Οι επιπτώσεις από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να κυμαίνονται από κάποιες απλές ενοχλήσεις χωρίς σχεδόν καμία συμπτωματολογία έως επικίνδυνες για τη ζωή καταστάσεις. Όμως, υπάρχουν κάποια ΣΜΝ, επικίνδυνα όχι απλά για τη ζωή, αλλά για τη μέλλουσα ζωή.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί πώς κάποια συγκεκριμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μπορούν να βάλουν τη γονιμότητά σας στην “άγονη γραμμή” καθώς και τις προφυλάξεις που πρέπει να παίρνετε.

 

Χλαμύδια – ο βασικός ύποπτος της υπογονιμότητας

Τα χλαμύδια αποτελούν τη συχνότερη βακτηριακή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται για μικρόβιο που εγκαθίσταται στον τράχηλο της μήτρας και είναι δυνατόν να ανεβεί στη συνέχεια προς το εσωτερικό της μήτρας και τις σάλπιγγες.

Τα χλαμύδια μπορούν να επηρεάσουν τη λειτουργία και την ανατομία της μήτρας και ιδιαίτερα των σαλπίγγων, “τόπου” της γονιμοποίησης του ωαρίου, και να προκαλέσουν μελλοντικό πρόβλημα αναπαραγωγικής υγείας, ιδιαίτερα ανάμεσα στους νέους.

Το βασικό πρόβλημα με τα χλαμύδια είναι ότι πολλές φορές η λοίμωξη είναι ασυμπτωματική με αποτέλεσμα την ανενόχλητη μετάδοση μεταξύ ερωτικών συντρόφων και την καθυστερημένη διάγνωση. Η αθεράπευτη λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σαλπιγγίτιδα, σημαντικό παράγοντα κινδύνου υπογονιμότητας.

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι λοιμώξεις από χλαμύδια είναι υπεύθυνες για το 50% περίπου των περιπτώσεων υπογονιμότητας εξαιτίας απόφραξης σαλπίγγων.

 

Γονόρροια

Η γονόρροια (βλεννόρροια) μπορεί επίσης να επηρεάσει αρνητικά τη γυναικεία γονιμότητα. Συγκεκριμένα, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η γονόρροια μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία μπορεί να προκαλέσει στειρότητα και έκτοπες κυήσεις.

Τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου της πυέλου περιλαμβάνουν:

  • Πόνο και ευαισθησία στο κάτω μέρος της κοιλιάς
  • Έντονο πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή
  • Βαριές και οδυνηρές περιόδους
  • Πυρετό.

Οι γυναίκες που είχαν στο παρελθόν φλεγμονώδη νόσο της πυέλου πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τη γονόρροια, διότι ο κίνδυνος υπογονιμότητας αυξάνεται με κάθε νέα φλεγμονή.

 

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα που είχε καθοδική πορεία στις περισσότερες προηγμένες χώρες, με μία μικρή αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Στην Ελλάδα θεωρείται πλέον σπάνιο νόσημα. Η σύφιλη αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά, αλλά μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο.

 

Μυκόπλασμα

Το μυκόπλασμα είναι μικροοργανισμός, υπεύθυνος πίσω από πολλές υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις που αποκαλύπτεται μετά από καλλιέργεια τραχηλικού εκκρίματος. Το μυκόπλασμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα και ενοχοποιείται για αποβολές, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να οδηγήσει και τους άνδρες σε μειωμένη γονιμότητα.

 

Κονδυλώματα

Τα κονδυλώματα (link στο άρθρο 309 “ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ”) είναι η πιο συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη πάθηση παγκοσμίως. Τα ίδια τα κονδυλώματα ΔΕΝ είναι επικίνδυνα για την αναπαραγωγική υγεία, όμως σε κάποιες περιπτώσεις, οι επεμβάσεις αντιμετώπισής τους, ενδέχεται να προκαλέσουν υπογονιμότητα. Για αυτό τον λόγο, είναι απαραίτητο να αντιμετωπιστούν έγκαιρα.

 

Τα καλά νέα

Τα καλά νέα είναι ότι όλα τα νοσήματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, εάν διαγνωστούν έγκαιρα, μπορούν να αντιμετωπιστούν. Εάν η εγκυμοσύνη είναι στα σχέδιά σας, κάνετε πάντοτε έναν ετήσιο έλεγχο για χλαμύδια και γονόρροια. Ακόμη καλύτερα, ελαττώστε τους παράγοντες κινδύνου, περιορίζοντας τους ερωτικούς σας συντρόφους, ή το καλύτερο όλων, επενδύστε σε μία μονογαμική σχέση αφού εσείς και ο σύντροφός σας ελεγχθείτε.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!