Στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου είχατε διδαχθεί ότι ο χημικός τύπος του νερού είναι Η2Ο και είμαστε σίγουροι ότι δεν το έχετε ξεχάσει. Πόσο καλά όμως γνωρίζετε σήμερα το απολύτως απαραίτητο για τη ζωή συστατικό, καθώς και την ενυδάτωση; Το κουίζ μας που ακολουθεί είναι μία ευκαιρία να το δείξετε. Κάνετε το 10/10 και γίνετε ο/η εξπέρ της ενυδάτωσης!

#01. Ποιο ποσοστό νερού προσλαμβάνουμε καθημερινά με το φαγητό;

Α.  10%

Β.  20%

 

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Β. 20%

Ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει περίπου το 20% του νερού του την ημέρα από το φαγητό. Ένα μήλο αποτελείται κατά 65% από νερό, ενώ οι μπανάνες κατά 70%. Το μπρόκολο είναι περίπου 90% νερό! Ακόμη και φαγητά που μπορεί να μην θεωρείτε υγρά, περιέχουν νερό. Μία φέτα άσπρο ψωμί έχει 40% νερό και ο κιμάς περίπου 50%.

 

#02. Πόσο γρήγορα αφυδατώνει η άσκηση σε ζεστές, υγρές συνθήκες;

Α.  30 λεπτά

Β.  60 λεπτά

 

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Α. 30 λεπτά

Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να αφυδατωθείτε, ειδικά σε ζεστό και υγρό καιρό. Επομένως, μην ασκείστε σκληρά, σε εξωτερικούς χώρους, υπό αυτές τις συνθήκες. Κάνετε μεγαλύτερα διαλείμματα, μειώστε την ένταση της προπόνησής σας και συντομεύστε την.

 

#03. Ποιο από τα παρακάτω αφυδατώνει περισσότερο;

Α.  Καφές

Β.  Αλκοόλ

 

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Β. Αλκοόλ

Τα αλκοολούχα ποτά έχουν την πιο αφυδατική δράση. Ο καφές και άλλα ροφήματα με καφεΐνη σας κάνουν να ουρείτε περισσότερο, αλλά συνολικά, ενυδατώνουν περισσότερο. Φυσικά, η καλύτερη επιλογή ενυδάτωσης, και με μηδέν θερμίδες, είναι το νερό.

 

#04. Πόσο νερό χάνει ο μέσος ενήλικας την ημέρα με φυσικό τρόπο;

Α.  5 φλιτζάνια

Β.  10 φλιτζάνια

 

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Β. 10 φλιτζάνια

Χάνετε περίπου 10 ή περισσότερα φλιτζάνια νερό κάθε μέρα, απλά ζώντας τη ζωή σας, μέσω της αναπνοής, της εφίδρωσης και της ούρησης. Είναι σημαντικό να τα αναπληρώνετε στο ακέραιο, αποφεύγοντας τη χρόνια αφυδάτωση.

 

 

#05. Είστε αφυδατωμένοι όταν τα ούρα σας μοιάζουν με:

Α.  Λεμονάδα

Β.  Χυμό μήλου

 

 

ΣΩΣΤΗΑΠΑΝΤΗΣΗ: Β. Χυμό μήλου

Ένας εύκολος τρόπος για να παρακολουθείτε το επίπεδο ενυδάτωσής σας είναι να ελέγχετε το χρώμα των ούρων σας. Όσο πιο σκούρα, τόσο λιγότερο ενυδατωμένοι είστε. Εάν τα ούρα σας είναι διαυγή ή χλωμά, το πιθανότερο είναι ότι είστε καλά ενυδατωμένοι.

 

#06. Μπορείτε να χάσετε βάρος πίνοντας νερό

Α.  Ναι

Β.  Όχι

 

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Α. Ναι

Μελέτες έχουν δείξει ότι πίνοντας νερό, οι άνθρωποι έτειναν να καταναλώνουν λιγότερες θερμίδες, πιθανότατα επειδή τους γέμιζε το νερό. Ως αποτέλεσμα, έχασαν βάρος.

