Για την καρδιά, ασπιρίνη… με αστερίσκο
Η σχέση ασπιρίνης και καρδιάς είναι γνωστή στους περισσότερους από εμάς, κάποιες φορές ευθέως και κάποιες φορές μέσω των αγαπημένων μας προσώπων. Ποιος αλήθεια από εμάς δεν έχει έναν παππού, γιαγιά, πατέρα, μητέρα, θείο ή θεία που παίρνει (μεταξύ άλλων) και ασπιρίνη για την καρδιά;
Υπάρχουν όμως περιπτώσεις, και όχι λίγες, όπου πολλοί συνάνθρωποί μας αποφασίζουν να πάρουν “τη θεραπεία στα χέρια τους”, καταναλώνοντας ασπιρίνες, σαν να ήταν, δυστυχώς, καραμέλες. Αυτό δεν είναι σωστό! Κανείς από εμάς δεν πρέπει να παίζει τον ρόλο του ερασιτέχνη καρδιολόγου.
Αποκτήστε λοιπόν μία σφαιρική γνώση για το θέμα, διαβάζοντας τα συν και τα πλην της ασπιρίνης σε σχέση με την καρδιά, στο άρθρο μας που ακολουθεί.
Ασπιρίνη. Μια μεγάλη ιστορία.
Η ασπιρίνη είναι ένα από τα παλαιότερα φάρμακα, με ιστορία που χρονολογείται από την περίοδο του Ιπποκράτη και του Γαληνού, όταν ο φλοιός της ιτιάς ήταν διάσημος για τις αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Τα αρχεία δείχνουν την ευρεία χρήση του στην αρχαία Μεσοποταμία, Ελλάδα και Κίνα.
Ωστόσο, η ασπιρίνη, όπως την γνωρίζουμε σήμερα, δεν εισήχθη για δημόσια χρήση μέχρι το 1904, μετά από μια σειρά από προσπάθειες εκχύλισης και καθαρισμού του σαλικυλικού οξέος από φλοιό ιτιάς και μετέπειτα τροποποίηση του ακετυλοσαλικυλικού οξέος για τη μείωση των δυσάρεστων παρενεργειών.
Πώς βοηθά η ασπιρίνη στην αποτροπή καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου;
Οι περισσότερες καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια συμβαίνουν όταν η παροχή αίματος σε ένα μέρος του καρδιακού μυός ή του εγκεφάλου μπλοκάρεται. Αυτό συνήθως ξεκινά με την αθηροσκλήρωση, μια διαδικασία στην οποία συσσωρεύονται αποθέσεις λιπαρών ουσιών, χοληστερόλης, κυτταρικών αποβλήτων, ασβεστίου και άλλων ουσιών στην εσωτερική επένδυση μιας αρτηρίας.
Αυτή η συσσώρευση ονομάζεται αθηρωματική πλάκα και, τηρουμένων των αναλογιών, μοιάζει με το “πουρί” στα σιφόνια και τις σωληνώσεις ενός σπιτιού. Η πλάκα μπορεί να αναπτυχθεί αρκετά ώστε να μειωθεί σημαντικά η ροή του αίματος μέσω μιας αρτηρίας, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς συμβαίνει όταν μια πλάκα γίνεται εύθραυστη και σπάει.
Η ρήξη της αθηρωματικής πλάκας προκαλεί σχηματισμό θρόμβων αίματος. Εάν ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει ένα αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί την καρδιά, προκαλεί καρδιακή προσβολή. Εάν εμποδίζει ένα αιμοφόρο αγγείο που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο, προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο.
Η ασπιρίνη αραιώνει το αίμα, κάτι που βοηθά στην αποτροπή σχηματισμού θρόμβων.
Μάθετε το ρίσκο
Επειδή όμως η ασπιρίνη αραιώνει το αίμα, μπορεί να προκαλέσει αρκετές επιπλοκές. Έρευνες έχουν δείξει ότι άνθρωποι χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακών νοσημάτων είδαν μεν τον κίνδυνο ενός καρδιαγγειακού συμβάντος να μειώνεται κατά 11%, αλλά παράλληλα η πιθανότητά τους για σοβαρή αιμορραγία αυξήθηκε κατά 43%.
Πότε να ΜΗΝ παίρνετε ασπιρίνη
Οι ειδικοί συνιστούν να μην παίρνετε ασπιρίνη, ακόμη και σε χαμηλή δοσολογία, πριν συμβουλευθείτε τον γιατρό σας, στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Εάν είστε αλλεργικοί ή έχετε δυσανεξία στην ασπιρίνη
- Εάν διατρέχετε κίνδυνο γαστρεντερικής αιμορραγίας
- Εάν πίνετε αλκοόλ τακτικά
- Εάν υποβάλλεστε σε κάποια ιατρική ή οδοντιατρική θεραπεία
- Εάν είστε άνω των 70 ετών.
Εάν πάθω έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο, να πάρω ασπιρίνη;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πάρετε είναι το 166 και να ακολουθήσετε τις οδηγίες που θα σας δοθούν. Επίσης ΜΗΝ πάρετε ασπιρίνη και περιμένετε να θεραπεύσει το επεισόδιο – δεν θα το κάνει.
Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η λήψη ασπιρίνης δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου, επειδή δεν προκαλούνται όλα τα εγκεφαλικά επεισόδια από θρόμβους αίματος. Καθώς κάποια προκαλούνται από ρήξη αιμοφόρων αγγείων, η λήψη ασπιρίνης είναι πιθανόν να τα επιδεινώσει.
Τελικά, να παίρνω ή να μην παίρνω ασπιρίνη;
Το επαναλαμβάνουμε μέχρι να γίνουμε κουραστικοί: σε καμία περίπτωση μην αρχίσετε την ασπιρίνη με δική σας πρωτοβουλία, σε οποιαδήποτε δόση. Ο μόνος που μπορεί να σας ενημερώσει και να σας συμβουλεύσει για το αν η ασπιρίνη μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στη δική σας περίπτωση είναι ο γιατρός σας που γνωρίζει το ιστορικό σας. Συζητήστε μαζί του – και με κανέναν άλλον.
Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.
Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!