Γνωρίζετε καλά την ολέθρια σχέση που υπάρχει ανάμεσα στο αλκοόλ και το τιμόνι. Η αλήθεια είναι ότι χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες για να μπει για τα καλά στο μυαλό μας (δυστυχώς, όχι ακόμα όλων μας) ότι η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ είναι ό,τι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε στον δρόμο, κατά του εαυτού μας και της οικογένειάς μας.

Τι γίνεται όμως με την οδήγηση υπό την επήρεια … ήλιου; Και εδώ τα πράγματα δεν είναι ευχάριστα. Μπορεί οι αρνητικές επιπτώσεις να μην είναι, σχεδόν ποτέ, άμεσες, όμως μακροχρόνια, μπορεί να αποδειχθούν εξίσου τραγικές. Δείτε λοιπόν στο άρθρο που ακολουθεί τη σχέση του ήλιου με την οδήγηση και τι μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας όταν είμαστε στο τιμόνι.

 

20.000 χιλιόμετρα τον χρόνο στο τιμόνι

Έρευνες έχουν δείξει ότι ο μέσος κάτοικος του ανεπτυγμένου κόσμου δαπανά 55 λεπτά την ημέρα πίσω από το τιμόνι, οδηγώντας περίπου 20.000 χιλιόμετρα το χρόνο. Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι  τα τζάμια του αυτοκινήτου μας προστατεύουν από τον ήλιο, κάτι που όμως δεν ισχύει για τις ακτίνες UVA (δείτε παρακάτω).

 

UVA εναντίον UVB: Ποια είναι η διαφορά;

Στο αυτοκίνητο, εκτίθεστε σε δύο τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας από τον ήλιο: τις ακτίνες UVA (μακρύτερο μήκος κύματος) και τις UVB (μικρότερο μήκος κύματος). Είναι και οι δύο βλαβερές, με τις UVA να είναι κυρίως υπεύθυνες για τη γήρανση του δέρματος και τις UVB για το κοκκίνισμα και τα εγκαύματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει και η υπεριώδης ακτινοβολία τύπου UVC, που είναι εξαιρετικά επιβλαβής για το δέρμα, αλλά απορροφάται ολοκληρωτικά από το όζον της στρατόσφαιρας και δεν φτάνει ποτέ στην επιφάνεια της γης.

 

Δεν με προστατεύουν τα τζάμια του αυτοκινήτου μου;

Ενώ τα τζάμια των αυτοκινήτων συνήθως αποκλείουν τις ακτίνες UVB, δεν μπορούν να αποκλείσουν πλήρως τις ακτίνες UVA. Μάλιστα, τα πλευρικά τζάμια καθώς και το πίσω συνήθως επιτρέπουν την είσοδο ισχυρότερης ακτινοβολίας από ό,τι το παρμπρίζ.

Τέλος, η αγορά ενός ακριβότερου αυτοκινήτου δεν είναι λύση. Καθώς η προστασία UV ενός αυτοκινήτου δεν εξαρτάται ιδιαίτερα από το κόστος κατασκευής του, τα ακριβά αυτοκίνητα δεν φαίνεται να προσφέρουν κάποια θεαματικά καλύτερη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, από ό,τι τα πιο οικονομικά μοντέλα.

 

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Στις χώρες όπου οι οδηγοί κάθονται στην αριστερή πλευρά του οχήματος, η έκθεσή τους στις ακτίνες UV είναι 4 φορές μεγαλύτερη στο αριστερό μπράτσο (σκεφθείτε το την επόμενη φορά που θα θελήσετε να βγάλετε το χέρι σας έξω για να “ξεπιαστεί”…) και 20 φορές μεγαλύτερη στην αριστερή πλευρά του προσώπου!

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα όλοι οι καρκίνοι του δέρματος να είναι πολύ πιο συνηθισμένοι στην αριστερή πλευρά του σώματος. Πρόσφατη έρευνα μάλιστα, έδειξε ότι περισσότερα από 75% των μελανωμάτων διαγνώστηκαν στην αριστερή πλευρά του σώματος των ασθενών.

 

Πώς να προστατευθώ;

Για να περιορίσετε την έκθεσή σας στην υπεριώδη ακτινοβολία κατά την οδήγηση, ακολουθήστε τις συμβουλές μας:

  • Πριν μπείτε στο αυτοκίνητο, εφαρμόστε αντηλιακό ευρέως φάσματος με Δείκτη Προστασίας (SPF) 15 ή μεγαλύτερο.
  • Φυλάσσετε επιπλέον αντηλιακό στο αυτοκίνητό σας.
  • Αν το ταξίδι σας είναι μεγάλο, εφαρμόστε κάθε 2 ώρες.
  • Οδηγήστε φορώντας πουκάμισο με μακριά μανίκια.
  • Αποφύγετε να οδηγείτε φορώντας βερμούδα ή σορτς.
  • Χρησιμοποιείτε UV-blocking γυαλιά ηλίου.
  • Ένα ελαφρύ μαντήλι στο κεφάλι βοηθά.
  • Οδηγείτε με το παράθυρο του αυτοκινήτου κλειστό.
  • Σκεφθείτε την πιθανότητα τοποθέτησης φιμέ τζαμιών. Εκτός του ότι κρατάνε τη θερμοκρασία του αυτοκινήτου σας χαμηλότερη, σας προσφέρουν την ίδια προστασία με ένα αντηλιακό που θα είχε SPF 285!
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: εάν οδηγείτε κάμπριο, απαραίτητα πλατύγυρο καπέλο, με γείσο τουλάχιστον 8 εκατοστών.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!