Εδώ και κάποιες μέρες έχετε φαγούρα στο πρόσωπο και το σώμα. Κοιτάζεστε στον καθρέφτη και βλέπετε ένα άτονο, άνευρο δέρμα, χωρίς λάμψη. Τα μάτια σας δείχνουν κουρασμένα και εντοπίζετε μαύρους κύκλους που δεν υπήρχαν τις προηγούμενες μέρες. Και, αλήθεια, πώς προέκυψαν αυτές οι λεπτές γραμμές και ρυτίδες που σας θυμίζουν ντοκιμαντέρ για αποξηραμένες λίμνες;

 

Πολύ πιθανό, από την αφυδάτωση.

 

Το δέρμα σας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σας και τα προβλήματα που μπορεί να του δημιουργήσει η αφυδάτωση είναι εξίσου μεγάλα. Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί, πως η αφυδάτωση του οργανισμού επηρεάζει το δέρμα, τι μπορείτε να κάνετε για να το επαναφέρετε και τι μπορείτε ειδικότερα να κάνετε για την αφυδατωμένη επιδερμίδα κάτω από τα μάτια σας.

 

Όλα τα δέρματα αφυδατώνονται

Ας ξεκινήσουμε καταρρίπτοντας τον μύθο που λέει ότι το λιπαρό δέρμα δεν αφυδατώνεται. Όλοι οι τύποι δέρματος (φυσιολογικό, λιπαρό, ξηρό και μικτό) μπορούν να αφυδατωθούν όταν συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Για αυτό, είναι λάθος να ταυτίζουμε την ξηρότητα στο δέρμα με την αφυδάτωση.

 

Η διαδικασία της αφυδάτωσης

Όταν η κατανάλωση νερού (μέσω τροφών και πόσιμου νερού) είναι ελλιπής, η διαδικασία της αφυδάτωσης ξεκινά. Ο οργανισμός σας, σοφά, δίνει προτεραιότητα στα ζωτικά όργανα, προωθώντας τα υπάρχοντα αποθέματα νερού στον εγκέφαλο, τους πνεύμονες και το συκώτι, απομακρύνοντάς τα από τους λιγότερο ζωτικούς ιστούς.

 

Όμως, στην κατηγορία των λιγότερο ζωτικών ιστών ανήκουν και οι συνδετικοί ιστοί και μεταξύ τους το κολλαγόνο. Σε περίπτωση αφυδάτωσης λοιπόν, το κολλαγόνο είναι το πρώτο “θύμα”. Οι ίνες του αρχίζουν να συγκολλώνται μεταξύ τους και να διασπώνται, με αποτέλεσμα τη δημιουργία των λεπτών ρυτίδων στην επιφάνεια του δέρματος.

 

Το τεστ της τσιμπιάς

Πώς θα καταλάβετε ότι είστε αφυδατωμένοι; Με μία τσιμπιά. Τσιμπήστε μια μικρή ποσότητα δέρματος στο μάγουλο, την κοιλιά, το στήθος ή το πίσω μέρος του χεριού σας και κρατήστε το για λίγα δευτερόλεπτα. Εάν το δέρμα σας επιστρέψει αμέσως στην προηγούμενη θέση, πιθανότατα δεν είστε αφυδατωμένοι. Εάν όμως χρειαστούν κάποια δευτερόλεπτα για να γίνει αυτό, πιθανότατα είστε αφυδατωμένοι. Επαναλάβετε σε άλλες περιοχές αν θέλετε.

 

Πώς θα επαναφέρετε το αφυδατωμένο δέρμα

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να αυξήσετε την πρόσληψη νερού. Δείτε στο άρθρο μας εδώ πώς μπορείτε να πίνετε περισσότερο νερό. Από εκεί και πέρα, θα σας βοηθήσουν και οι παρακάτω συμβουλές:

 

 • Αποφύγετε τα σκληρά προϊόντα περιποίησης δέρματος. Δεν είναι καιρός για τραχιά scrub απολέπισης ή καθαριστικά που αφαιρούν την υγρασία από το δέρμα.
 • Παραλείψτε τη χρήση βουρτσών ή εργαλείων απολέπισης. Ενώ αυτές οι συσκευές είναι δημοφιλείς για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, μπορούν επίσης να επιδεινώσουν το τραχύ, κόκκινο και ξηρό δέρμα.
 • Αναθεωρήστε τη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας σας. Ίσως προσθέσατε πρόσφατα ισχυρά προϊόντα όπως ρετινόλη, οξέα και βιταμίνη C. Δοκιμάστε να μειώσετε τη συχνότητα χρήσης ή να εναλλάξετε προϊόντα για να δείτε εάν αυτό βοηθά το δέρμα σας να επανέλθει στο φυσιολογικό. Επιπλέον, βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τα προϊόντα σύμφωνα με τις οδηγίες.
 • Μην πλένετε το δέρμα σας με ζεστό νερό. Το ζεστό νερό μπορεί να κάνει το δέρμα να αισθάνεται ακόμα πιο αφυδατωμένο. Αντ’ αυτού, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό.
 • Φροντίστε να χρησιμοποιείτε την ενυδατική σας κρέμα μέρα και νύχτα, για ενυδάτωση όλο το εικοσιτετράωρο.
 • Συμπληρώστε με αντιοξειδωτικά. Στην περιποίηση του δέρματος, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην προστασία του δέρματος και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, ενώ δίνουν στην επιδερμίδα μια ανανεωμένη όψη.
 • Να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό.
 • Μάσκες κατά της αφυδάτωσης βοηθούν.

 

Αφυδάτωση στην περιοχή των ματιών

Το δέρμα κάτω από τα μάτια είναι έως και πέντε φορές λεπτότερο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Για αυτό, αποτελεί μία από τις συχνότερες περιοχές, όπου εμφανίζεται αφυδάτωση. Για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα, ακολουθήστε τα εξής:

 • Εφαρμόστε βαζελίνη στην περιοχή το βράδυ, μετά από καλό καθαρισμό. Η επιδερμίδα να μην είναι εντελώς στεγνή, ώστε να μπορέσουν τα συστατικά να απορροφηθούν γρηγορότερα.
 • Αποφύγετε να απλώνετε στην περιοχή κάτω ή γύρω από τα μάτια σας, προϊόντα περιποίησης δέρματος με βάση τη ρετινόλη ή το οινόπνευμα. Πρόκειται για ουσίες που μπορούν να προκαλέσουν έντονη αφυδάτωση σε πολλά άτομα.
 • Ένα μασάζ προσώπου μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των σακουλών κάτω από τα μάτια, ενεργοποιώντας το λεμφικό σύστημα.
 • Δροσερές κομπρέσες μπορούν να βοηθήσουν.
 • Το αγγούρι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των μαύρων κύκλων, στην ενυδάτωση του δέρματος και στη μείωση της φλεγμονής.
 • Βαμβακερά pads εμποτισμένα με γάλα, μπορούν να θρέψουν και να ενυδατώσουν.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!