Από την αυγή της ιστορίας, έχουν δημιουργηθεί πολλές εκατοντάδες  μύθοι γύρω από το ανθρώπινο σώμα και τη σωστή ή λανθασμένη λειτουργία του. Κάποιοι από αυτούς που αφορούν τη σεξουαλική υγεία, επιμένουν, αν και είμαστε στην τρίτη πλέον δεκαετία του 21ου αιώνα και η πληροφορία, μέσω Διαδικτύου, είναι, κυριολεκτικά στην άκρη των δαχτύλων μας.

(Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το ίδιο ισχύει για την παραπληροφόρηση μέσω διαδικτύου…)

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τους πιο συνηθισμένους μύθους που αφορούν τη σεξουαλική υγεία. Τους καταρρίπτουμε, για μία ακόμη φορά.

 

ΣΜΝ από το κάθισμα της τουαλέτας

Πρόκειται για έναν μύθο που είναι πιθανόν να υπάρχει από τότε που εφευρέθηκε η τουαλέτα. Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής, της τριβής ή της ανταλλαγής σωματικών υγρών. Οι ιοί και τα βακτήρια που τα προκαλούν, δεν μπορούν να ζήσουν στη σκληρή, κρύα επιφάνεια του καθίσματος της τουαλέτας, παρά μόνο για ελάχιστο χρονικό διάστημα.

Είναι σχεδόν απίθανο να μεταδοθεί μία σεξουαλική λοίμωξη από το να κάθεται κάποιος σε ένα κάθισμα τουαλέτας.

 

Οι σεξουαλικές ασθένειες οφείλονται στον αριθμό των συντρόφων

Λάθος. Το να έχει κάποιος έχει πολλαπλούς συντρόφους στο σεξ δεν σημαίνει ότι είναι πιο πιθανό να έχει ΣΜΝ. Τα ΣΜΝ είναι ιδιαίτερα συνηθισμένα και οποιοσδήποτε κάνει οποιασδήποτε μορφής σεξ, μπορεί να μεταδώσει ή να προσβληθεί από αυτά. Μην παρασύρεστε ποτέ από δηλώσεις “έχω κάνει σεξ μόνο με μία/έναν” – ακόμα και ένας είναι αρκετός.  Παίρνετε προφυλάξεις.

 

Το τεστ ΠΑΠ πρέπει να ξεκινά στα 18

Στα 18 μπορεί να ξεκινά το τεστ για να πάρετε το δίπλωμα οδήγησής σας – όχι όμως το τεστ ΠΑΠ. Το τεστ ΠΑΠ δεν έχει σχέση με τη βιολογική ηλικία μίας γυναίκας, αλλά με τη σεξουαλική ενεργοποίησή της. Μία γυναίκα οφείλει να κάνει τεστ ΠΑΠ, όντας 3 χρόνια σεξουαλικά ενεργή, και σε κάθε περίπτωση όταν φτάσει στο 21ο έτος της ηλικίας της.

 

Τα άτομα με σεξουαλικές ασθένειες φαίνονται από την όψη

Σε καμία περίπτωση. Τα περισσότερα ΣΜΝ, και ειδικά η σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας, τα κονδυλώματα δεν κάνουν καμία διαφορά στην όψη ενός ατόμου – πολλές φορές μάλιστα, δεν έχουν καν συμπτώματα. Ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψετε εάν ο σύντροφός σας (ή και εσείς) έχει κάποιο σεξουαλικό νόσημα είναι οι εξετάσεις.

Εάν είστε σεξουαλικά ενεργός/η με αλλαγή πολλών συντρόφων, θα πρέπει να εξετάζεστε κάθε 6 μήνες με 1 χρόνο. Επίσης, καλό είναι να εξετάζεστε 4 έως 6 βδομάδες μετά την αλλαγή συντρόφου.

 

Το εμβόλιο HPV προστατεύει 100% από τον καρκίνο τραχήλου μήτρας

Με τον HPV να είναι η πιο κοινή σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη παγκοσμίως (με 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις κάθε χρόνο μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες) πολλοί πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης συνιστούν στις σεξουαλικώς ενεργές γυναίκες να εμβολιάζονται και να ελέγχουν τακτικά τον HPV.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να υπογραμμιστεί ότι ο τρέχων εμβολιασμός είναι αναποτελεσματικός σε ποσοστό, περίπου 30% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας. Για αυτό το λόγο, το τεστ ΠΑΠ είναι απαραίτητο είτε έχει γίνει εμβόλιο, είτε όχι.

 

Μόνο η διείσδυση οδηγεί σε ΣΜΝ

Τα ΣΜΝ μπορούν να μεταδοθούν από οποιαδήποτε μορφή σεξ, καθώς και από την κοντινή επαφή δύο ανθρώπων μέσω τριβής, τα ερωτικά βοηθήματα και όλα τα σωματικά υγρά. Η χρήση προφυλακτικού σε κάθε περίσταση συνιστάται. Ακόμη περισσότερο συνιστάται η μονογαμική σχέση δύο ατόμων που έχουν ελεγχθεί για ΣΜΝ. Είναι ό μόνος τρόπος ώστε να μείνετε, εσείς και ο σύντροφός σας, υγιείς για πάντα.

 

Το χάπι αντισύλληψης οδηγεί σε αύξηση βάρους

Αν και σωρεία κλινικών δοκιμών δεν μπόρεσαν να δείξουν κάποια συσχέτιση μεταξύ των από του στόματος αντισυλληπτικών και της αύξησης βάρους, αυτό εξακολουθεί να είναι μια κοινή πεποίθηση μεταξύ των γυναικών όλων των ηλικιών. Πρόκειται για έναν μύθο που δεν υποστηρίζεται από την επιστήμη.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!