Ετοιμάζεστε για το πρώτο, το δεύτερο ή ένα από τα πολλά σας θαλάσσια μπάνια. Μαγιό, πετσέτα, νερό και φυσικά αντηλιακό βρίσκονται ήδη μέσα στην τσάντα σας. Είναι πιθανόν να νιώθετε (και καλά κάνετε) μια μικρή υπερηφάνεια για την προνοητικότητά σας, όσον αφορά την αντηλιακή προστασία.

Ετοιμάζεστε να πάτε στο γραφείο. Ή στο σούπερ μάρκετ. Ή σε ένα mall. Ή ακόμα και στο ραντεβού με τον οδοντίατρό σας. Για κάποιο περίεργο λόγο, το αντηλιακό σας δεν είναι μέσα στα αξεσουάρ της τσάντας σας. Μήπως, αλήθεια, ο ήλιος έχει κάνει συμφωνία με την πόλη σας να είναι λιγότερο βλαβερός εντός των ορίων της; Δεν νομίζουμε!

Η ηλιακή ακτινοβολία που δέχεστε στην πόλη μπορεί να είναι το ίδιο επιβλαβής με αυτήν που δέχεστε στην ύπαιθρο, ίσως και περισσότερο μάλιστα, καθώς είναι πιθανόν να εφησυχάζετε περισσότερο.  Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί γιατί, καθώς και όλα τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παίρνετε για τον ήλιο, εκτός και εντός… των τειχών!

 

UVA και UVB

Υπάρχουν 2 είδη υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνουν στην επιφάνεια της γης από τον ζωοδότη, αλλά ταυτόχρονα και επικίνδυνο ήλιο: οι ακτίνες UVA και οι UVB. Οι ακτίνες UVA είναι αυτές που προκαλούν κυρίως γήρανση του δέρματος, ενώ οι UVB είναι υπεύθυνες για το κάψιμο και τα εγκαύματα.

 

Προστασία ακόμα και στο γραφείο

Η προστασία από τον ήλιο σε αστικό περιβάλλον, θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα στην εργασία, ακόμη και αν δουλεύετε σε γραφείο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ το τζάμι ενός παραθύρου εμποδίζει σε μεγάλο βαθμό τις UVB, οι UVA μπορούν να περάσουν κατευθείαν.

Σε πρόσφατη μελέτη, άτομα που εργάζονταν σε εσωτερικούς χώρους γραφείων, με τη μία πλευρά του προσώπου τους εκτεθειμένη απευθείας σε ένα παράθυρο και στον ήλιο, ανέπτυξαν αισθητά περισσότερες ρυτίδες, καφέ κηλίδες και χαλάρωση του δέρματος στην πλευρά εκείνη.

 

Προστασία στη διαδρομή

Όμως, δεν είναι μόνο άνθρωποι που κάθονται σε ένα γραφείο με “θέα στον ήλιο” που κινδυνεύουν. Εάν χρειάζεστε ιδιαίτερα μεγάλο χρόνο διαδρομής για να φτάσετε στη δουλειά και τον περνάτε μέσα σε ένα όχημα, λόγω κίνησης (πχ, “ποτάμι” στον Κηφισό), είστε εκτεθειμένοι στις ακτίνες UVA από τα πλευρικά παράθυρα του οχήματος.

 

Προστασία: μέρος της πρωινής, καλοκαιρινής ρουτίνας

Όταν προετοιμάζεστε για τη δουλειά το πρωί, μπορείτε να εφαρμόσετε ενυδατική κρέμα ή μακιγιάζ μαζί με αντηλιακό. Εάν η ρουτίνα σας περιλαμβάνει περισσότερα από ένα προϊόντα, θυμηθείτε να ακολουθείτε πάντα τη σωστή σειρά εφαρμογής:

 1. Τυχόν φαρμακευτική αγωγή. Εάν χρησιμοποιείτε τοπική αγωγή, αυτή πρέπει πάντα να είναι το πρώτο προϊόν που εφαρμόζεται σε ένα καθαρό, πλυμένο πρόσωπο.
 2. Ενυδατική κρέμα. Εφαρμόστε την ενυδατική κρέμα πριν το αντηλιακό.
 3. Αντηλιακό. Το αντηλιακό σας θα πρέπει να είναι ευρέως φάσματος, προστατεύοντας από τις ακτίνες UVA και UVB. Ο Δείκτης Προστασίας από τον ήλιο (SPF, Sun Protection Factor), θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15. Για εκτεταμένη εξωτερική δραστηριότητα, χρησιμοποιήστε αντηλιακό ανθεκτικό στο νερό ευρείας φάσης με SPF 30 ή μεγαλύτερο.
 4. Μακιγιάζ, πάντα στο τέλος. Επιπροσθέτως, ένα lip balm για τα όμορφά σας χείλη με SPF 15+ είναι μια καλή ιδέα!

 

Διοργανώνετε καλοκαιρινό event; Προσέξτε τα εξής!

Είτε πρόκειται για παιδικό πάρτι γενεθλίων στον κήπο, είτε για barbecue με την παρέα, δώστε σημασία στα εξής:

 • Προγραμματίστε την εκδήλωσή σας είτε πριν τις 11 το πρωί είτε μετά τις 3 το μεσημέρι.
 • Ερευνήστε τον χώρο και εντοπίστε τα σημεία φυσικής σκίασης (πχ δένδρα).
 • Μείνετε στη σκιά ή σε εσωτερικό χώρο, όσο περισσότερο μπορείτε.
 • Εάν δεν υπάρχει σκιά, προσπαθήστε να τη δημιουργήσετε με τέντες ή ομπρέλες.
 • Νερό πάντα διαθέσιμο, για όλους τους καλεσμένους.
 • Ζητήστε από τους καλεσμένους να φέρουν το καπέλο τους. Ειδικά στα παιδικά πάρτι, κάντε το να φανεί σαν παιχνίδι με βράβευση του καλύτερου καπέλου!
 • Τέλος, σκεφθείτε την πιθανότητα αναβολής του event σας σε περίπτωση δελτίου για καύσωνα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!