Προσπαθείτε να έχετε την πίεσή σας υπό έλεγχο, κοιτάζοντας την περιεκτικότητα σε αλάτι όλων των τροφών που αγοράζετε. Δίνετε απανωτά “χτυπήματα” στην LDL χοληστερόλη σας, περιορίζοντας ή κόβοντας το κόκκινο κρέας. Μάχεστε το συσσωρευμένο κοιλιακό λίπος στον διάδρομο του γυμναστηρίου ή τρέχοντας χιλιόμετρα στο πάρκο.

Μπράβο σας.

Είστε στο σωστό δρόμο με όλα τα παραπάνω και απλά συνεχίστε να τα κάνετε μέχρι τα βαθιά σας γεράματα. Αυτό που ίσως δεν ξέρετε, και που έχει εκπλήξει ακόμη και μέλη της ιατρικής κοινότητας είναι ότι μελέτες επί μελετών τα τελευταία χρόνια καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα:

Οι άνθρωποι που έχουν κακή στοματική υγεία (κάποια ασθένεια των ούλων ή απώλεια δοντιών) έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο από άτομα με καλή στοματική υγεία. Δείτε λοιπόν στο άρθρο μας που ακολουθεί το “πώς” και το “γιατί” και γίνετε ακόμη περισσότερο σχολαστικοί με τη στοματική σας υγιεινή!

 

Πώς συνδέεται η κακή στοματική υγιεινή με τα καρδιαγγειακά νοσήματα;

 

Έχουν προταθεί διάφορες θεωρίες, όπως οι παρακάτω:

 

Το ταξίδι των βακτηρίων

Τα βακτήρια που μολύνουν τα ούλα και προκαλούν ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα ταξιδεύουν στα αιμοφόρα αγγεία σε άλλα μέρη του σώματος όπου προκαλούν φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων και βλάβες. Το επακόλουθο μπορεί να είναι μικροσκοπικοί θρόμβοι αίματος και καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ένα επιχείρημα υπέρ αυτής της θεωρίας είναι η εύρεση υπολειμμάτων στοματικών βακτηρίων μέσα στα αρτηριοσκληρωτικά αιμοφόρα αγγεία, μακριά από το στόμα. Πώς έφτασαν εκεί;

 

Ανοσολογική απόκριση

Μία δεύτερη θεωρία στηρίζεται στην ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Σύμφωνα με αυτήν, η φλεγμονή στα ούλα πυροδοτεί αγγειακές βλάβες σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου.

 

Ο αντίλογος

Υπάρχει όμως και αντίλογος. Συγκεκριμένα λέγεται ότι μπορεί να μην υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ ασθένειας των ούλων και καρδιαγγειακής νόσου, αλλά ο λόγος που μπορεί να συμβούν μαζί είναι η ύπαρξη ενός τρίτου παράγοντα (όπως το κάπνισμα) που είναι παράγοντας κινδύνου και για τις δύο καταστάσεις. Άλλοι δυνητικοί  “τρίτοι παράγοντες” περιλαμβάνουν την κακή πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την έλλειψη άσκησης. Υποτίθεται ότι οι άνθρωποι χωρίς ασφάλιση ασθενείας ή που δεν λαμβάνουν καλή φροντίδα για τη γενική υγεία τους είναι πιο πιθανό να έχουν κακή στοματική υγεία και καρδιακές παθήσεις.

Όμως ο… αντίλογος στον αντίλογο είναι τα συστηματικά αποτελέσματα των ερευνών, που συνεχώς και “μονότονα”, η μία μετά την άλλη συνδέουν τη φτωχή στοματική υγιεινή με τα καρδιαγγειακά νοσήματα.

 

Βούρτσισμα και καρδιά

Ας μιλήσουν όμως οι έρευνες. Μελέτες που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο, εξέτασαν κατά πόσο οι συνήθειες βουρτσίσματος των δοντιών ενός ατόμου σχετίζονται με τον κίνδυνο να υποστεί ή να αποβιώσει από καρδιακή προσβολή, καρδιακή ανεπάρκεια ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές ρώτησαν 682 άτομα για τις συνήθειές τους στο θέμα του βουρτσίσματος των δοντιών. Αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι όσοι δήλωσαν ότι βουρτσίζουν τα δόντια τους λιγότερο από δύο φορές την ημέρα για λιγότερο από δύο λεπτά διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο καρδιαγγειακού νοσήματος σε σχέση με όσους δήλωσαν ότι βουρτσίζουν τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον δύο λεπτά.

 

Πέρα από την καρδιά

Η σύνδεση μεταξύ της κακής στοματικής υγείας και της συνολικής υγείας μπορεί να μην περιορίζεται σε καρδιαγγειακές παθήσεις. Μελέτες έχουν συνδέσει την περιοδοντική νόσο, ειδικά αν οφείλεται σε μόλυνση με το βακτήριο της πορφυρομονάδας των ούλων (Porphyromonas gingivalis) με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επιπλέον, μελέτη του 2016 βρήκε σύνδεση μεταξύ αυτού του βακτηριδίου και του κινδύνου καρκίνου του παγκρέατος.

 

Επίλογος

Ο επίλογος είναι απλός. Η φροντίδα της στοματικής υγιεινής που έτσι κι αλλιώς πρέπει να είναι κύριο μέλημά σας, είναι ακόμη πιο επιτακτική, καθώς συνδέεται και με την υγεία της καρδιάς σας. Ως εκ τούτου:

  • Βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.
  • Κάνετε οδοντικό νήμα καθημερινά.
  • Προγραμματίστε τακτικούς οδοντιατρικούς ελέγχους και καθαρισμό.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!