Ανοσοποιητικό. Πριν πέσει, προειδοποιεί.
Υπάρχουν πολλές καταστάσεις και περιστάσεις που μπορούν να ρίξουν την ψυχολογία ή τη διάθεσή μας. Ποιος από εμάς δεν έχει νιώσει πεσμένος ή πεσμένη κάποια Κυριακή βράδυ, με την σκέψη ότι η επόμενη μέρα είναι Δευτέρα! Ωστόσο, η διάθεσή μας, όσο και να πέσει, συνήθως την επόμενη ημέρα επανέρχεται σε αξιοπρεπή επίπεδα.
Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο όταν πέφτει το ανοσοποιητικό μας, το οποίο επανέρχεται πολύ πιο δύσκολα. Για αυτό, είναι καλό να αφουγκραζόμαστε το σώμα μας, να ξέρουμε τα προειδοποιητικά καμπανάκια που χτυπούν για το ανοσοποιητικό, καθώς και να έχουμε μία γενική γνώση των συνηθειών, καταστάσεων και πρακτικών που το “ρίχνουν”. Δείτε περισσότερα στο άρθρο μας που ακολουθεί.
Προειδοποιητικά σημάδια αδύναμου ανοσοποιητικού
Δείτε παρακάτω κάποια από τα πιο συνηθισμένα προειδοποιητικά σημάδια ενός εξασθενημένου ανοσοποιητικού.
Κούραση
Το να αισθάνεστε εξαιρετικά εξαντλημένοι, σαν να έχετε γρίπη, μπορεί να είναι ένα καμπανάκι ότι κάτι δεν πάει καλά με την άμυνα του οργανισμού σας. Αυτό είναι ακόμη πιο πιθανό, εάν η κούραση δεν υποχωρεί ακόμη και μετά από ένα βαθύ ύπνο.
Ξηρά μάτια
Άτομα που αναπτύσσουν αυτοάνοσες διαταραχές διαπιστώνουν ότι έχουν ξηροφθαλμία και μπορεί να αισθάνονται “αίσθηση άμμου” στα μάτια. Μπορεί επίσης να παρατηρηθεί πόνος, ερυθρότητα ή θολή όραση
Δέκατα
Θερμοκρασία υψηλότερη από το κανονικό, θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα αρχίζει να υπερλειτουργεί. Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγω μόλυνσης ή έξαρσης μιας αυτοάνοσης κατάστασης.
Πονοκέφαλοι
Σε κάποιες περιπτώσεις, οι πονοκέφαλοι μπορεί να συνδέονται με την αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού συστήματος εξαιτίας αγγειίτιδας (φλεγμονής των αιμοφόρων αγγείων που προκαλείται από μόλυνση ή αυτοάνοση νόσο).
Εξανθήματα
Το δέρμα είναι ο πρώτος φραγμός του σώματος ενάντια στους ξένους εισβολείς. Η εμφάνιση και η αίσθησή του μπορεί να αντικατοπτρίζουν πόσο καλά το ανοσοποιητικό σας κάνει τη δουλειά του. Η φαγούρα ή το ξηρό, κόκκινο δέρμα είναι κοινά συμπτώματα φλεγμονής.
Πόνος στις αρθρώσεις
Πόνος, δυσκαμψία, πρήξιμο σε μία ή περισσότερες αρθρώσεις, ειδικά εάν επιδεινώνεται το πρωί αποτελούν καμπανάκια για το ανοσοποιητικό.
Απώλεια τριχών
Απώλεια τριχών σε μικρές, στρογγυλές ή ωοειδείς περιοχές μπορεί να οφείλονται σε παθολογικές, αυτοάνοσες καταστάσεις.
Κρύα χέρια και πόδια
Εάν τα αιμοφόρα αγγεία έχουν φλεγμονή, μπορεί να είναι δύσκολο για τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών να κρατηθούν ζεστά. Το δέρμα σε αυτές τις περιοχές μπορεί να γίνει κατά σειρά λευκό, μπλε και κόκκινο, ένα πρόβλημα του ανοσοποιητικού συστήματος που ονομάζεται ιατρικά φαινόμενο Raynaud.
