Το θαυμαστό ανοσοποιητικό. Ας το γνωρίσουμε.
Το κυκλοφοριακό σύστημα είναι υπεύθυνο για την παροχή οξυγόνου καθώς και για τη μεταφορά και ανταλλαγή ουσιών στα κύτταρα του οργανισμού μας. Το πεπτικό διασπά την τροφή και αποβάλλει τις ουσίες που δεν χωνεύτηκαν. Το μυϊκό ελέγχει τις κινήσεις του σώματος.

Κάθε σύστημα είναι απαραίτητο, και χωρίς αυτό, δεν θα υπήρχε ζωή. Όμως, υπάρχει ένα σύστημα, “φρουρός” όλων των άλλων συστημάτων, που μας προστατεύει από τη στιγμή της γέννησης. Δεν είναι άλλο από το ανοσοποιητικό σύστημα. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις πιο σημαντικές πληροφορίες για το ανοσοποιητικό σύστημα και θα συμφωνήσετε στο γιατί το αποκαλούμε “θαυμαστό!”

 

Τι είναι το ανοσοποιητικό σύστημα;

Το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού είναι ένα δίκτυο οργάνων, κυττάρων και βιολογικών μηχανισμών, διεσπαρμένο σε όλο το σώμα και επιφορτισμένο με την άμυνα απέναντι στα μικρόβια. Το ανοσοποιητικό σύστημα διατηρεί αρχείο για κάθε μικρόβιο που έχει νικήσει ποτέ, σε κύτταρα που είναι γνωστά ως κύτταρα μνήμης.

 

Υποδιαιρέσεις του ανοσοποιητικού

Το ανοσοποιητικό σύστημα διαιρείται σε 2 μεγάλα υποσυστήματα:

  • Ενδογενές (ή έμφυτο) ανοσοποιητικό σύστημα. Βασίζεται σε κύτταρα που δεν χρειάζονται πρόσθετη “εκπαίδευση” για να κάνουν τη δουλειά τους.
  • Προσαρμοστικό (ή επίκτητο) ανοσοποιητικό σύστημα. Βασίζεται σε 2 είδη κυττάρων (Τ-λεμφοκύτταρα και Β-λεμφοκύτταρα) που απαιτούν “εκπαίδευση” για να μην επιτίθενται στα κύτταρα του οργανισμού μας.

 

Μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος

Τα κύρια μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος είναι:

  • Λευκά αιμοσφαίρια
  • Αντισώματα
  • Λεμφικό σύστημα
  • Σπλήνας
  • Μυελός των οστών
  • Θύμος αδένας.

 

Λευκά αιμοσφαίρια

Τα λευκά αιμοσφαίρια είναι οι βασικοί παίκτες στο ανοσοποιητικό σύστημα. Κινούνται μέσω του αίματος και των ιστών σε όλο το σώμα, αναζητώντας ξένους εισβολείς, όπως βακτήρια, ιούς, παράσιτα και μύκητες. Όταν τα βρίσκουν, εξαπολύουν ανοσολογική επίθεση. Τα λευκά αιμοσφαίρια περιλαμβάνουν λεμφοκύτταρα, όπως Τ-λεμφοκύτταρα και Β-λεμφοκύτταρα και τα λεγόμενα φυσικά κύτταρα φονείς.

 

Αντισώματα

Τα αντισώματα είναι τα “εκτελεστικά όργανα” του οργανισμού μας. Πρόκειται για πρωτεΐνες που αναγνωρίζουν ουσίες στην επιφάνεια του μικροβίου ή στις τοξίνες που αυτό παράγει, και οι οποίες χαρακτηρίζονται ως ξένες. Στη συνέχεια, τα αντισώματα επισημαίνουν αυτές τις ουσίες (που λέγονται αντιγόνα) προς καταστροφή.

