Συνήθως, το ρόδινο χρώμα φέρνει στο μυαλό μας τα πιο όμορφα, για πολλούς, λουλούδια του κόσμου, τα τριαντάφυλλα. Όμως, και ο λαός μας μέσα από την ίδια μας τη γλώσσα θεωρεί το ρόδινο χρώμα, εκτός από σύμβολο μοναδικής ομορφιάς και σημάδι υγείας. Όλοι μας έχουμε ακούσει και διαβάσει για τα “ροδοκόκκινα”, υγιή παιδικά μάγουλα!

Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις που το χρώμα του ρόδου όχι μόνο δεν υποδηλώνει υγεία, αλλά ακριβώς το αντίθετο. Μιλάμε φυσικά για τη ροδόχρου ακμή, μια νόσο που επηρεάζει το πρόσωπο και την οποία αρκετές φορές, οι παθόντες και παθούσες προσπαθούν να “κρύψουν κάτω από το χαλί”.

Ένας από τους βασικούς λόγους έξαρσης και επιδείνωσης της ροδόχρου ακμής είναι και η έκθεση του πάσχοντος στην ηλιακή ακτινοβολία. Δείτε λοιπόν, στο άρθρο μας που ακολουθεί, όλα τα… “μη” για τη ροδόχρου ακμή σε σχέση με τον ήλιο. Αν πάσχετε εσείς, ή κάποιος από το στενό οικογενειακό ή φιλικό σας περιβάλλον από τη νόσο είναι σίγουρο ότι θα σας βοηθήσουν!

 

Ροδόχρους νόσος

Πρώτα από όλα, ας μπούμε κάτω από το… ρόδινο πέπλο που καλύπτει τη ροδόχρου νόσο για να τη γνωρίσουμε καλύτερα. Πρόκειται για ένα αυτοάνοσο, πολυπαραγοντικό νόσημα, η ακριβής αιτία του οποίου δεν είναι ακόμη γνωστή.

Η ροδόχρους ακμή επηρεάζει τα άτομα άνω των 30 ετών, ιδιαίτερα αυτά με ανοιχτό φωτότυπο (φωτότυπος Ι έως ΙΙΙ) και παρουσιάζει υφέσεις και εξάρσεις.

Απαντάται συχνότερα στις γυναίκες, όμως οι άνδρες αντιμετωπίζουν εντονότερα συμπτώματα. Υπολογίζεται ότι ένα 3% – 5% του πληθυσμού αναπτύσσει τη νόσο, που στη χώρα μας ισοδυναμεί με σχεδόν μισό εκατομμύριο άτομα.

 

Συμπτώματα

 • Έντονο ερύθημα (κοκκίνισμα) που εντοπίζεται στο κεντρικό μέρος του προσώπου, και το οποίο μπορεί να διαρκέσει από μήνες έως και χρόνια.
 • Το ερύθημα παρουσιάζεται στις κυρτές επιφάνειες του προσώπου: μύτη, μάγουλα, μέτωπο.
 • Οίδημα.
 • Διάχυτη ξηρότητα.
 • Αίσθημα καψίματος.
 • Απολέπιση.
 • Μικρές φλύκταινες (φυσαλίδες με πύον).
 • Σε ορισμένες περιπτώσεις, διόγκωση ματιών και βλεφάρων.

 

Ροδόχρους νόσος και ήλιος

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο ήλιος είναι ο νούμερο 1 εχθρός όλων των πασχόντων από ροδόχρου νόσο. Σύμφωνα με έρευνες, 81% των ασθενών με ροδόχρου αναφέρουν ότι η έκθεση στον ήλιο πυροδοτεί έξαρση της νόσου (αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες άλλες αιτίες είναι το στρες, η υπερβολική ζέστη, η έντονη άσκηση, το αλκοόλ και οι καυτερές τροφές).

 

Τι πρέπει να κάνουν οι πάσχοντες

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους πάσχοντες από ροδόχρου να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζουν τον ήλιο τα άτομα με πολύ υψηλές πιθανότητες μελανώματος. Βασικά μέτρα:

 • Καμία έκθεση στον ήλιο από τις 10 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα.
 • Το αντηλιακό δεν είναι απλά αξεσουάρ. Είναι απαραίτητο σαν τα κλειδιά και το πορτοφόλι. Συνεχής και πλούσια χρήση αντηλιακού με Δείκτη Προστασίας (SPF) τουλάχιστον 15.
 • Παραμονή στη σκιά, όσο το δυνατόν περισσότερο.
 • Προστασία με πλατύγυρο καπέλο.

 

Επιλογή αντηλιακού για τα άτομα με ροδόχρου

Πρέπει να σημειωθεί ότι το αντηλιακό αποτελεί πολλές φορές πρόβλημα για τους ανθρώπους που υποφέρουν από ροδόχρου ακμή. Δεδομένου ότι πολλά άτομα με ροδόχρου έχουν ευαίσθητο δέρμα, διατρέχουν τον κίνδυνο να επιδεινώσουν τα συμπτώματα όταν εφαρμόζουν δυνητικά ερεθιστικά αντηλιακά. Οι περισσότεροι ειδικοί συστήνουν αντηλιακά χωρίς άρωμα που είναι “ύποπτα” για δερματικούς ερεθισμούς. Αντηλιακά για παιδιά είναι μια καλή πρόταση.

Επιπλέον, οι πάσχοντες από ροδόχρου, είναι καλό να χρησιμοποιούν φυσικά αντηλιακά (με διοξείδιο του τιτανίου ή οξείδιο του ψευδαργύρου), τα οποία δρουν αντανακλώντας έως και το 99% της ηλιακής ακτινοβολίας. Αντίθετα, τα χημικά αντηλιακά, καθώς απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, θερμαίνουν το δέρμα και μπορούν να επιδεινώσουν τη φλεγμονή της ροδόχρου.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!