Στη ζωή, δεν είναι ασυνήθιστο να ξεχνάμε. Κάποιες φορές, αυτό μας κάνει να γυρίζουμε σπίτι (όταν ξεχνάμε το πορτοφόλι μας), κάποιες φορές μας κάνει να ξαναπηγαίνουμε στο σουπερμάρκετ (όταν ξεχνάμε την τροφή για το κατοικίδιό μας) και κάποιες φορές μας κάνει να τρέχουμε προς το πλησιέστερο ανθοπωλείο (όταν ξεχνάμε την επέτειό μας)!

Υπάρχουν όμως και κάποιες φορές που όταν ξεχνάμε κάτι, το αποτέλεσμα είναι επικίνδυνο. Και σε αυτές, περιλαμβάνεται, ναι, και η εφαρμογή του αντηλιακού μας. Όσο καλές λοιπόν και αν είναι οι προθέσεις μας και όσο ενημερωμένοι και αν είμαστε για τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας, τίποτα από αυτά δεν έχει νόημα εάν υπάρχουν κάποια σημεία του σώματός μας που ξεχνάμε όταν εφαρμόζουμε αντηλιακό.

Ποιος μας τα θυμίζει; Μία οδυνηρή κοκκινίλα και τo ξεφλούδισμα που ακολουθεί. Ας δούμε λοιπόν αυτά τα σημεία και ας τα έχουμε υπόψη μας την επόμενη φορά που θα εφαρμόσουμε το αντηλιακό μας, τόσο σε εμάς όσο και στα μέλη της οικογένειάς μας, και ιδιαίτερα στα παιδιά!

 

Άλλα μου λεν τα χείλη σου…

Χείλια. Χιλιοτραγουδισμένα. Είναι όμως και… “χιλιοπροστατευμένα”; Δεν νομίζουμε! Πολλές φορές, εφαρμόζουμε σχολαστικά αντηλιακό σε ολόκληρο το σώμα μας, μόνο και μόνο για να ξεχάσουμε τα χείλη μας. Κακώς, γιατί το ηλιακό έγκαυμα στα χείλη μπορεί να είναι όχι μόνο οδυνηρό αλλά και να “ανοίξει τον δρόμο” προς προκαρκινικές αλλοιώσεις ή και μελανώματα.

Tip: Η εφαρμογή lip balm με SPF είναι καλό να μπει στην καθημερινότητά μας.

 

Λαιμός Βουλιαγμένης;

Λαιμός. Θα σας συγχωρήσουμε αν δεν θυμόσαστε πώς πηγαίνει κάποιος στον… Λαιμό Βουλιαγμένης. Αλλά όχι εάν δεν θυμηθείτε να βάλετε αντηλιακό στον δικό σας λαιμό. Μια περιοχή που παραμελούμε συχνά και μας το θυμίζει, δυστυχώς, η κόκκινη και ξεφλουδισμένη όψη του λαιμού μας μετά από κάποιες μέρες.

 

Δυο καρπούζια δεν χωράνε σε μια μασχάλη. Αντηλιακό όμως;

Μασχάλες. Οι μασχάλες, χάρη στα προϊόντα αποτρίχωσης και αποσμητικών, είναι από τα μέρη του σώματος που συνήθως φροντίζουμε ιδιαίτερα. Όμως, τείνουμε να τις αμελούμε κατά την εφαρμογή αντηλιακού, αν και σίγουρα κάποιες ακτίνες θα τις χτυπήσουν. Μην τις ξεχνάτε!

 

Ανοίξτε τα αυτιά σας και ακούστε

Αυτιά. Κάθε εκατοστό γυμνού δέρματος χρειάζεται SPF προστασία και αυτό περιλαμβάνει τα αυτιά σας και τους λοβούς τους. Η κάλυψη των αυτιών σας με αντηλιακό είναι ένα κρίσιμο μέρος της ρουτίνας προστασίας από τον ήλιο.

Tip: πλατύγυρο καπέλο επίσης βοηθά.

 

Το αντηλιακό επί κεφαλής

Τριχωτό της κεφαλής. Και όμως, το τριχωτό της κεφαλής σας, εάν και καλύπτεται από μαλλιά, δεν πρέπει να παραμένει απροστάτευτο. Ειδικά εάν είστε άνδρας με μαλλιά που αραιώνουν, εφαρμόστε στο τριχωτό αντηλιακό ευρέως φάσματος με Δείκτη Προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο.

 

Μην… ρίχνετε βλέφαρα. Προστατέψτε τα!

Βλέφαρα. Οι στατιστικές λένε ότι 5 έως 10 τοις εκατό των μελανωμάτων βρίσκονται γύρω από τα βλέφαρα. Μην τα ξεχνάτε λοιπόν και εφαρμόστε αντηλιακό πάνω τους.

Tip: γυαλιά ηλίου wraparound που προστατεύουν τα μάτια και από το πλάι, βοηθάνε.

 

Αφήστε την ομφαλοσκόπηση για αργότερα

Αφαλός. Και όμως τον ξεχνάμε! Δεν έχει σημασία εάν ο αφαλός σας είναι από αυτούς που είναι “προς τα μέσα” ή “προς τα έξω”. Σημασία έχει να είναι καλά αλειμμένος με αντηλιακό. Δεν χρειάζεται και μεγάλη ποσότητα!

 

Πατήστε πόδι!

Πόδι. Πολλές φορές, σταματάμε την εφαρμογή του αντηλιακού στον αστράγαλο, ενώ το πρόσθιο πόδι χρειάζεται επίσης προστασία. Πέρα από το ότι είναι από τα πιο ευαίσθητα σημεία του ανθρώπινου σώματος, όταν καίγεται και ξεφλουδίζει, πονά ιδιαίτερα και σας απαγορεύει να βάλετε σανδάλια.

 

Πατούσες; Ναι, ακόμη και σε αυτές!

Πατούσες. Ο κίνδυνος από την υπεριώδη ακτινοβολία παραμονεύει παντού, ακόμη και στις πατούσες σας. Σίγουρα, δεν είναι το ευκολότερο μέρος του σώματος να διατηρηθεί προστατευμένο, καθώς το αντηλιακό φεύγει εύκολα με το βάδισμα. Ωστόσο, εφαρμόζοντας αντηλιακό στις πατούσες σας, 15 με 30 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο, θα έχετε σημαντική προστασία.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!