Μέσα σε ένα μόλις χρόνο, άλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστε. Άλλαξε τον τρόπο που μετακινούμαστε. Άλλαξε πεποιθήσεις και απόψεις δεκαετιών όσον αφορά την κοινωνική συναναστροφή. Σε μία πρόταση, η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε τα πάντα στη ζωή μας, περιλαμβανομένης της σεξουαλικής μας δραστηριότητας.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τις κυριότερες αλλαγές που παρατηρήθηκαν και συνεχίζουν να παρατηρούνται στη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών, μετά την έλευση του κορωνοϊού.

 

Μπορείς να κολλήσεις κορωνοϊό μέσω της σεξουαλικής επαφής;

Όλες οι στενές επαφές (σε απόσταση μικρότερη των 2 μέτρων) με ένα μολυσμένο άτομο μπορεί να σας εκθέσουν στον ιό του κορωνοϊού, είτε περιλαμβάνουν σεξουαλική δραστηριότητα είτε όχι.

Ο ιός εξαπλώνεται από αναπνευστικά σταγονίδια που απελευθερώνονται όταν κάποιος βήχει, φτερνίζεται ή μιλάει. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να εισπνευστούν ή να προσγειωθούν στο στόμα ή τη μύτη ενός ατόμου που βρίσκεται κοντά. Η επαφή με το σάλιο ενός ατόμου μέσω του φιλιού ή άλλων σεξουαλικών δραστηριοτήτων μπορεί να σας εκθέσει στον ιό.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι τα άτομα που έχουν COVID-19 μπορούν να μεταδώσουν τον ιό στο δέρμα και τα προσωπικά τους αντικείμενα. Ένας ερωτικός σύντροφος δεν χρειάζεται παρά να αγγίξει αυτές τις επιφάνειες και κατόπιν το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του, για να κολλήσει.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός COVID-19 μεταδίδεται μέσω σπέρματος ή κολπικών υγρών, όμως, σίγουρα όλα τα παραπάνω είναι υπεραρκετά για τη μετάδοση μεταξύ ζευγαριών.

 

Κορωνοϊός σημαίνει λιγότερο σεξ

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κάνουν σεξ λιγότερο συχνά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με μελέτες στην Κίνα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία να επιβεβαιώνουν την τάση. Αμερικανική έρευνα διαπίστωσε ότι πάνω από το 70% των singles δεν έκαναν καθόλου σεξ από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο του 2020.

Ακόμη, επίσης αμερικανική μελέτη του έγκυρου Ινστιτούτου Kinsey διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια κατά τη διάρκεια των lockdowns είχαν γενικά λιγότερο σεξ, με έναν από τους βασικούς λόγους να είναι η ένταση μεταξύ δύο ανθρώπων που απομονώνονται μαζί στο σπίτι.

 

Ψηφιακή επανάσταση

Η περίοδος της καραντίνας υπήρξε για πολλούς ανθρώπους “επαναστατική” όσον αφορά τη σεξουαλική τους ζωή. Δραστηριότητες που προηγουμένως ήταν σπανιότερες ή θεωρούντο “περιθωριακές” αυξήθηκαν κατακόρυφα: cyber sex, sexting, ανταλλαγή φωτογραφιών κλπ.

Το ίδιο συνέβη και με τις εφαρμογές γνωριμιών – από τη στιγμή που τα πάντα ήταν κλειστά, ο μόνος τρόπος για να γνωρίσεις πλέον κάποιον πιθανό σύντροφο ήταν το Internet. Ωστόσο, παρά την αύξηση των online γνωριμιών, δεν ήταν μικρός ο αριθμός των ατόμων που έβαλαν τους υποψηφίους συντρόφους στο “hold”, καθώς ο φόβος από τις συνέπειες του κορωνοϊού ήταν μεγαλύτερος από την επιθυμία της επαφής.

 

Προσοχή στην επόμενη μέρα

Ένα από τα πιο ανησυχητικά ευρήματα ερευνών είναι η στάση που δείχνουν οι άνθρωποι για την επόμενη ημέρα. Κάποια στιγμή (ελπίζουμε συντομότερα από ό,τι περιμένουμε), ο κορωνοϊός θα είναι παρελθόν. Οι έρευνες λοιπόν δείχνουν ότι η παρατεταμένη αποχή των ανθρώπων από το σεξ λειτουργεί καταλυτικά στην άρση των αναστολών τους.

Σχεδόν 1 στους 4 είναι έτοιμος να ρισκάρει περισσότερο στη σεξουαλική του ζωή στο μέλλον, ενώ τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα φαίνεται ότι αποτελούν μικρότερη πηγή ανησυχίας για τους ερωτώμενους από ό,τι ο κορωνοϊός – κακώς, γιατί ο COVID κάποτε θα φύγει, αλλά τα ΣΜΝ θα παραμείνουν στις ζωές πολλών από εμάς.

 

Συμβουλές για το σεξ στη διάρκεια του κορωνοϊού

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργοί με άτομο ή άτομα εκτός του σπιτιού σας, λάβετε υπόψη τις παρακάτω τις προφυλάξεις για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19:

  • Ελαχιστοποιήστε τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων που έχετε.
  • Αποφύγετε τους σεξουαλικούς συντρόφους που έχουν συμπτώματα COVID-19.
  • Αποφύγετε το φιλί.
  • Αποφύγετε τις σεξουαλικές συμπεριφορές που περιλαμβάνουν χρήση του στόματος.
  • Χρησιμοποιήστε προφυλακτικά ή οδοντικά φράγματα.
  • Φορέστε μάσκα κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα.
  • Πλύνετε τα χέρια σας και κάντε ντους πριν και μετά τη σεξουαλική επαφή.
  • Πλύνετε τα ερωτικά βοηθήματα πριν και μετά τη χρήση τους.
  • Χρησιμοποιήστε αντισηπτικά μαντηλάκια για να καθαρίσετε την περιοχή όπου υπήρξε σεξουαλική δραστηριότητα.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!