Η εικόνα που αρκετοί από εμάς έχουμε για την περίπτωση της καρδιακής πάθησης ορίζεται συχνά από στερεότυπα και λανθασμένες αντιλήψεις. Με τη βοήθεια πολλές φορές του Hollywood, το καρδιακό επεισόδιο “κτυπά” κάποιον άνδρα, συνήθως μεταξύ 40 και 50 ετών, ο οποίος σφίγγει ξαφνικά το στήθος του και πέφτει στα γόνατα.

Αλήθεια, πότε ήταν η τελευταία φορά που είδατε στη μεγάλη ή μικρή οθόνη μία γυναίκα να “παθαίνει έμφραγμα” στη μέση του δρόμου ή μέσα σε ένα ταξί; Πιθανόν και ποτέ. Όμως, η υποτιθέμενη “ανοσία” του γυναικείου φύλου στις καρδιακές παθήσεις είναι ένας μεγάλος μύθος που καταρρίπτεται από όλα τα στατιστικά στοιχεία.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις πιο συνηθισμένες παρεξηγήσεις, τους παράγοντες κινδύνου, τα συμπτώματα εμφράγματος στις γυναίκες καθώς και τα μέτρα πρόληψης για μία δυνατή, υγιή γυναικεία καρδιά.

 

Η νόσος με αριθμούς

Σε ολόκληρο τον πλανήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα  αποτελούν την πιο συνηθισμένη αιτία τόσο θνητότητας όσο και νοσηρότητας στο γυναικείο φύλο. Υπολογίζεται μάλιστα ότι προκαλούν περισσότερες απώλειες ζωής από όσες η οστεοπόρωση και ο καρκίνος μαζί.

Η καρδιαγγειακή νόσος είναι υπεύθυνη για το 54% του θανάτου γυναικών στην Ευρώπη (έναντι ποσοστού 43% στους άνδρες) ενώ η θνησιμότητα των γυναικών μετά από έμφραγμα μυοκαρδίου είναι υπερδιπλάσια από αυτή των ανδρών. Τέλος, οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότερες γυναίκες θεωρούν ότι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο του μαστού από ό,τι καρδιακές παθήσεις, κάτι που είναι απολύτως λανθασμένο.

 

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής στις γυναίκες

Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα καρδιακής προσβολής είναι κάποιο είδος θωρακικού πόνου, πίεσης ή δυσφορίας που διαρκεί περισσότερο από λίγα λεπτά ή “έρχεται και φεύγει”. Όμως, στις γυναίκες, υπάρχει μία ειδοποιός διαφορά. Ο θωρακικός πόνος δεν είναι πάντα σοβαρός ή ακόμα και το βασικότερο σύμπτωμα.

Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό από τους άνδρες να έχουν συμπτώματα καρδιακής προσβολής που δεν έχουν σχέση με πόνο στο στήθος, όπως τα παρακάτω:

  • Πόνος σε λαιμό, γνάθο, ώμο, άνω πλάτη
  • Κοιλιακή δυσφορία
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πόνος στο ένα ή και στα δύο χέρια
  • Ναυτία ή έμετος
  • Εφίδρωση
  • Σκοτοδίνη, τάση λιποθυμίας
  • Ασυνήθιστη κόπωση
  • Δυσπεψία

Οι γυναίκες τείνουν να εμφανίζουν συμπτώματα συχνότερα κατά την ανάπαυση από ό,τι οι άνδρες. Τέλος, το συναισθηματικό στρες μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση συμπτωμάτων καρδιακής προσβολής στις γυναίκες.

Επειδή οι γυναίκες δεν αναγνωρίζουν πάντα τα συμπτώματά τους ως καρδιακή προσβολή, τείνουν να καθυστερούν τη μετάβασή τους στο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα, πολλές φορές, να υπάρχει ήδη εκτεταμένη βλάβη. Επίσης, επειδή τα συμπτώματά τους διαφέρουν συχνά από τα αντρικά, οι γυναίκες μπορεί να διαγνωστούν λιγότερο συχνά με καρδιακή νόσο από ότι οι άνδρες.

 

Παράγοντες κινδύνου

Αρκετοί “παραδοσιακοί” παράγοντες κινδύνου καρδιοπαθειών, όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία, επηρεάζουν και τα δύο φύλα. Υπάρχουν όμως και παράγοντες οι οποίοι μπορούν να παίξουν μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται:

  • Διαβήτης. Οι γυναίκες με διαβήτη είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από ό,τι οι άνδρες με διαβήτη. Επίσης, επειδή ο διαβήτης μπορεί να αλλάξει τον τρόπο αντίληψης του πόνου οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τη λεγόμενη “σιωπηρή καρδιακή προσβολή” (χωρίς συμπτώματα).
  • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Έρευνες καταδεικνύουν ότι η σωματική αδράνεια είναι πιο επικίνδυνη για τις γυναίκες.
  • Επιπλοκές εγκυμοσύνης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση ή ο διαβήτης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να αυξήσουν τον μακροπρόθεσμο κίνδυνο της γυναίκας για υψηλή αρτηριακή πίεση και διαβήτη.
  • Εμμηνόπαυση. Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση οδηγούν σε κίνδυνο ανάπτυξης ασθένειας σε μικρότερα αιμοφόρα αγγεία.
  • Κάπνισμα. Το κάπνισμα είναι μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
  • Οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου. Φαίνεται να είναι μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες.
  • Ψυχικό στρες και κατάθλιψη. Το άγχος και η κατάθλιψη επηρεάζουν τις καρδιές των γυναικών περισσότερο.

 

Πώς ελαττώνεται ο κίνδυνος;

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές:

  • Κόψτε το κάπνισμα. Εάν δεν καπνίζετε, μην ξεκινήσετε. Προσπαθήστε να αποφύγετε το παθητικό κάπνισμα, το οποίο μπορεί επίσης να καταστρέψει τα αιμοφόρα αγγεία.
  • Ασκείστε τακτικά. Εάν δεν νιώθετε “έτοιμη” για το γυμναστήριο, ξεκινήστε με ζωηρό περπάτημα – ιδανικά, κάθε μέρα.
  • Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Μάθετε από τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας το ιδανικό σας βάρος. Ακόμη και λίγα κιλά λιγότερα μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο διαβήτη.
  • Ακολουθήστε υγιεινή διατροφή. Δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά και άπαχα κρέατα. Αποφύγετε τα κορεσμένα ή trans λιπαρά, τα πρόσθετα σάκχαρα και τις υψηλές ποσότητες αλατιού.
  • Διαχειριστείτε το άγχος σας. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει σφίξιμο των αρτηριών σας, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, ιδιαίτερα της στεφανιαίας μικροαγγειακής νόσου.
  • Περιορίστε το αλκοόλ. Μην υπερβαίνετε, σε ημερήσια βάση το ένα ποτήρι κρασί, μία μικρή φιάλη (330 ml) μπίρας ή ένα ποτό max (50 ml) βότκας, ουίσκι ή συναφών.
  • Παίρνετε σωστά τα φάρμακά σας. Εάν σας έχουν συνταγογραφηθεί φάρμακα για αρτηριακή πίεση ή αραιωτικά αίματος, λαμβάνετέ τα πάντα σωστά και στην ώρα τους.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!