Το θαύμα της ζωής έχει ως προϋπόθεση ένα ταξίδι εννέα συναρπαστικών μηνών. Από τη δεύτερη κιόλας εβδομάδα εγκυμοσύνης, όταν το σώμα παράγει άφθονες ποσότητες β-χοριακής, αυξάνοντας τα επίπεδα των οιστρογόνων (και κάνοντας τα τεστ εγκυμοσύνης θετικά) μέχρι και τον τοκετό, ο οργανισμός της γυναίκας θα υποστεί μία σειρά από σημαντικές αλλαγές.

Φυσικά, η καρδιά της εγκύου δεν θα ήταν δυνατόν να είναι απούσα από αυτές τις αλλαγές και να μην επηρεαστεί, ειδικά όταν πρέπει να αυξήσει την παραγωγικότητά της κατά 50% μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου και να διατηρήσει αυτό τον ρυθμό για 6 ολόκληρους μήνες!

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις σημαντικότερες αλλαγές στην καρδιά της εγκύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού και τι σημαίνουν αυτές για τη μητέρα και το μωρό.

 

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η καρδιά της γυναίκας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα επειδή καθώς το έμβρυο ή τα έμβρυα, μεγαλώνουν, η καρδιά πρέπει να αντλήσει περισσότερο αίμα προς τη μήτρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο τέλος της εγκυμοσύνης, η μήτρα λαμβάνει το ένα πέμπτο του συνολικού αποθέματος αίματος της γυναίκας.

 

Οι αλλαγές με αριθμούς

 • Αύξηση του όγκου του αίματος κατά 40%.
 • Αύξηση της ποσότητας του αίματος που αντλείται από την καρδιά (καρδιακή παροχή) κατά 30 έως 50%.
 • Επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού κατά περίπου 10 κτύπους το λεπτό.
 • Αύξηση της αρτηριακής πίεσης στο τέλος της εγκυμοσύνης κατά 10%.

 

Κατά τη διάρκεια του τοκετού

Ο συνδυασμός των συσπάσεων της μήτρας, του πόνου και του άγχους έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην καρδιά κατά τη διάρκεια του τοκετού. Κατά τη διάρκεια των συσπάσεων η καρδιακή παροχή και η καρδιακή συχνότητα αυξάνονται μέχρι 50%, ενώ και η κατανάλωση οξυγόνου τριπλασιάζεται.

Παράλληλα, συστολική και διαστολική πίεση αυξάνουν σημαντικά. Να σημειωθεί ότι η επισκληρίδιος αναισθησία θα ελαττώσει την κατανάλωση οξυγόνου της γυναίκας αλλά δεν θα μειώσει την αύξηση της καρδιακής παροχής από τις συσπάσεις της μήτρας. Η καρδιά δηλαδή, θα “αναγκαστεί” και εδώ να δουλέψει.

 

Κατά την καισαρική τομή

Σε γυναίκες με καρδιαγγειακές παθήσεις είναι σύνηθες να συνιστάται καισαρική τομή. Όμως, η επιβάρυνση της καρδιάς και σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι αμελητέα, αν συνυπολογιστούν παράγοντες όπως η διασωλήνωση, ο όγκος της απώλειας του αίματος, η εγχείριση της κοιλιάς, η αποσωλήνωση και η μετεγχειρητική ανάνηψη.

 

Κατά τη λοχεία

Το μωράκι σας επιτέλους γεννήθηκε και είναι στα χέρια σας! Δεν είναι πλέον ώρα για την καρδιά σας να ξεκουραστεί; Πρέπει να περιμένετε λίγο. Αμέσως μετά την έξοδο του εμβρύου θα επακολουθήσει αύξηση της καρδιακής παροχής καθώς η φλεβική επιστροφή αυξάνεται και η κάτω κοίλη φλέβα (η μεγαλύτερη φλέβα στο σώμα που ρέει πίσω από τη μήτρα) δεν συμπιέζεται πλέον.

Ωστόσο, μέσα στην πρώτη κιόλας ώρα, θα παρατηρηθεί ελάττωση της καρδιακής παροχής, η οποία μέσα σε 24 ώρες θα φτάσει στα προ κύησης επίπεδα.

 

Πότε τα καρδιακά προβλήματα απαγορεύουν την εγκυμοσύνη

Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αδύναμη καρδιά πολύ δύσκολα μπορεί να επωμιστεί το βάρος μιας εγκυμοσύνης. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Σοβαρή πνευμονική υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση στα αιμοφόρα αγγεία των πνευμόνων)
 • Εκ γενετής καρδιοπάθειες
 • Κάποιες φορές το σύνδρομο Marfan
 • Σοβαρή στένωση της αορτής
 • Σοβαρή στένωση μιτροειδούς βαλβίδας
 • Αορτική βαλβίδα με δύο αντί των κανονικών τριών πτυχών
 • Καρδιακές βλάβες (καρδιομυοπάθεια) που εμφανίστηκαν σε προηγούμενη κύηση
 • Μέτρια ή σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!