Είναι σίγουρο ότι αυτό που όλοι μας ζούμε καθημερινά, με τον κορωνοϊό και τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί είναι πρωτόγνωρο. Ίσως για πολλούς από εμάς τα μέτρα περιορισμού να φαίνονται δυσβάστακτα, αλλά η πραγματικότητα είναι αμείλικτη.

Πιο ευάλωτοι από όλους στις συνέπειες του κορωνοϊού είναι όσοι ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες, δηλαδή οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και όσοι πάσχουν από μακροχρόνια νόσο. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τα μέτρα που πρέπει να λάβετε εάν ανήκετε εσείς, ή τα αγαπημένα σας πρόσωπα σε ευπαθή ομάδα και προστατευθείτε. Η πρόληψη μπορεί να σώσει τη ζωή σας!

 

Οι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια

Στο θέμα του κορωνοϊού, εκτός από τους ειδικούς, μιλάνε και οι αριθμοί. Και δυστυχώς, για όλους μας λένε πάντα την αλήθεια. Δείτε τον παρακάτω πίνακα:

 

ΗΛΙΚΙΑ ΠΟΣΟΣΤΟ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑΚΗ ΟΜΑΔΑ
80+ 14,8% – σχεδόν 1 στους 6 ασθενείς με κορωνοϊό άνω των 80 ετών αποθνήσκει
70 – 79 8%
60 – 69 3,6%
50-59 1,3%
40-49 0,4%
30-39 0,2%
20-29 0,2%
10-19 0,2%
0-9 Κανένας θάνατος

 

Οδηγίες για της ευπαθείς ομάδες

Σύμφωνα λοιπόν με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), οι ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού πρέπει να εφαρμόζουν συστηματικά και χωρίς εξαιρέσεις όλα τα μέτρα για την πρόληψη μετάδοσης και διασποράς του COVID-19. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις ακόλουθες 8 οδηγίες.

 

  1. Αποφύγετε την επαφή με άτομα που παρουσιάζουν συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

Δεν έχει σημασία εάν είναι τα αγαπημένα σας εγγόνια ή οι παιδικοί σας φίλοι. Μία αγκαλιά ΔΕΝ θα τους βοηθήσει και είναι πολύ πιθανό να θέσει σε κίνδυνο και τη δική σας ζωή.

 

  1. Εφαρμόστε κανόνες υγιεινής χεριών και αποφύγετε επαφή των χεριών με το πρόσωπο.

Τα μάτια, η μύτη και το στόμα σας είναι πύλες εισόδου για τον κορωνοϊό. Μην τα αγγίζετε. Πλένετε τα χέρια σας τακτικά. Σε περίπτωση που νερό και σαπούνι δεν είναι διαθέσιμα, χρησιμοποιήστε αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (τουλάχιστον 60%) ή χαρτομάντιλα με αλκοόλη.

 

  1. Συμμορφωθείτε στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνετε και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών σας.

Τώρα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να είστε απολύτως τυπικοί στην αγωγή σας. Μην ξεχνιέστε, μην παίζετε με τη φωτιά.

 

  1. Αποφύγετε χώρους συγχρωτισμού και εκδηλώσεων.

ΔΕΝ χρειάζεται να πάτε εσείς στο super market. Θα ταλαιπωρηθείτε και θα κινδυνεύσετε χωρίς λόγο. Αφήστε τη νέα γενιά να πάει για ψώνια.

 

  1. Επικοινωνήστε αμέσως με τον γιατρό σας σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού.

Τηλεφωνήστε ή καλέστε τον γιατρό σας. Περιγράψτε τα συμπτώματα. Ο κορωνοϊός μπορεί να “περάσει στο πόδι”, αλλά σε νεαρότερες ηλικίες και σε μη ευπαθείς ομάδες.

 

  1. Μην επισκέπτεστε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Μην πηγαίνετε στο φαρμακείο να σας πάρουν την πίεση. Μην τρέχετε στο νοσοκομείο, απλά για να “ρωτήσετε” ή επειδή φταρνιστήκατε μία φορά. Το ελληνικό σύστημα υγείας είναι στα όριά του, μην το επιβαρύνετε και άλλο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!