Μαγιό, πετσέτες, τσάντα, παγούρι με νερό, flip-flops και αντί για αντηλιακό, βάση μακιγιάζ με Δείκτη Προστασίας. Φύγατε για παραλία;

Όχι τόσο βιαστικά.

Θεωρητικά το μέικαπ με Δείκτη Προστασίας (που δεν είναι παρά μέικαπ με προσθήκη αντηλιακού) θα έπρεπε να προσφέρει επαρκή προστασία από τη βλαβερή ακτινοβολία UV. Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δείτε γιατί στο άρθρο μας που ακολουθεί, προσθέστε αντηλιακό στην τσάντα σας και τότε φύγετε για παραλία.

 

Οι απροστάτευτες περιοχές

Ας ξεκινήσουμε με μία λογική σκέψη: ένα καλλυντικό με SPF μπορεί να προστατεύσει μόνο το δέρμα που καλύπτει. Επομένως, το μακιγιάζ με SPF προστατεύει περιοχές όπως τα χείλη και τα μάγουλά σας. Τι γίνεται όμως με τον λαιμό, τον αυχένα, τα αυτιά, το στήθος, τους βραχίονες, τα χέρια και άλλες εκτεθειμένες περιοχές; Το μέικαπ σας με SPF δεν θα βοηθήσει στην προστασία αυτών των περιοχών από τη φθορά του ήλιου.‌

 

Η έλλειψη προστασίας

Ακόμη όμως και αν βάλετε, υποθετικά, μέικαπ σε ολόκληρο το πρόσωπό σας, και πάλι η προστασία που θα έχετε, είναι πολύ μικρή σε σχέση με αυτή που θα έπρεπε να έχετε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι οι αξιολογήσεις αντηλιακών στο εργαστήριο αφορούν μία τυπική (και αρκετά μεγάλης ποσότητας) εφαρμογή 2 mg αντηλιακού ανά τετραγωνικό εκατοστό δέρματος.

Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Ότι αν στηριζόσασταν αποκλειστικά στο μέικαπ για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο, θα χρειαζόσασταν περίπου 6 με 7 φορές την ποσότητα του μακιγιάζ που βάζετε τώρα! Πραγματικά, δεν υπάρχει κανένα λόγος να “παστώσετε” το πρόσωπό σας και μάλιστα με αμφίβολα αποτελέσματα.

 

Ο σωστός τρόπος χρήσης μέικαπ με SPF

Εάν λοιπόν το μέικαπ με SPF δεν προσφέρει την κατάλληλη προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB που χρειάζεστε, μήπως θα έπρεπε να το σταματήσετε εντελώς; Τα καλά νέα είναι ότι εάν έχετε απόθεμα από μέικαπ με SPF δεν χρειάζεται να σταματήσετε να το χρησιμοποιείτε – απλά ακολουθήστε τη σωστή φόρμουλα.

Τα βήματα:

  • Ξεκινήστε, στρώνοντας μία επαρκή ποσότητα από το κλασικό αντηλιακό σας (περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού για πρόσωπο και λαιμό).
  • Συνεχίστε με το μέικαπ που περιέχει SPF.

 

Τι γίνεται με την επανάληψη;

Εδώ αρχίζουν τα δύσκολα. Όλοι οι ειδικοί συνιστούν εφαρμογή του αντηλιακού κάθε 2 ώρες στην παραλία και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο. Εάν έχετε ήδη 2 στρώσεις αντηλιακού και μέικαπ στο πρόσωπό σας, μήπως μία ακόμη στρώση αντηλιακού πάνω από αυτές τις 2 θα σας κάνει να μοιάζετε έτοιμη να παίξετε σε ταινία τρόμου;

Σίγουρα δεν είναι πρακτικό να καθαρίσετε το πρόσωπό σας και να κάνετε όλη τη διαδικασία από την αρχή. Η πιο εύκολη λύση είναι αντηλιακό σε σπρέι που μπορεί να εφαρμοστεί πάνω από το μακιγιάζ χωρίς να ξεκινήσετε τη διαδικασία από την αρχή.

 

Pro tips για τους λάτρεις του μακιγιάζ

  • Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται πρώτο, πριν από οτιδήποτε άλλο. Μπορείτε έως και να παραλείψετε το
  • Αντηλιακά που έχουν ως βάση το νερό αντί για λάδι προτιμώνται. Το λάδι θα επηρεάσει τη σταθερότητα του μακιγιάζ σας.
  • Το αντηλιακό σε σπρέι πάνω από το ολοκληρωμένο μακιγιάζ είναι μία εναλλακτική λύση αντί της χρήσης αντηλιακής λοσιόν και κατόπιν βάσης μέικαπ. Να θυμάστε ωστόσο ότι θα αφήσει μία ελαφριά λάμψη στο πρόσωπό σας.
  • Εάν θέλετε να βγάλετε φωτογραφίες στην παραλία, να θυμάστε ότι ο συνδυασμός αντηλιακού και μέικαπ έχει ανακλαστικά συστατικά που μπορούν να οδηγήσουν σε λευκές κηλίδες στις φωτογραφίες σας. Ελπίζουμε να μην είναι επαγγελματικές!

 

Επίλογος

Να θυμάστε ότι το μέικαπ με SPF είναι πάντα κάτι σαν το κερασάκι στην τούρτα. Και η τούρτα σε αυτή την περίπτωση δεν είναι άλλη από το αγαπημένο και δοκιμασμένο σας αντηλιακό ευρέως φάσματος με Δείκτη Προστασίας τουλάχιστον 30.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!