Όταν σκεφτόμαστε την προστασία της καρδιάς, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μια πολύ καλή ιδέα των λεγομένων “Big 4” της καρδιάς:

  • Όχι κάπνισμα
  • Όχι περιττά κιλά
  • Άσκηση
  • Διατροφή

(Τα γνωρίζουμε, αλλά πολλοί από εμάς δεν τα ακολουθούμε. Εφαρμόστε το Big 4 τώρα και θα σας ευγνωμονεί η καρδιά σας.)

Όμως, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι σύμμαχοι της καρδιάς που δεν είναι τόσο συνηθισμένοι και ευρέως γνωστοί. Τους αναζητήσαμε, τους εντοπίσαμε και σας τους παρουσιάζουμε στο άρθρο μας που ακολουθεί!

 

Η μουσική εξημερώνει τα ήθη – και την καρδιά

Ο εγκέφαλός μας επικοινωνεί με την καρδιά μέσω νεύρων και της δίνει εντολές: άλλες φορές για μια ταχυκαρδία, για παράδειγμα, όταν υπάρχει ερωτική συναισθηματική φόρτιση (το περιβόητο “ερωτικό σκίρτημα”) και άλλες φορές για χαλάρωση και πιο βραδείς ρυθμούς υπό την επήρεια χαλαρωτικής μουσικής.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στα νοσοκομεία (εργαστήρια, χειρουργεία, θάλαμοι κλπ) ακούγεται μουσική, καθώς έχει αποδειχθεί ότι χαλαρώνει ασθενείς, γιατρούς, νοσηλευτές και όλους τους παρευρισκόμενους. Εάν λοιπόν θέλετε να στηρίξετε την καρδιά σας και νιώσετε ότι λίγη μουσική θα βοηθούσε, μην το απορρίψετε σαν μια “τρελή παρόρμηση”. Αντίθετα, πατήστε το “play”.

 

Τα κατοικίδια της καρδιάς μας

Όταν υιοθετείτε ένα κατοικίδιο, το κάνετε για πολλούς λόγους. Ένας που ίσως δεν γνωρίζετε; Ότι τα κατοικίδια κάνουν καλό στην καρδιά. Επιστημονικές ανακοινώσεις από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας το επιβεβαιώνουν, αναφέροντας ότι η κατοχή κατοικίδιου συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης, παχυσαρκίας και αρτηριακής πίεσης.

Πώς γίνεται αυτό; Με 2 τρόπους: η αγάπη και η πίστη των ζώων μειώνουν το αίσθημα άγχους, μοναξιάς και κατάθλιψης των ιδιοκτητών τους, ανεβάζοντας την ευεξία τους. Ακόμη, ιδιαίτερα οι κάτοχοι σκύλων, καθώς βγάζουν καθημερινά (ελπίζουμε) βόλτα τα ζώα τους, είναι περισσότερο ενεργοί σωματικά.

 

Ησυχία για ήσυχη καρδιά

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα δυνατά επίπεδα θορύβου είναι ένας από τους ύπουλους εχθρούς της καρδιάς. Εάν και οι μηχανισμοί που συνδέουν τον υπερβολικό θόρυβο με καρδιαγγειακά προβλήματα δεν είναι ακόμη επαρκώς κατανοητοί, τα αποτελέσματα των ερευνών είναι “καταπέλτης” για τον θόρυβο, ιδίως τον χρόνιο.

Συγκεκριμένα, έρευνες που ζητήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θόρυβος της οδικής κυκλοφορίας αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου κατά 8% κάθε 10 ντεσιμπέλ. Ακόμη, ο θόρυβος της κυκλοφορίας τη νύχτα προκαλεί κατακερματισμό του ύπνου και αύξηση των επιπέδων ορμονών του στρες που με τη σειρά τους μπορεί να οδηγήσουν σε αγγειακή δυσλειτουργία.

 

Αμύγδαλα και μαύρη σοκολάτα

Η ισχύς εν τη ενώσει! Η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, τα οποία σχετίζονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Ωστόσο, η περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε από μόνη της να κάνει τη διαφορά – θα έπρεπε να τρώτε πάρα πολλή μαύρη σοκολάτα, κάτι που θα δημιουργούσε άλλα προβλήματα.

Η βοήθεια έρχεται από τα αμύγδαλα. Εκτός από όλες τις υπόλοιπες διατροφικές αξίες τους (σημαντική πηγή βιταμίνης Ε, ασβεστίου, μαγνησίου και υψηλή περιεκτικότητα σε διαιτητικές ίνες), τα φλαβονοειδή που περιέχουν τα κάνουν σύμμαχο της καρδιάς. Λίγα ωμά αμύγδαλα λοιπόν και μια μπάρα σοκολάτας είναι σύμμαχοι για την καρδιά μας!

 

Ύπνος. “Τόσο όσο”.

Δεν είναι μυστικό ότι ο ύπνος βοηθά και ξεκουράζει την καρδιά. Άλλωστε, γνωρίζουμε όλοι, από προσωπική πείρα, ότι ένας καλός ύπνος κάνει την καρδιά μας να χτυπά ζωηρά, έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του γραφείου, του γυμναστηρίου, των παιδιών και τόσων ακόμα.

Όμως, ερευνητές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου. Συγκεκριμένα, μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ έδειξαν ότι όσοι κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ έχουν 20% περισσότερες πιθανότητες για ένα πρώτο έμφραγμα και όσοι κοιμούνται περισσότερες από 9 ώρες έχουν 34% περισσότερες πιθανότητες. Ο ύπνος μας λοιπόν πρέπει να είναι “τόσο όσο”!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!