Οι ετικέτες έχουν φτιαχτεί για να δίνουν πληροφορίες! Αυτό είναι κάτι που όλοι καταλαβαίνουμε. Αν όμως για τους περισσότερους από εμάς, κάποιες ετικέτες “αποκρυπτογραφούνται”  εύκολα (όπως ας πούμε αυτή ενός ρούχου που πλένεται στο χέρι, μέχρι τους 40 βαθμούς Κελσίου) υπάρχουν κάποιες άλλες περιπτώσεις που ίσως μας δυσκολεύουν.

Μιλάμε φυσικά για την ετικέτα του αντηλιακού μας που για κάποιους από εμάς είναι γεμάτη άγνωστες λέξεις. Επειδή ο χρόνος σας λοιπόν είναι πολύτιμός (αλλά και το δέρμα σας το ίδιο!) σας γλυτώνουμε από τον κόπο του συνεχούς Google search και σας δίνουμε στο άρθρο που ακολουθεί όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για την ετικέτα του αντηλιακού σας.

 

Τι ΔΕΝ γράφει το αντηλιακό σας

Μετά από συντονισμένες ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, κάποιες φράσεις επί της ετικέτας του αντηλιακού σας ΔΕΝ θα πρέπει να χρησιμοποιούνται. Οι φράσεις αυτές είναι:

  • “100% προστασία” (κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία)
  • “Ολική προστασία” (παρομοίως)
  • “Sun block”
  • “Sun blocker”.

 

Τι γράφει το αντηλιακό σας

Αφού είδαμε λοιπόν τις απαγορευμένες φράσεις, ας δούμε στη συνέχεια τις… νόμιμες πληροφορίες.

 

“Ευρέως φάσματος” | “Broad Spectrum

Είναι σημαντικό για το αντηλιακό σας να αναγράφει ότι προσφέρει προστασία ευρέως φάσματος, δηλαδή αποτελεσματική προφύλαξη τόσο από τις UVA (υπεριώδης ακτινοβολία τύπου A) όσο και από τις UVB (υπεριώδης ακτινοβολία τύπου B), τα 2 είδη ηλιακής ακτινοβολίας που αποδεδειγμένα βλάπτουν το δέρμα.

Οι ακτίνες UVA διεισδύουν στο δέρμα πιο βαθιά από τις UVB και είναι η κύρια αιτία των ρυτίδων, της χαλάρωσης και άλλων σημαδιών γήρανσης. Οι ακτίνες UVB βλάπτουν την εξωτερική επιφάνεια του δέρματος και αποτελούν την κύρια αιτία των ηλιακών εγκαυμάτων. Και οι δύο προκαλούν καρκίνο του δέρματος.

 

“Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας” | “Sun Protection Factor” (SPF)

Τα τρία μαγικά γράμματα που έχει κάθε συσκευασία αντηλιακού! O SPF μετρά τον χρόνο στον οποίο ένα άτομο μπορεί να παραμείνει στον ήλιο πριν το δέρμα του αρχίζει να κοκκινίζει. Εάν για παράδειγμα το δέρμα σας, χωρίς αντηλιακό, κοκκινίζει σε 20 λεπτά, ο Δείκτης Προστασίας 30 θα σας επιτρέψει (θεωρητικά) να μείνετε στον ήλιο 30×20, δηλαδή 600 λεπτά (10 ολόκληρες ώρες), χωρίς να καείτε.

Προσοχή: οι παραπάνω είναι τιμές εργαστηρίου. Επειδή η συντριπτική πλειοψηφία από εμάς, το καλοκαίρι προτιμά τη… θάλασσα από το εργαστήριο, καλό είναι να γνωρίζουμε ότι τα αντηλιακά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους με την πάροδο του χρόνου, και μάλιστα γρήγορα. Για αυτό, πρέπει πάντοτε να εφαρμόζουμε ξανά, μετά από 2 ώρες ή μετά από το κολύμπι.

 

Οι 4 ενδείξεις SPF σύμφωνα με τη σύσταση της Ε.Ε.

  • 6-10 Ήπια
  • 15-20-25 Μέτρια
  • 30-50 Υψηλή
  • 50+ Πολύ Υψηλή

 

“Αδιάβροχο” | “Water Resistant

Η πιο σωστή φράση θα ήταν “ανθεκτικό στο νερό”, καθώς κανένα αντηλιακό δεν είναι πλήρως αδιάβροχο. Όταν συνοδεύεται από αριθμό, εννοεί τα λεπτά στα οποία μπορεί να παραμείνει αποτελεσματικό, ενώ είστε μέσα στο νερό.

 

Ενεργά συστατικά | “Active Ingredients”

Αυτά είναι συνήθως τα… “ψιλά γράμματα” στην πίσω πλευρά της συσκευασίας. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα σημαντικά, καθώς απαριθμούν τα βασικά συστατικά του αντηλιακού που προστατεύουν το δέρμα σας από την υπεριώδη ακτινοβολία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν 2 τύποι ενεργών αντηλιακών συστατικών: τα χημικά και τα φυσικά.

Τα φυσικά συστατικά, όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, δρουν αντανακλώντας έως και το 99% της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ αντίθετα, τα χημικά αντηλιακά απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, κάτι που τα κάνει ακατάλληλα για άτομα που πάσχουν από ροδόχρου νόσο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!