Στη συντριπτική πλειοψηφία, εμείς οι άνθρωποι αρχίζουμε τη ζωή μας με ένα δέρμα απαλό, ροδαλό, χωρίς σημάδια, ενώ μοσχοβολάμε μάλιστα την πιο όμορφη μυρωδιά στον κόσμο, την ακαταμάχητη για όλες τις μαμάδες, θείες, γιαγιάδες (και φυσικά τους μπαμπάδες) μωρουδίλα. Στην πορεία μας στη ζωή, δυστυχώς χάνουμε τόσο τη μυρωδιά, όσο και το ροδαλό μας δέρμα.

Ένας από τους λόγους της απώλειας αυτής; Ο ήλιος, που αν και είναι τόσο σημαντικός για το “ευ ζην”, είναι παράλληλα και αμείλικτος με το δέρμα μας, όταν δεν προσέχουμε. Δείτε ποια είναι τα πιο συνηθισμένα σημάδια του ήλιου στο δέρμα, στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ηλιακά εγκαύματα

Τα ηλιακά εγκαύματα συνήθως μας ταλαιπωρούν για λίγες μέρες, ωστόσο συσσωρεύουν, ειδικά όταν επαναλαμβάνονται, πολλά δερματικά προβλήματα στη συνέχεια της ζωής. Θα καταλάβετε ότι πέσατε θύμα ενός ήπιου ηλιακού εγκαύματος όταν το δέρμα σας κοκκινίζει και το αισθάνεστε επώδυνο και ζεστό στην αφή.

Επιπλέον, μπορεί να νιώθετε φαγούρα και το δέρμα σας να ξεφλουδίζει. Οι φουσκάλες δεν είναι καλό νέο και σημαίνουν ότι έχετε ένα κακό έγκαυμα. Επισκεφθείτε τον γιατρό εάν έχετε ιδιαίτερα έντονο πόνο ή υψηλότερο πυρετό από 38 βαθμούς Κελσίου για περισσότερες από 48 ώρες.

 

Ακτινικές κερατώσεις

Οι ακτινικές κερατώσεις είναι φολιδωτές, τραχιές κηλίδες δέρματος ή ανυψωμένα εξογκώματα που μοιάζουν με κονδυλώματα. Η επιφάνειά τους γίνεται ευκολότερα αισθητή με την ψηλάφηση παρά με την όραση. Εμφανίζονται συνήθως στο πρόσωπο, στο τριχωτό της κεφαλής, στα αυτιά, στο λαιμό, στους βραχίονες και στα χέρια. Το χρώμα τους μπορεί να είναι σκούρο, κόκκινο, ροζ ή ίδιο χρώμα με το δέρμα σας.

Οι ακτινικές κερατώσεις μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, ενώ κάποιες φορές προκαλούν φαγούρα. Χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση, καθώς υπάρχει ένας κίνδυνος της τάξης του 10% να εξελιχθούν σε πλακώδες καρκίνωμα μέσα σε διάστημα 10 ετών. Ο γιατρός μπορεί να τις αφαιρέσει με κρυοθεραπεία υγρού αζώτου, ηλεκτρικό καυτηριασμό, τοπική χρήση φαρμάκων ή χειρουργική επέμβαση.

 

Ακτινική χειλίτιδα

Η ακτινική χειλίτιδα είναι η πιο επιθετική μορφή ακτινικής κεράτωσης και εμφανίζεται στα χείλη. Αφορά συνήθως το κάτω χείλος και προσβάλλει συχνότερα άτομα μεγαλύτερα των 50 ετών, με ανοιχτόχρωμο δέρμα, κυρίως άνδρες και κυρίως καπνιστές. Εκτός από την ηλιακή ακτινοβολία, η εμφάνισή της ενδέχεται να οφείλεται και σε εσωτερικούς παράγοντες του οργανισμού.

 

Υπερμελάγχρωση

Ονομάζεται επίσης και καφέ κηλίδες, σκούρες κηλίδες ή γεροντικές κηλίδες. Πρόκειται για αποχρωματισμένες περιοχές, που μοιάζουν με μεγάλες φακίδες, μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος νομίσματος και τείνουν να γίνονται πιο σκούρες με την πάροδο των ετών.

Ένα σημείο που ήταν απλά μαυρισμένο, όταν το προσέξατε για πρώτη φορά στα 30 σας μπορεί να γίνει καφέ και στη συνέχεια σκούρο καφέ στα 40 και τα 50 σας. Παρακολουθήστε τα σημεία που παρουσιάζετε υπερμελάγχρωση και ενημερώστε τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην υφή των κηλίδων.

 

Άτυποι σπίλοι

Οι άτυποι σπίλοι είναι πολύ συνηθισμένοι καλοήθεις σπίλοι, οι οποίοι μοιάζουν με το μελάνωμα. Εμφανίζονται συχνότερα στο στήθος, την κοιλιά, την πλάτη και τα άκρα. Μπορεί να εμφανιστούν και σε μέρη του σώματος που δεν έχουν εκτεθεί στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως η βουβωνική χώρα.

Εάν έχετε άτυπους σπίλους, είναι πολύ σημαντικό να προσέχετε για αλλαγές σε αυτούς. Αν έχετε έναν που μεγαλώνει, έχει ακανόνιστο περίγραμμα ή ανώμαλη επιφάνεια, αλλάζει χρώμα, σας προκαλεί φαγούρα, αιμορραγεί ή έχει γίνει πιο σκούρος, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας.

 

Ροδόχρους ακμή

Με την έκθεση στον ήλιο, και καθώς τα χρόνια περνάνε, οι ακτίνες του ήλιου είναι αρκετά ισχυρές για να βλάψουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία κάτω από το δέρμα. Το αποτέλεσμα είναι ότι μπορεί να εμφανιστεί ροδόχρους ακμή (ακμή των ενηλίκων). Η ροδόχρους έχει ως γενικό χαρακτηριστικό το έντονο ερύθημα, κυρίως σε μάγουλα, μέτωπο, μύτη και πηγούνι. Είναι πιο κοινή σε γυναίκες μεταξύ 30 και 60 ετών.

 

Ρυτίδες, γραμμές γέλιου, πόδι χήνας

Όπως και να ονομάσετε τα παραπάνω, είναι όλα σημάδια που προέρχονται ή επιδεινώνονται από την πολυετή σας έκθεση στον ήλιο. Οι ακτινοβολίες UV βλάπτουν τους ιστούς που στηρίζουν το σφριγηλό δέρμα και επιταχύνουν τη διαδικασία ρυτίδωσης και χαλάρωσης.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!