Στο κάτω μέρος της κοιλιακής χώρας της γυναίκας βρίσκεται το πιο θαυμαστό ανθρώπινο όργανο, η μήτρα. Στο κάτω μέρος της μήτρας, υπάρχει ο τράχηλος της μήτρας, ένας ινομυώδης σωλήνας μήκους 2 έως 3 εκατοστών που βρίσκεται ακριβώς στο σημείο όπου τελειώνει ο κόλπος.

Ο τράχηλος εκτελεί πολλές και σημαντικές λειτουργίες: φέρνει σε επικοινωνία τον κόλπο με το ανώτερο τμήμα της μήτρας (που λέγεται σώμα) ενώ διαστέλλεται κατά τον τοκετό, επιτρέποντας την έξοδο του εμβρύου. Όπως κάθε μέρος του ανθρώπινου οργανισμού, ο τράχηλος μπορεί να νοσήσει, με τη σχετική πάθηση να ονομάζεται τραχηλίτιδα. Δείτε περισσότερα στοιχεία για την τραχηλίτιδα στο άρθρο μας που ακολουθεί.

 

Τι είναι η τραχηλίτιδα

Τραχηλίτιδα αποκαλείται η φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας. Η τραχηλίτιδα οφείλεται, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα μικρόβια, χωρίς όμως να αποκλείονται και άλλου τύπου αλλεργίες, ερεθισμοί και μολύνσεις (κυρίως σε νεαρής ηλικίας γυναίκες).

Η τραχηλίτιδα είναι μία από τις πλέον συνηθισμένες γυναικολογικές παθήσεις, καθώς υπολογίζεται ότι οι μισές γυναίκες σε κάποια περίοδο της ενήλικης ζωής τους θα βρεθούν αντιμέτωπες με αυτήν.

 

Μικρόβια και τραχηλίτιδα

Όταν η τραχηλίτιδα οφείλεται σε μικρόβια, χωρίζεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή. Στην πρωτοπαθή τραχηλίτιδα, υπάρχει απευθείας μόλυνση του τραχήλου, με συχνότερα αίτια τα χλαμύδια, τον γονόκοκκο, το μυκόπλασμα και το ουρεόπλασμα.

Η δευτεροπαθής τραχηλίτιδα επέρχεται από επέκταση της φλεγμονής από τον κόλπο στο αιδοίο, στο ενδομήτριο και την ουρήθρα. Δευτεροπαθής φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από μικρόβια που προκαλούν κολπίτιδα όπως οι τριχομονάδες και οι μύκητες.

 

Ιοί και τραχηλίτιδα

Η τραχηλίτιδα είναι πιθανόν να οφείλεται σε ιούς. Οι δύο ιοί που μπορούν να την προκαλέσουν είναι ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και ο ιός του έρπητα των γεννητικών οργάνων τύπου ΙΙ HSV-2 (ο ιός HSV-1 προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα).

 

Άλλες αιτίες τραχηλίτιδας

 • Τραυματισμός κατά τη διάρκεια του τοκετού
 • Αλλεργική αντίδραση σε κάποια σπερματοκτόνα
 • Αλλεργική αντίδραση στο λάτεξ του προφυλακτικού (συχνή αιτία χρόνιας τραχηλίτιδας)
 • Τραυματισμός από χρήση ταμπόν ή κολπικού διαφράγματος
 • Ενθέματα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση πρόπτωσης μήτρας όπως ο πεσσός μήτρας.

 

Συμπτώματα

Στις περισσότερες των περιπτώσεων, η τραχηλίτιδα είναι ασυμπτωματική. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν συμπτώματα, αυτά σχετίζονται με το μικρόβιο ή τον ιό που ευθύνεται κατά περίσταση και μπορεί να είναι:

 • Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής (δυσπαρευνία)
 • Κολπικές εκκρίσεις
 • Αίσθημα κνησμού στον κόλπο
 • Χρόνιο πυελικό άλγος
 • Ερυθρότητα της περιοχής
 • Αυξημένα κολπικά υγρά
 • Κακοσμία της ευαίσθητης περιοχής
 • Αιμορραγία εκτός περιόδου
 • Συχνουρία ή δυσουρία όταν συνυπάρχει ουρηθρίτιδα.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία της τραχηλίτιδας, εξαρτάται από τη βαρύτητα της φλεγμονής, την ηλικία της γυναίκας, την πιθανή προηγούμενη θεραπεία και (ιδιαίτερα σημαντικό) την επιθυμία της γυναίκας για τεκνοποίηση. Υγιής τράχηλος σημαίνει μεγαλύτερες πιθανότητες για μωράκι.

Σε περιπτώσεις οξείας τραχηλίτιδας, συνιστάται καλλιέργεια τραχηλικού και κολπικού υγρού και καταπολέμηση του μικροοργανισμού που θα βρεθεί. Σημειώνεται ότι η ίδια θεραπεία πρέπει να ακολουθηθεί και από τον σύντροφο.

Στη χρόνια τραχηλίτιδα, η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική. Σε περιπτώσεις που αυτό δεν επαρκεί, εξάχνωση με laser, κρυοπηξία και ηλεκτροκαυτηρίαση μπορεί να εφαρμοστούν, αφού ο ιατρός βεβαιωθεί ότι δεν υποκρύπτεται κάποια κακοήθεια στον τράχηλο.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!