Σε έναν τέλειο κόσμο, όλοι θα κάναμε μία ισορροπημένη, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά διατροφή, γεμάτη φρούτα, λαχανικά, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, επαρκείς πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές, η θεωρία απέχει δυστυχώς από την πράξη.

Αρκετοί από εμάς, όχι μόνο αποτυγχάνουμε να πετύχουμε τους καθημερινούς διατροφικούς μας στόχους, αλλά μπορεί να αντιμετωπίζουμε καταστάσεις όπως άγχος ή προβλήματα υγείας που κάνουν την στήριξη του ανοσοποιητικού μας με βιταμίνες ακόμη πιο επιβεβλημένη.

Φυσικά, χρειάζεται προσοχή. Τα συμπληρώματα βιταμινών ΔΕΝ είναι το υποκατάστατο διατροφής, αλλά μπορούν να συμπληρώσουν κενά, εκεί που τα χρειάζεται ο οργανισμός. Και πριν φτάσουμε στα συμπληρώματα, είναι καλό να προσπαθήσουμε να εντάξουμε με φυσικό τρόπο τις πιο χρήσιμες βιταμίνες για το ανοσοποιητικό μας στη διατροφή μας. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Κτίζοντας μία συνήθεια

Η επιλογή τροφών με τις σωστές βιταμίνες μπορεί να σας βοηθήσει να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ωστόσο, δεν φτάνει μόνο η επιλογή “άπαξ”! Τι εννοούμε; Ότι δεν μπορείτε να φάτε ξαφνικά τέσσερα πορτοκάλια ένα πρωινό και να περιμένετε να προστατευθείτε από το κρυολόγημα ολόκληρο τον χειμώνα.

Για να χτίσετε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, πρέπει να διατηρείτε υγιεινές διατροφικές συνήθειες, για πολλά χρόνια. Με άλλα λόγια, το αποτέλεσμα των βιταμινών στο ανοσοποιητικό σας είναι σωρευτικό. Με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, μην περιμένετε σημαντικά αποτελέσματα.

 

Μπορούν πραγματικά οι βιταμίνες να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό;

Σύμφωνα με δεκάδες μελέτες και έρευνες, περιλαμβανομένων δημοσιεύσεων του αμερικανικού πανεπιστημίου Harvard, μπορούν. Η έλλειψη σε βιταμίνες A, B6, C, D και E (καθώς και σε ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο και χαλκό) μπορούν να αλλάξουν τις ανοσολογικές αποκρίσεις του οργανισμού προς το χειρότερο. Αντίθετα, οι βιταμίνες σε επαρκή ποσότητα, στηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα με 3 τρόπους:

  • Υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
  • Λειτουργούν ως αντιοξειδωτικό για την προστασία των υγιών κυττάρων.
  • Παράγουν αντισώματα.

Επιδημιολογικές μελέτες διαπιστώνουν ότι όσοι τρέφονται ανεπαρκώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο βακτηριακών, ιογενών και άλλων λοιμώξεων.

 

Βιταμίνη Α και ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη Α είναι γνωστή ως αντιφλεγμονώδης βιταμίνη λόγω του κρίσιμου ρόλου της στην ενίσχυση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Εμπλέκεται στην ανάπτυξη του ανοσοποιητικού συστήματος και διαδραματίζει ρυθμιστικό ρόλο στις κυτταρικές ανοσοαποκρίσεις.

Ζωικές τροφές, πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι, μεταξύ άλλων, το αρνίσιο και μοσχαρίσιο συκώτι, ο κόκκινος τόνος, το τυρί ροκφόρ, το κατσικίσιο τυρί, το σκουμπρί, το πατέ χήνας, τα μύδια, η πέστροφα, τα στρείδια, το πλήρες γάλα, τα αυγά και ο σολομός.

 

Βιταμίνη Β6 και ανοσοποιητικό

Η Β6 είναι ζωτικής σημασίας για την υποστήριξη βιοχημικών αντιδράσεων στο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως η παραγωγή των Τ-λεμφοκυττάρων (λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν εισβολείς, όπως ιούς και βακτήρια).

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β6 είναι τα ρεβίθια (θυμίζουμε, κύριο συστατικό του χούμους), το βοδινό και μοσχαρίσιο συκώτι, τα ψάρια κρύου νερού, όπως ο σολομός και ο τόνος, το στήθος κοτόπουλου, εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού, πατάτες, γαλοπούλα, μπανάνες, πλιγούρι, τυρί κότατζ και άλλα.

 

Βιταμίνη C και ανοσοποιητικό

Αυτό, μάλλον το γνωρίζετε! Η βιταμίνη C είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους του ανοσοποιητικού. Δρα ως αντιοξειδωτικό, που σημαίνει ότι μπορεί να προστατεύσει το σώμα σας από τις τοξίνες που προκαλούν φλεγμονή. Η τακτική πρόσληψη βιταμίνης C είναι απαραίτητη για την καλή υγεία, επειδή το σώμα σας δεν την παράγει από μόνο του, ενώ δεν μπορεί να την αποθηκεύσει για αργότερα.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι, μεταξύ άλλων, τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκαλιού, ο χυμός γκρέιπφρουτ, οι κόκκινες και πράσινες πιπεριές, τα ακτινίδια, οι φράουλες, το ωμό και μαγειρεμένο μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

 

Βιταμίνη D και ανοσοποιητικό

Η πρώτη ένδειξη του σημαντικού ρόλου της βιταμίνης D στο ανοσοποιητικό σύστημα έγινε με την ανακάλυψη της παρουσίας του υποδοχέα βιταμίνης D σε όλα σχεδόν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Από τότε, δεκάδες μελέτες έχουν καταδείξει τον θετικό ρόλο που παίζει η βιταμίνη D στο ανοσοποιητικό.

Στη χώρα μας, που έχει τόση ηλιοφάνεια, μπορείτε να βρείτε τη “βιταμίνη του ήλιου” στο… μπαλκόνι σας! Από εκεί πέρα, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι το μουρουνόλαδο, ο σολομός, οι σαρδέλες, ο κρόκος αυγού, καθώς και εμπλουτισμένα δημητριακά, γαλακτοκομικά και χυμός πορτοκαλιού.

 

Βιταμίνη Ε και ανοσοποιητικό

Η βιταμίνη Ε είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά το σώμα σας να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Οι ερευνητές λένε ότι η βιταμίνη Ε είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας, καθώς βοηθούν στο να λειτουργούν τα Τ-λεμφοκύτταρα με κορυφαία απόδοση.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι, μεταξύ άλλων, οι ηλιόσποροι, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα κουκουνάρια, τα φιστίκια, τα Brazil nuts, το κρέας χήνας, το αβοκάντο, η γλυκιά κόκκινη πιπεριά, το μάνγκο, οι ντομάτες και το σπανάκι.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!