 

Λεμφικό σύστημα

Το λεμφικό σύστημα είναι ο “αφανής ήρωας” του ανοσοποιητικού. Αποτελείται από λεμφαδένες και ένα δίκτυο αγγείων, μέσα στο οποίο κυκλοφορεί το λεμφικό υγρό, η επονομαζόμενη λέμφος. Οι λεμφαδένες παγιδεύουν μικρόβια, ενώ στη λέμφο περιέχονται τα λευκά αιμοσφαίρια (λεμφοκύτταρα) που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

 

Σπλήνας

Ο σπλήνας είναι ένα όργανο που φιλτράρει το αίμα. Απομακρύνει τα μικρόβια και καταστρέφει παλιά ή κατεστραμμένα ερυθρά αιμοσφαίρια. Παράγει επίσης συστατικά του ανοσοποιητικού συστήματος που καταπολεμούν τις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των αντισωμάτων και των λεμφοκυττάρων.

 

Μυελός των οστών

Ο μυελός των οστών είναι ο σπογγώδης ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά. Παράγει τα ερυθρά αιμοσφαίρια που χρειάζεται το σώμα μας για να μεταφέρει οξυγόνο, τα λευκά αιμοσφαίρια που χρησιμοποιούμε για την καταπολέμηση των λοιμώξεων και τα αιμοπετάλια που χρειαζόμαστε για την πήξη του αίματος μας.

 

Θύμος αδένας

Ο θύμος αδένας είναι εξειδικευμένο όργανο του ανοσοποιητικού συστήματος, στο οποίο ωριμάζουν τα Τ-λεμφοκύτταρα.

 

Πώς τα γονίδια και η ηλικία επηρεάζουν το ανοσοποιητικό

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό μας είναι τα γονίδιά μας και η ηλικία.

 

Γονίδια

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσίευση ερευνητών του King’s College του Λονδίνου, σχεδόν τα τρία τέταρτα των χαρακτηριστικών του ανοσοποιητικού επηρεάζονται από τα γονίδια. Η μελέτη αυτή προστέθηκε σε έναν αυξανόμενο όγκο στοιχείων που καταδεικνύει ότι η γενετική επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι σημαντικά υψηλότερη από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως.

 

Ηλικία

Καθώς τα χρόνια περνάνε, το ανοσοποιητικό σύστημα δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να ξεχωρίσει παράγοντες του σώματος από τα βλαπτικά αντιγόνα. Αυτό σημαίνει τόσο βραδεία αντίδραση σε βλαπτικά ερεθίσματα, όσο και αυξημένη τάση για παραγωγή αντισωμάτων που κατευθύνονται ενάντια στους ίδιους τους ιστούς του σώματος.

 

Πώς το ανοσοποιητικό θυμάται ιούς και μικρόβια

Την πρώτη φορά που συναντούν ένα παθογόνο, τα λεμφοκύτταρα Β και Τ είναι “αφελή”, και δεν αντιδρούν αμέσως γιατί δεν το έχουν ξαναδεί. Για ένα παθογόνο που δεν έχει συναντηθεί πριν, θα χρειαστούν αρκετές ημέρες – ακόμη και εβδομάδες – για να αναπτυχθεί η πλήρης ανοσολογική απόκριση.

Όμως, μετά την πρώτη συνάντηση με ένα παθογόνο, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δημιουργεί έναν μικρό αριθμό κυττάρων που παραμένουν δραστήρια για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι φτιαγμένα ειδικά για αυτό το παθογόνο και κυκλοφορούν στο αίμα, τον σπλήνα και τους λεμφαδένες “καραδοκώντας” για την επόμενη συνάντηση.

Έτσι, τη δεύτερη φορά που θα βρεθούν αντιμέτωπα με το παθογόνο, θα εμφανιστούν αντισώματα, μέσα σε λίγες μόνο ημέρες. Επειδή μάλιστα αυτά τα αντισώματα θα παραχθούν από τα κύτταρα που ήταν πιο αποτελεσματικά κατά την αρχική μόλυνση, είναι επίσης και εξαιρετικά αποτελεσματικά.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!