Η ιστορία του μικρού Παναγιώτη Ραφαήλ και η μάχη του με τη νωτιαία μυϊκή ατροφία συγκίνησε και συνεχίζει να συγκινεί τους πάντες. Ο μικρός – μεγάλος μαχητής συγκέντρωσε όλο το πανελλήνιο γύρω του που ενώθηκε και τον στήριξε σαν μία μεγάλη γροθιά.

Υπάρχουν όμως και άλλοι μικροί – μεγάλοι μαχητές, σε κάποιες άλλες περιστάσεις: στις εκ γενετής παθήσεις της καρδιάς. Περίπου 1 στα 125 παιδιά θα γεννηθεί με μία τέτοια πάθηση. Ας ενημερωθούμε λοιπόν για το τι μπορεί να κάνει η ιατρική επιστήμη για αυτές τις περιπτώσεις στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Ορολογία

Οι εκ γενετής παθήσεις της καρδιάς ονομάζονται “συγγενείς καρδιοπάθειες”. Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο όρος “συγγενής” σε αυτές τις περιπτώσεις σημαίνει “εκ γενετής” και είναι καλό να μην συγχέεται με τη “συγγένεια” καθώς η κληρονομικότητα παίζει μικρό ρόλο στις εκ γενετής παθήσεις της καρδιάς (6 – 8%).

 

Πώς δημιουργούνται

Η καρδιά του μωρού αρχίζει να αναπτύσσεται αμέσως μετά τη σύλληψη και ολοκληρώνει τον σχηματισμό της στις 8 εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Αυτές λοιπόν οι πρώτες 8 εβδομάδες είναι και οι πιο σημαντικές για την καρδιά, καθώς οι συγγενείς καρδιακές βλάβες λαμβάνουν χώρα σε αυτό το διάστημα.

Για να το πούμε αλλιώς, η καρδιά δεν δημιουργείται “μαγικά” μέσα σε μια στιγμή, αλλά “κτίζεται”, όπως ένα σπίτι, μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες που πρέπει να γίνουν με τη σωστή σειρά. Συχνά, τα συγγενή καρδιακά ελαττώματα εμφανίζονται όταν κάποια από αυτές τις διαδικασίες δεν συμβαίνει τη σωστή στιγμή. Για παράδειγμα, εκεί που θα έπρεπε να υπάρχει ένας διαχωριστικός τοίχος, υπάρχει ένα άνοιγμα, ή εκεί που θα έπρεπε να υπάρχουν δύο αιμοφόρα αγγεία, υπάρχει μόνο ένα.

 

Τι προκαλεί συγγενή καρδιακή νόσο;

Τα περισσότερα συγγενή καρδιακά ελαττώματα δεν έχουν γνωστή αιτία. Οι μητέρες αναρωτιούνται συχνά μήπως κάτι που έκαναν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκάλεσε το πρόβλημα της καρδιάς και επιφορτίζονται με άγχος και αίσθημα ενοχής, ενώ δεν θα έπρεπε.

Σε κάποιες οικογένειες, τα συγγενή καρδιακά νοσήματα εμφανίζονται συχνότερα, κάτι που υποδεικνύει γενετική σύνδεση. Κάποιες άλλες φορές, καρδιακά προβλήματα στο μωρό είναι δυνατό να εμφανιστούν εάν η μητέρα έπαιρνε φάρμακα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως πχ αντιεπιληπτικά ή φάρμακα ακμής με ισοτρετινοΐνη. Αλλά, τις περισσότερες φορές, δεν υπάρχει σαφής λόγος για το καρδιακό ελάττωμα.

 

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι συγγενών καρδιακών ελαττωμάτων;

Οι ειδικοί έχουν ταξινομήσει τα συγγενή ελαττώματα της καρδιάς σε διάφορες κατηγορίες, που γενικά, περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Προβλήματα όπου υπερβολικό αίμα περνά από τους πνεύμονες. Αίμα πλούσιο σε οξυγόνο, αντί να ταξιδεύει στο σώμα, επανακυκλοφορεί μέσω των πνευμόνων, προκαλώντας αυξημένη πίεση και στρες στους πνεύμονες.
 • Προβλήματα όπου πολύ λίγο αίμα περνά από τους πνεύμονες. Σε αυτή την περίπτωση, αίμα που δεν έχει περάσει από τους πνεύμονες για να πάρει οξυγόνο, ταξιδεύει στο σώμα. Η έλλειψη οξυγόνωσης οδηγεί στο κυανό χρώμα του μωρού.
 • Προβλήματα όπου πολύ λίγο αίμα ταξιδεύει στο σώμα. Προκαλούνται λόγω ελλιπούς ανάπτυξης θαλάμων της καρδιάς ή μπλοκαρίσματος αιμοφόρων αγγείων που εμποδίζουν τη σωστή ποσότητα αίματος να ταξιδέψει στο σώμα και να καλύψει τις ανάγκες του.

 

Διόρθωση των εκ γενετής καρδιοπαθειών

Χάρη στην προγεννητική διάγνωση και την εύκολη πρόσβαση σε υπερηχογραφικό έλεγχο σχεδόν κάθε γυναίκας, η συγγενής καρδιοπάθεια εντοπίζεται από νωρίς. Ο στόχος των ιατρών είναι η διόρθωση του προβλήματος στην πρώτη παιδική ηλικία, ώστε τα παιδιά να μπουν στη σχολική ζωή με υγιή καρδιά και χωρίς εμπόδια.

Τα όπλα της επιστήμης είναι πλέον πολλά και σημαντικά. Στις μέρες μας, η επεμβατική καρδιολογία με τη μέθοδο του καρδιακού καθετηριασμού μπορεί να εισάγει συσκευές και καθετήρες ενός των καρδιακών αγγείων και κοιλοτήτων. Το αποτέλεσμα είναι η διόρθωση των ανατομικών ανωμαλιών χωρίς να απαιτείται ανοιχτή εγχείριση καρδιάς.

 

Και αν δεν διαγνωστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα συμπτώματα κάποιας συγγενούς καρδιοπάθειας μπορεί να μην εμφανίζονται παρά λίγο μετά τη γέννηση. Τα νεογνά μπορεί να εμφανίσουν:

 • Μπλε χείλη, μπλε δέρμα, μπλε δάχτυλα χεριών και ποδιών
 • Κομμένη ανάσα
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Διατροφικές δυσκολίες
 • Χαμηλό βάρος γέννησης
 • Πόνο στο στήθος
 • Καθυστέρηση στην ανάπτυξη

Σε άλλες περιπτώσεις, τα συμπτώματα ενός συγγενούς καρδιακού προβλήματος μπορεί να μην εμφανίζονται μέχρι πολλά χρόνια μετά τη γέννηση. Μόλις εμφανιστούν, μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • Μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό
 • Ζάλη
 • Αναπνευστικό πρόβλημα
 • Λιποθυμία
 • Πρήξιμο
 • Κόπωση

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!