στόματα, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούν για να συλλάβουν κουνούπια και μύγες ως πηγές τροφής. Ωστόσο, σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να τσιμπήσουν τον άνθρωπο εάν θεωρήσουν ότι απειλούνται.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!