Ελλάδα. Χώρα ορεινή! Τα βουνά στολίζουν το ανάγλυφο της πατρίδας μας, ενώ οι περισσότεροι από εμάς, όταν μιλάμε για το “χωριό” έχουμε συνήθως στο μυαλό μας το ορεινό χωριουδάκι των αγροτών προγόνων μας, γραφικά χτισμένο στην πλαγιά κάποιου βουνού. Η σχέση του Έλληνα με το βουνό είναι σημαντική!

Άλλωστε, χωρίς να παίρνουμε και όρκο, η χώρα μας πρέπει να είναι η μόνη στον πλανήτη όπου ένα παιδικό βιβλίο με θέμα το βουνό έγινε αναγνωστικό. Πρόκειται για το υπέροχο βιβλίο “Τα Ψηλά Βουνά” του Ζαχαρία Παπαντωνίου  που χρησιμοποιήθηκε ως αναγνωστικό της Γ’ Δημοτικού το 1917. Η υπόθεση του αναγνωστικού, εξιστορεί σε 79 κεφάλαια, τις εμπειρίες μιας ομάδας συμμαθητών που περνούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές στο βουνό.

Τι θα άλλαζε όμως, εάν ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου έγραφε τα “Ψηλά Βουνά” σήμερα; Οπωσδήποτε, θα τόνιζε περισσότερο τη σημασία της προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία! Στις μέρες μας, ξέρουμε πλέον πολλά περισσότερα για τον ζωοδότη ήλιο, τόσο όσο αφορά το πόσο καλό μας κάνει αλλά και το πόσο βλαβερός μπορεί να γίνει, ειδικά όσο ανεβαίνουμε ψηλότερα.

Δείτε λοιπόν στο άρθρο που ακολουθεί γιατί ό ήλιος είναι ακόμη πιο επικίνδυνος όσο ψηλότερα ανεβαίνουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας και την οικογένειά μας με τον καλύτερο τρόπο!

 

Τι λέει η επιστήμη

Σε υψηλότερα υψόμετρα, η ένταση της υπεριώδους (UV) ακτινοβολίας αυξάνεται επειδή υπάρχει λιγότερη ατμόσφαιρα για να απορροφήσει τις υπεριώδεις ακτίνες (η ένταση της υπεριώδους ακτινοβολίας επίσης αυξάνεται όσο πιο κοντά είμαστε στον ισημερινό). Ακόμη, η άμμος (και το χιόνι τον χειμώνα) μπορούν να αυξήσουν περαιτέρω την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, ιδιαίτερα σε σκιασμένες περιοχές, επειδή αντανακλούν τις ακτίνες UV.

 

Οι κίνδυνοι

Η έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να οδηγήσει σε ηλιακό έγκαυμα, πρόωρη γήρανση του δέρματος, μελάνωμα καθώς και να προκαλέσει βλάβη στα μάτια (π.χ. καταρράκτης). Είναι απαραίτητο λοιπόν, όταν είμαστε σε υψόμετρο, να προστατεύουμε τόσο το δέρμα μας όσο και τα μάτια μας.

 

Όσο πιο ψηλά, τόσο πιο επικίνδυνα!

Μελέτες έχουν δείξει ότι για κάθε 1000 μέτρα αύξηση του υψομέτρου, το επίπεδο UV ακτινοβολίας, αυξάνεται περίπου 12%. Αυτό σημαίνει ότι κάθε σας επίσκεψη, για παράδειγμα, σε κάποιο από τα χιονοδρομικά κέντρα στον Παρνασσό, τα 3-5 Πηγάδια ή οπουδήποτε αλλού στη χώρα μας, αυξάνει τον κίνδυνο σχεδόν κατά 25%.

Και τι γίνεται όταν πάμε ακόμη ψηλότερα; Σκεφθείτε ότι όταν είστε επιβάτης μίας πτήσης που πετά στα 10.000 μέτρα και παραπάνω, ο κίνδυνος από τις υπεριώδεις ακτίνες είναι υπερδιπλάσιος (ευτυχώς οι κατασκευαστές επιβατικών αεροπλάνων έχουν προνοήσει, με τα παράθυρα των αεροσκαφών να είναι κατασκευασμένα από εξειδικευμένο υλικό που φιλτράρει τις ακτινοβολίες UV).

Αλλά και η καλοκαιρινή επίσκεψη στο ταπεινό μας χωριουδάκι το καλοκαίρι, δεν είναι εντελώς ακίνδυνη!

 

Τι μέτρα να πάρω;

Πρώτα από όλα, δεν υπάρχει λόγος πανικού. Με τα κατάλληλα μέτρα, μπορείτε να απολαύσετε τα ψηλά βουνά της πατρίδας μας με απόλυτη ασφάλεια. Δείτε παρακάτω.

  • Φορέστε παντελόνι και μακριά μανίκια.
  • Πάντα ανοιχτόχρωμα ρούχα.
  • Καπέλο στο βουνό; Απαραίτητο όσο και στη θάλασσα. Πλατύγυρο, για να καλύπτει τα αυτιά και τον λαιμό σας. Όχι τζόκεϊ.
  • Γυαλιά ηλίου με προστασία από τις ακτίνες UV.
  • Εάν κάνετε πεζοπορία, εφοδιαστείτε εξάπαντος με αντηλιακό. Θα είστε γυμνοί χωρίς αυτό. Εφαρμόστε γενναιόδωρα κάθε δύο ώρες.
  • Αντηλιακό ευρέως φάσματος. Ο κίνδυνος από τις UVA είναι μεγαλύτερος όσο ψηλότερα είμαστε!
  • Ο μεσημεριανός ήλιος στο βουνό είναι πιο επικίνδυνος από οπουδήποτε. Προσπαθήστε να είστε σε σκιερό μέρος από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα.
  • Ρούχα με αντί-UV προστασία βοηθούν. Τα κάποτε άκαμπτα και ενοχλητικά ρούχα κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας, με την πρόοδο της τεχνολογίας, έχουν γίνει καλύτερα και πιο άνετα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!