Η παιδική κατασκήνωση είναι ένας από τους πιο όμορφους θεσμούς! Αποτελεί για το παιδί μία εμπειρία γεμάτη αθλητικές και άλλες δημιουργικές δραστηριότητες που αναπτύσσει τις ικανότητές του, το ομαδικό του πνεύμα, τη φυσική του κατάσταση και την καλλιέργεια των ταλέντων του.

Στην κατασκήνωση, το παιδί (όπως θυμόμαστε και εμείς, από τις δικές μας… κατασκηνωτικές περιπέτειες) θα κάνει νέους φίλους και θα αποκτήσει πανέμορφες αναμνήσεις που θα το συνοδεύουν για όλη του τη ζωή. Όμως, υπάρχει ένας φίλος και σύντροφος του παιδιού, που, στην υπερβολή του, μπορεί να μετατραπεί σε εχθρό!

Είναι, φυσικά, ηλίου… φαεινότερον ότι μιλάμε για τον ήλιο. Διαβάστε στο άρθρο που ακολουθεί την προστασία που χρειάζεται το παιδί στην παιδική κατασκήνωση από τον ήλιο, ποια αξεσουάρ πρέπει να έχει μαζί του και ποιες συμβουλές πρέπει να του δώσετε.

 

Οι ειδικοί ξέρουν!

Πρώτα από όλα, ας αποδώσουμε τα εύσημα στις παιδικές κατασκηνώσεις που λειτουργούν στη χώρα μας. Οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν ISO ενώ οι αρχηγοί, υπαρχηγοί, επόπτες και ομαδάρχες είναι σχεδόν πάντα καθηγητές φυσικής αγωγής ή αντιστοίχων σχολών με πείρα στον κατασκηνωτικό χώρο. Τέλος, κάθε κατασκήνωση διαθέτει μόνιμο ιατρό και νοσηλευτικό προσωπικό.

 

Οδηγίες από τη μαμά προς το παιδί

Όλοι, όσοι είμαστε γονείς ξέρουμε το… συγκαταβατικό “ναι μαμά!” των παιδιών όταν σκοπεύουν να κάνουν ακριβώς το αντίθετο. Ωστόσο, επειδή με τον ήλιο δεν παίζουμε, πρέπει να καταστήσουμε σαφές στο παιδί ότι η προστασία από τον ήλιο είναι κάτι στο οποίο δεν δεχόμαστε εναλλακτικές. Οι οδηγίες μας για την κατασκήνωση είναι σαφείς!

Οδηγίες προς το παιδί:

 • Φοράμε τα γυαλιά μας.
 • Δεν ξεχνάμε ποτέ το καπελάκι μας. Και όσο και αν τα παιδιά προτιμούν το καπελάκι τζόκεϊ (που βλέπουν να φοράνε οι ήρωες σχεδόν κάθε προγράμματος του Nickelodeon), εμείς τα εφοδιάζουμε με πλατύγυρο καπέλο που προστατεύει και τον λαιμό και τα αυτάκια.
 • Πάντα το αντηλιακό μας μαζί.
 • Ακολουθούμε τις οδηγίες του ομαδάρχη μας για τον ήλιο, χωρίς καμία ένσταση! Αυτός ή αυτή ξέρει καλύτερα.

 

Συμβουλές προς τη μαμά

Όμως, για να μην πέσουμε θύματα της παροιμίας “δάσκαλε που δίδασκες”, υπενθυμίζουμε μερικά πράγματα που οι μαμάδες (και ναι, φυσικά και οι μπαμπάδες) πρέπει να έχουν πάντοτε υπόψη τους, τόσο πριν στείλουν τα παιδιά στην κατασκήνωση, όσο και σε κάθε οικογενειακή εξόρμηση για θαλάσσιο μπάνιο.

 • Δεν ανασύρουμε τα ανοιγμένα, περσινά αντηλιακά από το ντουλάπι. Η… μύτη μας και τα μάτια μας δεν είναι οι καλύτεροι κριτές για έλεγχο αλλοιώσεων στο χρώμα και την υφή τους.
 • Παρ’ όλα αυτά, εάν έχουμε αντηλιακά που ΔΕΝ ανοίξαμε, φυλαγμένα σε δροσερό περιβάλλον και χωρίς να έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης, μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε.
 • Δεν αποθηκεύουμε το αντηλιακό στο αυτοκίνητο (που το καλοκαίρι μπορεί να μετατραπεί σε φούρνο)
 • Τοποθετούμε αντηλιακό στα παιδιά τουλάχιστον 20 λεπτά της ώρας πριν την έκθεση στον ήλιο.
 • Μετά από κάθε βουτιά τους, ακολουθεί αντηλιακό. Πρέπει να μας γίνει συνήθεια, ακόμη και αν το αντηλιακό είναι αδιάβροχο!
 • Ανανέωση αντηλιακού κάθε 2 ώρες.

 

Παιδικά αντηλιακά

Αφήσαμε για το τέλος, το σημαντικότερο όπλο παιδιών και ενηλίκων στη μάχη κατά του ήλιου: το αντηλιακό. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικά παιδικά αντηλιακά που πληρούν τις προϋποθέσεις για την προστασία του παιδιού στην κατασκήνωση. Κάποιες πληροφορίες που μπορούν να σας βοηθήσουν στην επιλογή σας είναι οι παρακάτω:

 • Καλό είναι το αντηλιακό να είναι και αδιάβροχο. Άλλωστε, στην κατασκήνωση, το παιδί και το νερό είναι ένα και το αυτό.
 • Αντηλιακά με αιθέρια έλαια για αποτελεσματική προστασία από τις επιθέσεις εντόμων συνιστώνται.
 • Αντηλιακά με εκχυλίσματα όπως έλαιο καρύδας ή βούτυρο καριτέ (shea butter) μπορούν να ενυδατώσουν και να θρέψουν την ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα.
 • Το αντηλιακό σε σπρέι έχει το πλεονέκτημα ότι το… “φσιτ” ξετρελαίνει τα παιδιά που προστατεύουν τον εαυτό τους παίζοντας.
 • Υψηλός Δείκτης προστασίας (SPF) μεταξύ 30 και 50 καθώς η παιδική επιδερμίδα είναι πολύ πιο ευάλωτη από των ενηλίκων.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!