Οι άνθρωποι κάθε ηλικίας, από τη βρεφική και παιδική μέχρι την τρίτη και την τέταρτη, έχουν ιδιαίτερα οφέλη από τη χρήση αντηλιακού (και αντίστοιχα διατρέχουν μεγάλους κινδύνους από την απουσία χρήσης του). Το αντηλιακό λειτουργεί σαν ένα πολύ λεπτό και αόρατο “αλεξίσφαιρο γιλέκο” που σταματά τις ακτίνες UV πριν αυτές διεισδύσουν στο δέρμα και προκαλέσουν ανεπανόρθωτες βλάβες.

Όμως, ειδικά για τη μέση ηλικία, έρευνες έχουν πλέον επιβεβαιώσει ότι το αντηλιακό έχει ιδιότητες που εκτός από την υγεία, προστατεύουν και τη… ματαιοδοξία. Συγκεκριμένα, η τακτική χρήση αντηλιακού σε ανθρώπους έως 55 ετών προστατεύει από φωτογήρανση, ρυτίδες, κηλίδες και απώλεια ελαστικότητας που προκαλούνται από την έκθεση στον ήλιο. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Η ιστορία του αντηλιακού στην υπηρεσία της ομορφιάς

Οι διάφοροι τρόποι προστασίας από τον ήλιο και η συσχέτισή τους με την ομορφιά και τη νεότητα υπάρχουν εδώ και χιλιετίες. Ας κάνουμε μία σύντομη αναδρομή:

 

3100 – 300 π.Χ. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούν μεθόδους αντηλιακής προστασίας για κοσμητικούς λόγους. Χρησιμοποιούνται συστατικά όπως το πίτουρο ρυζιού, το γιασεμί και το λούπινο για να εμποδίσουν την επίδραση του ήλιου στο δέρμα.

 

800 – 500 π.Χ. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο για να προστατεύσουν το δέρμα τους από τον ήλιο (σημερινές μελέτες επιβεβαιώνουν ότι το ελαιόλαδο έχει πράγματι Δείκτη Προστασίας SPF περίπου 8).

 

700 μ.Χ. Στην Ιαπωνία, η γυναικεία ομορφιά συνδέεται με τη λευκότητα που επιτυγχάνεται με σκόνες που έχουν ως βάση μόλυβδο ή υδράργυρο.

 

1600 μ.Χ. Οι γυναίκες στην Ευρώπη φορούν άβολα καλύμματα από βελούδο για να προστατεύσουν το δέρμα τους, ενώ παράλληλα χρησιμοποιούν καλλυντικά λεύκανσης δέρματος που περιέχουν μόλυβδο.

 

1891 μ.Χ. Ο Δρ. Hammer από τη Στουτγάρδη της Γερμανίας γίνεται ο πρώτος που συνιστά τη χρήση χημικών αντηλιακών για την πρόληψη του κοκκινίσματος και του εγκαύματος.

 

1920 μ.Χ. Η Γαλλίδα σχεδιάστρια μόδας Coco Chanel κάνει το μαύρισμα δημοφιλές μετά τις φωτογραφίες της από κρουαζιέρα στη Μεσόγειο.

 

1942 μ.Χ. Οι Stephen Rothman και Jack Rubin περιγράφουν για πρώτη φορά το παρααμινοβενζοϊκό οξύ (PABA), συστατικό αντηλιακών για πολλές δεκαετίες.

 

1990 μ.Χ. Τα περισσότερα αντηλιακά στην αγορά έχουν SPF που κυμαίνεται από 15 έως 30. Η αβοβενζόνη είναι πλέον το πιο κοινό συστατικό τους.

 

Η έρευνα

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο έγκριτο και ευρέως αναφερόμενο ακαδημαϊκό περιοδικό Annals of Internal Medicine που εκδίδεται από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ιατρών.  Συγκεκριμένα, Αυστραλοί ερευνητές παρακολούθησαν περισσότερους από 900 άνδρες και γυναίκες κάτω των 55 ετών για σχεδόν 5 χρόνια. Οι συμμετέχοντες ήταν ως επί το πλείστον ανοιχτόχρωμοι.

Όλοι οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα είχε ειδικές οδηγίες για τη χρήση αντηλιακού με Δείκτη Προστασίας SPF 15 σε καθημερινή βάση, εφαρμόζοντάς το στο κεφάλι, το λαιμό και τα χέρια κάθε πρωί, και επαναλαμβάνοντας την εφαρμογή μετά το μπάνιο, την έντονη εφίδρωση ή μερικές ώρες στο ύπαιθρο. Η δεύτερη ομάδα δεν πήρε κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες, αλλά αφέθηκε να χρησιμοποιεί το αντηλιακό όπως αυτή επιθυμεί.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά: βρέθηκε ότι μετά από 4,5 χρόνια, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, όσοι χρησιμοποιούσαν αντηλιακό καθημερινά, παρουσίασαν πολύ λιγότερη γήρανση του δέρματος σε σύγκριση με εκείνους που δεν έκαναν καθημερινή χρήση. Το δε ποσοστό της λιγότερης γήρανσης; 24%!

 

Και αν δεν είσαστε στη μέση ηλικία;

Και αν είστε μικρότεροι ή μεγαλύτεροι από τη μέση ηλικία; Οι συγγραφείς της μελέτης θεωρούν ότι η χρήση αντηλιακού, αν και δεν αξιολογήθηκε στη συγκεκριμένη έρευνα, είναι ιδιαίτερα πιθανό να ωφελεί και άτομα άνω των 55 ετών.

Όσο δε για τους μικρότερους, εκτός από τα οφέλη αντιγήρανσης, είναι σημαντικό να θυμούνται ότι το αντηλιακό προστατεύει αποδεδειγμένα από την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος και να μην το παραλείπουν ποτέ στις πολλές, πολλές δεκαετίες που θα απολαμβάνουν τη ζωή και τον ήλιο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!