Το πρώτο γεύμα της ημέρας είναι και το πιο σημαντικό. Τα οφέλη του πρωινού είναι πολλά και αποδεδειγμένα μέσα από μελέτες. Το πρωινό μάς γεμίζει ενέργεια δίνοντάς μας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να τα βγάλουμε πέρα με τις πρώτες υποχρεώσεις της ημέρας (δοκιμάστε να κάνετε meeting χωρίς πρωινό!), ενώ μειώνει την πιθανότητα παχυσαρκίας, καθώς περιορίζει τη λήψη τροφής στα υπόλοιπα γεύματα. Επιπλέον, με τις αναρίθμητες συνταγές που υπάρχουν, το πρωινό μπορεί να είναι μία υγιεινή, γαστριμαργική απόλαυση.

Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με στοιχεία, περίπου 15% των ενηλίκων παραλείπουν το πρωινό. Η παράλειψή του όμως (ή η αντικατάστασή του με έναν καφέ στο χέρι) δεν βοηθά ούτε το σώμα ούτε το πνεύμα μας. Σύμφωνα με μελέτες που είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις φέτος, η παράλειψη του πρωινού μπορεί να βάλει και σε κίνδυνο και το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Η σημαντική σχέση του πρωινού με το ανοσοποιητικό

Σύμφωνα με μελέτη της διάσημης Ιατρικής Σχολής Icahn του Όρους Σινά στη Νέα Υόρκη, η παράλειψη του πρωινού οδηγεί τον εγκέφαλο στο να αντιδράσει με τρόπο που βλάπτει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος. Η νηστεία, η οποία, όπως τονίζει η μελέτη, είναι γενικά μία υγιεινή πρακτική, έχει κόστος για το ανοσοποιητικό όταν γίνεται τις ώρες του πρωινού.

Η μελέτη που έγινε σε ποντίκια και χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ, είναι η πρώτη του είδους της που εμβάθυνε σε βασικές δομές της βιολογίας που σχετίζονται με τη νηστεία. Διαπίστωσε ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος ακολουθείται από μία “συνομιλία” μεταξύ του νευρικού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Η δράση των μονοκυττάρων

Σε αυτή τη συνομιλία, το νευρικό σύστημα βρίσκεται ξαφνικά στρεσαρισμένο. Η απάντηση που δίνει, μέσω του εγκεφάλου, οδηγεί σε ένα αίσθημα όχι μόνο πείνας, αλλά ταυτόχρονα και θυμού. Το τελικό αποτέλεσμα; Μία μεγάλης κλίμακας μετανάστευση μονοκυττάρων (λευκών αιμοσφαιρίων που συμμετέχουν στην άμυνα του οργανισμού) από το αίμα στον μυελό των οστών.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 90% των μονοκυττάρων των ποντικών εξαφανίστηκαν από την κυκλοφορία του αίματος μετά από 4 ώρες πρωινής νηστείας, με τον αριθμό τους μάλιστα να μειώνεται ακόμη περαιτέρω στις 8 ώρες. Αντίθετα, τα μονοκύτταρα στην ομάδα που δεν νήστευε, δεν παρουσίασαν καμία μεταβολή.

 

Το τέλος της νηστείας και η αρχή της φλεγμονής

Οι ερευνητές συνέχισαν να κρατούν τα ποντίκια σε νηστεία για 24 ώρες και στη συνέχεια επανέφεραν την τροφή. Τα μονοκύτταρα που κρύβονταν στον μυελό των οστών επανήλθαν στην κυκλοφορία του αίματος μέσα σε λίγες ώρες, όμως πλέον ιδιαίτερα αυξημένα και αλλοιωμένα.

Αντί να προστατεύουν από τη μόλυνση, αυτά τα αλλοιωμένα μονοκύτταρα ήταν πιο φλεγμονώδη, καθιστώντας το σώμα λιγότερο ανθεκτικό στην καταπολέμηση μολύνσεων.

Το τελικό συμπέρασμα λοιπόν είναι ότι αυτή η “πλημμύρα” μονοκυττάρων και το συνεχές “μπρος – πίσω” από το αίμα στον μυελό των οστών, ενδέχεται να αποβούν προβληματικά και να εξασθενίσουν την απόκριση του ανοσοποιητικού στις μολύνσεις.

 

Άλλες συνέπειες της παράλειψης του πρωινού

Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που δεν τρώνε πρωινό χάνουν βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως το ασβέστιο και η βιταμίνη C, που βρίσκονται συνήθως στις τροφές του πρωινού. Επιπλέον, οι μελέτες δείχνουν ότι οι ενήλικες που παραλείπουν το πρωινό καταναλώνουν περισσότερους υδατάνθρακες, σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και τρώνε λιγότερες φυτικές ίνες αργότερα μέσα στην ημέρα.

Καθώς το ανοσοποιητικό μας σύστημα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη διατροφή μας (το κλισέ “είμαστε ό,τι τρώμε” είναι απολύτως αληθινό), η παράλειψη ενός τόσο σημαντικού γεύματος, ιδιαίτερα μετά την πάροδο πολλών ετών και δεκαετιών, μοιάζει με μία ωρολογιακή βόμβα για το ανοσοποιητικό μας.

Ας την απενεργοποιήσουμε, σήμερα κιόλας, με ένα χορταστικό και υγιεινό πρωινό!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!