Έχετε κατά πάσα πιθανότητα ακούσει ότι το ανθρώπινο σώμα είναι φτιαγμένο, περίπου κατά τα δύο τρίτα, από νερό. Δεν είναι λάθος. Το μέσο ποσοστό νερού στο σώμα ενός ατόμου είναι 60%, με τιμές άκρων από 45 έως 75%, ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και τα επίπεδα ενυδάτωσης.

Όμως, για να αντιληφθείτε ακόμη καλύτερα τον ρόλο που παίζει το νερό στον οργανισμό σας, δείτε τις ποσοστώσεις (μέσες τιμές) σε συγκεκριμένα όργανα και υγρά:

 • Λέμφος 95% νερό
 • Εγκέφαλος 83% νερό
 • Νεφροί 83% νερό
 • Καρδιά 78% νερό
 • Πνεύμονες 78% νερό
 • Σπλήνας 76% νερό
 • Μύες 73% νερό
 • Συκώτι 73% νερό
 • Δέρμα 73% νερό
 • Χόνδροι 70% νερό
 • Αίμα 51% νερό
 • Οστά 22% νερό
 • Δόντια 10% νερό

Όπως καταλαβαίνετε, το νερό υπάρχει παντού, ακόμα και στα οστά σας, και στα δόντια σας.

Γιατί λοιπόν δεν πίνετε αρκετό;

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποια σημάδια που δείχνουν ότι δεν πίνετε αρκετό νερό και πάρτε τα μέτρα σας.

 

Κακοσμία του στόματος

Όταν αφυδατώνεστε, η παραγωγή σάλιου είναι περιορισμένη, γεγονός που βοηθά τα βακτήρια να αναπτυχθούν στα ούλα σας και ανάμεσα στα δόντια σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κακοσμία του στόματος.

 

Μειωμένη ούρηση/σκούρα ούρα

Χωρίς επαρκή πρόσληψη νερού, τα νεφρά σας θα κατακρατήσουν περισσότερο νερό που θα οδηγήσει σε μειωμένη ούρηση. Επιπλέον, τα ούρα περιέχουν συμπυκνωμένη ποσότητα τοξινών που τα κάνει πιο σκούρα στο χρώμα, με πιο έντονη οσμή.

 

Πεινάτε συνεχώς

Χωρίς την κατάλληλη πρόσληψη νερού, το σώμα σας θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στην παραγωγή ενέργειας από τα αποθέματα γλυκόζης του. Ως αποτέλεσμα, θα αρχίσετε να πεινάτε και να λαχταράτε τροφές με ζάχαρη όπως σοκολάτα, μπισκότα, κλπ.

 

Έχετε πάρει κιλά

Αυτό έρχεται ως αποτέλεσμα της συνεχούς πείνας, που περιγράψαμε στην προηγούμενη παράγραφο. Επιπλέον, η αφυδάτωση μειώνει τον μεταβολικό σας ρυθμό, ο οποίος επίσης επηρεάζει την αύξηση βάρους.

 

Το δέρμα σας δεν είναι αυτό που ήταν

Εάν είστε αφυδατωμένοι, τα κύτταρα του δέρματός σας θα έχουν λιγοστό νερό. Αυτό σημαίνει ότι το δέρμα σας θα αρχίσει να φαίνεται ξηρό, λιγότερο ελαστικό, ξεφλουδισμένο και γεμάτο λεπτές γραμμές. Επίσης, καθώς το νερό βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών από το σύστημά σας, η έλλειψή του σημαίνει συσσώρευση τοξινών που μπορεί να οδηγήσει σε ακμή και σπυράκια.

 

Έχετε δυσκοιλιότητα

Η αφυδάτωση οδηγεί σε πιο σκληρά κόπρανα και επιβραδύνει τη διέλευσή τους από το σύστημά σας. Αυτό θα οδηγήσει σε σποραδικές κινήσεις του εντέρου, καθώς και σε φούσκωμα και αέρια.

