Δρ. Αναστασία Κοτσοπούλου
Ψυχολόγος CPsychol AFBPsS
Διευθύντρια Σύγχρονο Κέντρο Υποστήριξης, Εκπαίδευσης, Έρευνας και Εποπτείας

Τόσα τραγούδια, τόσοι στίχοι, τόσα ποιήματα όλα να μιλούν για την αγάπη! Την αγάπη που πάντα ψάχνουμε, που μας βρίσκει εκεί που δε το περιμένουμε, που μας κεραυνοβολεί, που δεν έρχεται, που μένει ανεκπλήρωτη, που μας προδίδει, που μας απογοητεύει, που έρχεται πολύ νωρίς ή πολύ αργά ή που δεν ξέρουμε τι ακριβώς είναι… Εκατομμύρια λέξεις έχουν γραφτεί για την αγάπη και ιδιαίτερα κάθε χρόνο με αφορμή την γιορτή των ερωτευμένων, μπαίνουμε στην διαδικασία να την τιμήσουμε, να την γιορτάσουμε με ένα δώρο, με ένα αρκουδάκι, ένα λουλούδι, μια σοκολάτα, ένα δείπνο κλπ.

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, για τον τρόπο που αναζητούμε την αγάπη και σε αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει το διαδίκτυο. Πολλές εφαρμογές πλέον, όπου ο καθένας προβάλει κάποια στοιχεία του εαυτού του και προσπαθεί να βρει την αγάπη μέσα από εκεί, γνωρίζοντας ότι ο άλλος μπορεί να λέει ψέματα ή ακόμα και να είναι επικίνδυνο. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότεροι μέσα σε αυτές τις εφαρμογές αναζητούν μακροχρόνιες σχέσεις και όχι ευκαιριακές επαφές. Άρα ένας σύγχρονος τρόπος αναζήτησης της αγάπης είναι αυτός.

Πιο διαδεδομένοι βέβαια τρόποι αναζήτησης της αγάπης είναι μέσα απο παρέες, φίλους και γνωστούς, μέσα από τον εργασιακό χώρο και μετά σε χώρους διασκέδασης π.χ. μπαρ. Δεν είναι τυχαίο, ότι και οι έρευνες έχουν δείξει πως από τα παντρεμένα ζευγάρια περίπου το 40% γνωρίστηκαν μέσα από παρέες, 15% από την δουλειά, 12% σε δημόσιους χώρους, 12% μέσα από τα χόμπι και τις δραστηριότητές τους και άλλοι μέσα από τους γονείς τους, το σχολείο ή κάποια εφαρμογή.

Πριν όμως αναρωτηθούμε πού να την βρούμε, πρέπει να αναρωτηθούμε τι ψάχνουμε! Αυτό, μπορεί να είναι διαφορετικό για τον καθένα, αλλά όλοι έχουμε την ίδια βάση. Αναζητούμε κάποιον που θα ταιριάζουν οι προσωπικότητές μας, που μοιραζόμαστε τις ίδιες θεμελιώδεις αξίες και απόψεις, που μπορούμε να περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο μας.

Υπάρχουν όμως κάποια ιδιαίτερα στοιχεία, που έχουν οδηγήσει τους ψυχολόγους στο να τα θεωρούν σημαντικά για να σε αγαπήσει κάποιος:

  1. Κολλάμε περισσότερο με ό,τι μας δυσκολεύει στο να το κατακτήσουμε: είναι μια βασική αρχή αυτή που φαίνεται ότι ισχύει και στις μέρες μας. Το κυνήγι έχει σημαντικό ρόλο, όχι μόνο στο φλερτ αλλά και στην αγάπη.
  2. Να δείχνεις χαρούμενος. Πολλές μελέτες υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι που φαίνονται και δείχνουν την ευτυχία τους είναι πιο ελκυστικοί.
  3. Οι κινήσεις των χεριών και της έκφρασης είναι ένα ακόμη στοιχείο που προσελκύει τους άλλους σε σχέση με όσους μένουν ακίνητοι.
  4. Τα ετερώνυμα δεν έλκονται! Αυτός είναι ο μεγαλύτερος μύθος.Μπορεί να μας ιντριγκάρει στην αρχή, αλλά στην συνέχεια δεν θα είναι ένα στοιχείο που θα μας οδηγήσει σε μια μακροχρόνια αγάπη. Όσο πιο ίδιοι είμαστε τόσο περισσότερο καταλαβαινόμαστε και μπορούμε να ζήσουμε αρμονικά.
  5. Ο σεβασμός και ο θαυμασμός: σημαντικά στοιχεία για να ερωτευθούμε αλλά και για να παραμείνουμε σε μια σχέση αγάπης είναι ο σεβασμός και ο θαυμασμός. Αν σέβεσαι την προσωπικότητα και τον χαρακτήρα του άλλου, αν θαυμάζεις τον τρόπο του, την δουλειά του, αυτά που έχει κάνει, τότε μπορείς να βάλεις το λίθο για μια υγιή σχέση.
  6. Αν η καθημερινότητα έχει ενδιαφέρον. Είναι όμορφο κάθε μέρα να είναι ευχάριστη, αλλά δυστυχώς η ρουτίνα μας απαγορεύει να ζούμε κάθε στιγμή με ενδιαφέρον. Όταν καταφέρνεις να θες να κερδίσεις το ενδιαφέρον του άλλου, αυτό δίνει τόνωση στην αγάπη. Σημαντικό είναι να προσπαθούν και οι δύο.
  7. Μελέτες δείχνουν πως ψάχνουμε τους γονείς μας μέσα στους συντρόφους μας. Δεν είναι μόνο η εμφάνιση που μπορεί να μας κερδίσει αλλά κυρίως ο τρόπος και ο χαρακτήρας του άλλου, γιατί είμαστε εξοικειωμενοι με αυτόν τον τρόπο.
  8. Όσοι νοιάζονται για το περιβάλλον, τα αδέσποτα, την φιλανθρωπία, έχουν αυξημένες πιθανότητες να βρουν την αγάπη.
  9. Η ομορφιά: τελευταίες μελέτες δείχνουν πως δεν επιλέγουμε σύντροφο που είναι πολύ πιο όμορφος από εμάς! Μια κρυμμένη ανασφάλεια είναι εδώ, για τους πολύ ωραίους συντρόφους.

Έχοντας υπόψιν αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούμε να αναζητήσουμε την αγάπη. Και αυτή θα έρθει να μας ταράξει: θα επηρεάσει το σώμα, το μυαλό, το πνεύμα μας. Θα μας κάνει να θέλουμε να μοιραστούμε τα όνειρα και τις ελπίδες μας και να δουλέψουμε για να τα κάνουμε πραγματικότητα με τον άνθρωπό μας. Σε προηγούμενο άρθρο είχαμε αναλύσει την χημεία του εγκεφάλου και τον ρόλο των νευροδιαβιβαστών . Ας απολαύσουμε λοιπόν την διαδικασία σε όλο της το μεγαλείο από την λαγνεία, στην έλξη και τέλος στην αγάπη. Ας αναρωτηθούμε πρώτα αν είμαστε έτοιμοι να αγαπήσουμε και τι έχουμε να δώσουμε και μετά τι θέλουμε να πάρουμε από την σχέση. Δεν υπάρχουν μισά που αναζητούν τα άλλα μισά… Υπάρχουν ολοκληρωμένοι άνθρωποι που ψάχνουν ολοκληρωμένους ανθρώπους να αγαπήσουν και να αγαπηθούν.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!