 

#07. Το αλάτι είναι εχθρός της ενυδάτωσης

Α.  Ναι

Β.  Όχι

 

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Β. Όχι

Το νάτριο είναι κάτι που χρειάζεται το σώμα σας όταν προσπαθείτε να ενυδατωθείτε, είτε κατά τη διάρκεια της άσκησης, είτε μετά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αθλητικά ποτά είναι συχνά πλούσια σε νάτριο. Προσοχή όμως: το υπερβολικό αλάτι μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να επιδεινώσει τις καρδιακές παθήσεις σε μερικούς ανθρώπους.

 

#08. Ποιο από τα παρακάτω είναι πρώιμο σημάδι αφυδάτωσης;

Α.  Δίψα

Β.  Πιο αργός σφυγμός

 

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Α. Δίψα

Η δίψα είναι ένα από τα πρώτα προειδοποιητικά σήματα ότι μπορεί να αφυδατωθείτε. Ακολουθούν κόπωση, κοκκινισμένο δέρμα, ταχύτερη αναπνοή, βραδύτερος ρυθμός σφυγμών. Όταν το πρόβλημα επιδεινωθεί, εμφανίζονται αδυναμία, ζάλη και δυσκολία στην αναπνοή. Εάν νομίζετε ότι αφυδατώνεστε, θα πρέπει να μετακινηθείτε αμέσως σε δροσερό μέρος και να ενυδατωθείτε.

 

#09. Όταν γυμνάζεστε, μπορείτε να πίνετε άφοβα όσο νερό θέλετε

Α.  Ναι

Β.  Όχι

 

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Β. Όχι

Τα υγιή νεφρά σε έναν ενήλικα μπορούν να επεξεργαστούν από 20 έως 1000 ml υγρού την ώρα. Δεν είναι εύκολο να υπερφορτωθούν, αλλά μπορεί να συμβεί. Τα συμπτώματα της υπερβολικής ποσότητας νερού περιλαμβάνουν φούσκωμα, ναυτία και έμετο. Οι περιπτώσεις δηλητηρίασης από το νερό, ειδικά σε αθλητές, μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους, σύγχυση, επιληπτικές κρίσεις και κώμα.

 

#10. Για να μείνετε ενυδατωμένοι, πρέπει να πίνετε 8 ποτήρια νερό την ημέρα

Α.  Σωστό

Β.  Λάθος

 

 

ΣΩΣΤΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Β. Λάθος

Η κατανάλωση 8 ποτηριών νερού την ημέρα δεν είναι μαγική φόρμουλα. Η βέλτιστη ενυδάτωση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες: τύπος σώματος, βάρος, επίπεδο δραστηριότητας, ρυθμός εφίδρωσης, καθώς και εξωτερικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία και το επίπεδο υγρασίας. Ένα άτομο μπορεί να χρειάζεται 5 ποτήρια νερό ενώ ένα άλλο μπορεί να χρειάζεται 10. Η βασική πρόταση των ειδικών είναι 3,7 λίτρα την ημέρα για τους άνδρες και 2,7 για τις γυναίκες (περιλαμβανομένου του νερού που βρίσκεται στις τροφές).

 

ΤΟ ΣΚΟΡ ΣΑΣ

 

8 – 10 ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Συγχαρητήρια! Ξέρετε το μάθημά σας “νεράκι”!

 

5 – 7 ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Έχετε βάλει το “νερό στ’ αυλάκι”, αλλά χρειάζεστε περισσότερη δουλειά.

 

ΛΙΓΟΤΕΡΕΣ ΑΠΟ 5 ΣΩΣΤΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Δυστυχώς, κάνατε “μία τρύπα στο νερό”! Διαβάστε όλα μας τα άρθρα για την ενυδάτωση και κάνετε το τεστ ξανά!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!