 

Ξηρό στόμα και σκασμένα χείλη

Όλοι γνωρίζουμε την απαίσια αίσθηση όταν το εσωτερικό του στόματος γίνεται κολλώδες και ξηρό, ενώ τα χείλη μας έχουν σκάσει. Αυτά είναι συχνά πρώιμα σημάδια αφυδάτωσης, τα οποία μπορούν να επιλυθούν αυξάνοντας την ημερήσια πρόσληψη νερού.

 

Ξηρά μάτια

Χωρίς ενυδάτωση, οι δακρυϊκοί πόροι σας θα αρχίσουν να στεγνώνουν και δεν θα μπορούν να υγράνουν τα μάτια σας. Ως αποτέλεσμα, τα μάτια σας θα γίνουν ερεθισμένα και κόκκινα.

 

Μυϊκές κράμπες

Η υπερβολική εφίδρωση μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση. Και αν το σώμα σας δεν έχει αρκετό νερό για να παράγει περισσότερο ιδρώτα, το αποτέλεσμα είναι μυϊκές κράμπες.

 

Πόνοι στις αρθρώσεις

Όπως είδαμε στον πίνακα της εισαγωγής του άρθρου, οι χόνδροι αποτελούνται κατά 80% από νερό. Χωρίς ενυδάτωση, γίνονται αδύναμοι και επιτρέπουν στα οστά να τρίβονται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να πονούν οι μύες και οι αρθρώσεις.

 

Υψηλή αρτηριακή πίεση

Καθώς αφυδατώνεστε, η συγκέντρωση του νερού στο αίμα σας μειώνεται, καθιστώντας το πιο παχύρρευστο. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για την καρδιά να αντλεί και να κυκλοφορεί σωστά το παχύρρευστο αίμα, οδηγώντας την σε “υπερωρίες”, με αποτέλεσμα αυξημένη αρτηριακή πίεση.

 

Επίμονη κούραση

Το νερό είναι ένα κρίσιμο συστατικό για τη διατήρηση των καθημερινών σωματικών λειτουργιών. Χωρίς αυτό, το σώμα σας θα προσπαθήσει να διατηρήσει την ενέργειά του μπαίνοντας σε “safe mode”, οδηγώντας σας σε κόπωση και νύστα.

 

Πονοκέφαλοι

Η έλλειψη νερού, όπως είδαμε προηγουμένως, κάνει το αίμα σας πιο παχύρρευστο, με αποτέλεσμα τη δυσκολία μεταφοράς οξυγόνου στον εγκέφαλο. Η έλλειψη οξυγόνου μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από αφυδάτωση είναι πιο συχνοί στους αθλητές.

 

Δεν μπορείτε να συγκεντρωθείτε

Η μη επαρκής ενυδάτωση μπορεί να μειώσει τη γνωστική απόδοση. Καθώς αφυδατώνεστε, γίνεται πιο δύσκολο για το αίμα να μεταφέρει ζωτικά θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο στον εγκέφαλο, και να διατηρήσει τη βέλτιστη λειτουργία του.

 

Εναλλαγές διάθεσης

Η αφυδάτωση οδηγεί σε πολλά άβολα συναισθήματα, που μπορούν να συνοψιστούν σε μια γενική αίσθηση ευερεθιστότητας, με πολλές εναλλαγές διάθεσης.

 

Κακοσμία σώματος

Όταν ιδρώνετε, τα βακτήρια στο δέρμα σας αρχίζουν να διασπούν τα μόρια του ιδρώτα. Εάν πίνετε λιγότερο νερό, τότε το σώμα σας θα χρειαστεί να ξεπλύνει περισσότερες τοξίνες μέσω του ιδρώτα σας. Στη συνέχεια, τα βακτήρια θα αλληλοεπιδράσουν με τις τοξίνες, δημιουργώντας μια έντονη, δυσάρεστη οσμή.

 

Διψάτε συνεχώς

Εάν νιώθετε υπερβολική δίψα που δεν φαίνεται να υποχωρεί με μια απλή γουλιά, ίσως το σώμα σας προσπαθεί να σας πει ότι έχει αφυδατωθεί.

(Σημείωση: η δίψα που δεν υποχωρεί ενδέχεται να είναι και σημάδι διαβήτη. Συμβουλευθείτε τον ιατρό σας).

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!