Συνήθως, όταν σκεφτόμαστε ενυδάτωση, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο νου είναι το δέρμα μας. Έχουμε συνδέσει, και όχι άδικα, την ενυδάτωση με το όμορφο, απαλό και υγιές δέρμα, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την υφή της επιδερμίδας μας. Όμως, ενυδάτωση δεν σημαίνει μόνο ομορφιά, αλλά και υγεία!

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες, οι άνθρωποι που τοποθετούν την ενυδάτωση ως μία από τις πρώτες τους προτεραιότητες (ελπίζουμε ανάμεσά τους και εσείς), έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, αλλά και μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια χρόνια πάθηση. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί ποιες ασθένειες μπορεί να αποτρέψει η σωστή ενυδάτωση, αλλά και κάποιες ασθένειες που μπορεί να κρύβει η δίψα.

 

Γενικά

Υπολογίζεται ότι οι μισοί περίπου άνθρωποι παγκοσμίως δεν ακολουθούν τις συστάσεις για την ημερήσια συνολική πρόσληψη νερού, η οποία υπολογίζεται στα 3700 ml για τους άνδρες και 2700 ml για τις γυναίκες. Είναι σημαντικό ωστόσο να σημειωθεί ότι αυτοί οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν τη συνολική ημερήσια ποσότητα υγρών και όχι απλά το πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με τις συστάσεις μάλιστα των ειδικών, περίπου το 20% της ημερήσιας πρόσληψης υγρών μπορεί να προέρχεται από τις τροφές (κυρίως λαχανικά και φρούτα που είναι “πρωταθλητές” σε νερό), αλλά και από άλλα τρόφιμα που είναι πλούσια σε νερό.

 

Η έρευνα

Η έρευνα από την οποία αντλήθηκαν τα στοιχεία, αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες στο είδος της, χρησιμοποιώντας δεδομένα υγείας από περισσότερους από 11.000 ενήλικες σε μία περίοδο 30 ετών. Υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για την Καρδιά, τους Πνεύμονες και το Αίμα (National Heart, Lung, and Blood Institute) και δημοσιεύθηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό eBioMedicine.

 

Τα ευρήματα

Η προσοχή των ερευνητών επικεντρώθηκε στα επίπεδα νατρίου στο αίμα των συμμετεχόντων. Τα κανονικά επίπεδα νατρίου θεωρείται ότι είναι 135 – 145 mEq/L (χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο, μονάδα μέτρησης ουσιών με ηλεκτρολύτες). Τα επίπεδα νατρίου άνω των 145 mEq/L σημαίνουν υπερνατριαιμία, υψηλή δηλαδή συγκέντρωση νατρίου στο αίμα.

Τα πιο σημαντικά ευρήματα της έρευνας:

 • Οι ενήλικες με επίπεδα 144,5-146 mEq/L συσχετίστηκαν με 21% αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με το εύρος μεταξύ 137-142 mEq/L.
 • Οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου πάνω από 142 mEq/L είχαν έως και 64% αυξημένο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις. Αντίθετα, οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου μεταξύ 138-140 mEq/L είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν χρόνια νόσο.

Οι παθήσεις που ανέπτυξαν συχνότερα οι ενήλικες με αυξημένα επίπεδα νατρίου:

 • Άνοια
 • Διαβήτης
 • Εγκεφαλικό επεισόδιο
 • Καρδιακή ανεπάρκεια
 • Κολπική μαρμαρυγή
 • Περιφερική αρτηριακή νόσος (μειωμένη αιμάτωση των κάτω άκρων)
 • Χρόνια πνευμονική νόσος.

Φυσικά, όπως συμβαίνει με κάθε έρευνα, και όπως τονίζουν και οι ίδιοι οι ερευνητές της συγκεκριμένης, είναι απαραίτητες επόμενες τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες δοκιμές για να καθοριστεί εάν και σε ποιο βαθμό, η βέλτιστη ενυδάτωση μπορεί να προάγει την υγιή γήρανση, να αποτρέψει ασθένειες και να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

Ασθένειες που μπορεί να κρύβει η δίψα

Ποιες ασθένειες όμως μπορεί να κρύβει η δίψα; Εκτός από τις φυσικές αιτίες, όπως η σωματική άσκηση, οι υψηλές θερμοκρασίες ή η υπερβολική κατανάλωση αλατιού, η δίψα μπορεί να κρύβει μία σειρά από σοβαρές παθήσεις. Ας τις δούμε.

 • Διαβήτης. Μεταξύ άλλων, η δίψα είναι ένα από τα βασικά συμπτώματα της ενδοκρινικής αυτής διαταραχής.
 • Άποιος διαβήτης. Αν και έχουν κοινό όνομα, ο άποιος διαβήτης δεν σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη. Ο άποιος διαβήτης επηρεάζει τα νεφρά, τους αδένες και τις ορμόνες που αλληλοεπιδρούν μαζί τους. Αυτή η κατάσταση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων ούρων. Για να αναπληρώσετε, διψάτε.
 • Νεφρική, ηπατική ή καρδιακή ανεπάρκεια. Προκαλούν απώλεια σωματικών υγρών από την κυκλοφορία του αίματος στους ιστούς.
 • Αφυδάτωση. Εάν δεν πίνετε αρκετό νερό για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα σας μπορεί να αφυδατωθεί.
 • Ψυχογενής πολυδιψία. Ορισμένες ψυχιατρικές και ψυχικές διαταραχές, όπως το άγχος και η σχιζοφρένεια, μπορεί να οδηγήσουν σε καταναγκαστική κατανάλωση νερού.
 • Υποκαλιαιμία. Είναι μια κατάσταση που μπορεί να εμφανιστεί όταν δεν έχετε αρκετό κάλιο στο αίμα σας.
 • Κυστικά νοσήματα. Νεφρικές κύστες που αυξάνονται με την ηλικία.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!