Πεπτικά προβλήματα
Η βασική αιτία των περισσότερων ασθενειών είναι η αδύναμη υγεία του εντέρου. Τα σημάδια ενός αδύναμου ανοσοποιητικού συστήματος περιλαμβάνουν συχνή διάρροια, δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.
Καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων
Εάν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο, οι πληγές χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν μετά από φλεγμονή, τραύμα ή χειρουργική επέμβαση.
Συχνές λοιμώξεις
Αν φαίνεται να παθαίνετε συχνές λοιμώξεις, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να σας στέλνει προειδοποιητικά σήματα. Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Αλλεργίας και Ανοσολογίας, τα σημάδια πιθανής ανοσολογικής ανεπάρκειας στους ενήλικες περιλαμβάνουν:
- Περισσότερες από τέσσερις μολύνσεις αυτιών σε ένα χρόνο
- Εμφάνιση πνευμονίας δύο φορές κατά τη διάρκεια του έτους
- Χρόνια ιγμορίτιδα ή περισσότερες από 3 κρίσεις βακτηριακής ιγμορίτιδας σε ένα χρόνο
- Περισσότερες από δύο χρήσεις αντιβιοτικών το χρόνο.
Τι “ρίχνει” το ανοσοποιητικό σύστημα
Δείτε κάποιους παράγοντες που είναι υπεύθυνοι για την εξασθένιση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες
Σύμφωνα με έρευνα, το 95% του πληθυσμού δεν τρώει αρκετές φυτικές ίνες κάθε μέρα. Γνωρίζουμε ότι η υγεία του εντέρου παίζει ρόλο στην υγεία, επομένως η κατανάλωση αρκετών φυτικών ινών κάθε μέρα (περίπου 25 γραμμάρια για τις γυναίκες και 31 γραμμάρια για τους άνδρες) μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.
Δεν τρώτε τα σωστά θρεπτικά συστατικά
Οι βιταμίνες A, C και D, καθώς και ο ψευδάργυρος, είναι σημαντικά για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικά, τα οποία προσθέτουν και υποστηρίζουν τα καλά βακτήρια στο έντερο σας, βοηθούν επίσης στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού.
Κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς αφυδατώνει και μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Εάν αγαπάτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, μπορείτε να ανακαλύψετε τα mocktails (κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ) ή να περιοριστείτε σε ένα περιστασιακό ποτήρι κρασί ή μπίρα.
Κάπνισμα
Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με το κάπνισμα διακυβεύεται η ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος και αυξάνεται ο κίνδυνος για αυτοάνοσες διαταραχές. Επιπλέον, νέα στοιχεία διαπιστώνουν ότι το κάπνισμα αποτελεί αιτία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μιας από τις συχνότερες αυτοάνοσες νόσους.
Στέρηση ύπνου
Ο συνεπής ύπνος ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επιτρέποντας την ισορροπημένη και αποτελεσματική λειτουργία του. Η έλλειψη ύπνου, από την άλλη πλευρά, μπορεί να υπονομεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, η στέρηση ύπνου μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε.
Ελάχιστη άσκηση
Η αδράνεια και η εξ αυτής πολλές φορές προερχόμενη παχυσαρκία μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Ένας ενεργός, υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού να αναζητούν παθογόνους παράγοντες στην κυκλοφορία του αίματος (και να τους εξοντώνουν).
Ελάχιστη έκθεση στον ήλιο
Το να περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους θα σας βοηθήσει τόσο να λάβετε βιταμίνη D που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό, όσο και να καταπολεμήσετε το άγχος, το οποίο πολλές μελέτες έχουν συνδέσει με μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!