Υπολογίζεται ότι η ανθρωπότητα μαστίζεται από 50 και πλέον διαφορετικά είδη σεξουαλικώς μεταδιδομένων νοσημάτων. Στην πλειοψηφία τους, τα νοσήματα αυτά δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή, μπορούν όμως να είναι δυσάρεστα, επώδυνα και να επιφέρουν έως και στειρότητα.

Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί τα 7 πιο συνηθισμένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, από το πιο κοινό έως το πιο σπάνιο, και πάρτε τα μέτρα σας. Τα ΣΜΝ, εάν και πρόκειται για πολλά και διαφορετικά μεταξύ τους νοσήματα, έχουν όλα κοινό τρόπο πρόληψης: τις προφυλάξεις κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

 

#01 HPV

Νέα κρούσματα ετησίως στις ΗΠΑ: 14.000.000

Ο HPV (Human Papilloma Virus, ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων) είναι μακράν το νούμερο 1 σε αριθμούς ΣΜΝ. Υπάρχουν περισσότεροι από 40 τύποι HPV που μπορούν να μολύνουν τα γεννητικά όργανα, το στόμα ή το λαιμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι σεξουαλικά ενεργοί θα κολλήσουν τουλάχιστον έναν τύπο HPV σε κάποια στιγμή της ζωής τους.

Οι λοιμώξεις από τον HPV συνήθως δεν είναι επιβλαβείς και συχνά απομακρύνονται μόνες τους μέσα σε δύο χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι ορισμένοι τύποι HPV μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, που περιλαμβάνουν κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Τα περισσότερα άτομα που έχουν μολυνθεί με HPV δεν έχουν συμπτώματα έως ότου αναπτύξουν άλλα προβλήματα υγείας.

 

#02 Χλαμύδια

Νέα κρούσματα ετησίως στις ΗΠΑ: 3.000.000

Τα χλαμύδια είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που προέρχεται από τρία μικρόβια, δύο από αυτά, πιο σημαντικά: chlamydia trachomatis και chlamydia pneumonia. Πιθανά σημάδια μόλυνσης είναι η έκκριση κίτρινου ή γαλακτώδους υγρού από το πέος ή τον κόλπο και το κάψιμο κατά την ούρηση. Ωστόσο, τα περισσότερα άτομα με χλαμύδια δεν έχουν συμπτώματα.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα χλαμύδια είναι ότι μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα. Υπολογίζεται ότι το 50% περίπου των περιπτώσεων γυναικείας υπογονιμότητας αφορούν απόφραξη στις σάλπιγγες εξαιτίας χλαμυδίων. Τα χλαμύδια αντιμετωπίζονται με αντιβίωση.

 

#03. Τριχομονάδες

Νέα κρούσματα ετησίως στις ΗΠΑ: 1.000.000

Αυτή η μόλυνση προέρχεται από ένα μικροσκοπικό παράσιτο (Trichomonas vaginalis) που μεταδίδεται κατά τη διάρκεια του σεξ. Έως 70% των κρουσμάτων με τριχομονάδες είναι ασυμπτωματικά. Σε περίπτωση συμπτωμάτων, το πιο συνηθισμένο στις γυναίκες είναι λευκό, γκρι, κίτρινο ή πράσινο δυσώδες κολπικό έκκριμα, αίμα στο κολπικό έκκριμα και αίσθημα καύσου.

Τα συμπτώματα στους άνδρες μπορεί να περιλαμβάνουν έκκριση υγρού από την ουρήθρα, κνησμό και αίσθημα καύσου μετά την εκσπερμάτιση ή την ούρηση. Τέλος, οι τριχομονάδες συνδέονται με πιθανές επιπλοκές υγείας στις εγκύους, όπως πρόωρος τοκετός, πρόωρη ρήξη μεμβράνης και χαμηλό βάρος γέννησης μωρού.

 

#04. Γονόρροια

Νέα κρούσματα ετησίως στις ΗΠΑ: 1.000.000

Η γονόρροια (βλεννόρροια)  είναι γονοκοκκική λοίμωξη που προσβάλλει την ουρήθρα σε άνδρες και γυναίκες καθώς και τον τράχηλο, τη μήτρα και τις σάλπιγγες στις γυναίκες. Η νόσος είναι αρκετά επικίνδυνη για την αναπαραγωγική υγεία εάν δεν αντιμετωπιστεί, ενώ μπορεί να έχει επιπλοκές σε βρέφη που μολύνονται από τις μητέρες τους.

 

#05. Έρπης των γεννητικών οργάνων

Νέα κρούσματα ετησίως στις ΗΠΑ: 800.000

Ο έρπης των γεννητικών οργάνων είναι η δερματική εκδήλωση του ιού HSV-2 (ο ιός HSV-1 προκαλεί τον επιχείλιο έρπητα). Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν έρπητα των γεννητικών οργάνων δεν το γνωρίζουν, καθώς δεν υπάρχουν συνήθως συμπτώματα. Η συμπτωματολογία έχει την τάση να εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες και εκδηλώνεται με επώδυνες φυσαλίδες με κίτρινο υγρό στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

 

#06. Σύφιλη

Νέα κρούσματα ετησίως στις ΗΠΑ: 55.000

Η σύφιλη που προκαλείται από το βακτήριο της ωχράς σπειροχαίτης ήταν μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της ανθρωπότητας για πολλούς αιώνες και μέχρι τον 20ο αιώνα και την έλευση των αντιβιοτικών. Αν και η νόσος είχε εξασθενήσει, φαίνεται ότι σήμερα επανέρχεται, ειδικά στον αναπτυσσόμενο κόσμο.

Το κύριο σύμπτωμα της σύφιλης είναι το λεγόμενο συφιλιδικό έλος. Πρόκειται για μία πληγή, συνήθως μικρή σε μέγεθος, που δεν παρουσιάζει πόνο ή κνησμό. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται στο σημείο από όπου εισχώρησε η ωχρά σπειροχαίτη, δηλαδή τα γεννητικά όργανα.

 

#07. HIV

Νέα κρούσματα ετησίως στις ΗΠΑ: 40.000

O HIV είναι ο ιός που προκαλεί το AIDS. Όταν εισέρχεται στο σώμα, ο ιός επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα και καταστρέφει λευκά αιμοσφαίρια που χρειάζεται ο οργανισμός για να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις. Χωρίς αυτά τα κύτταρα, τα άτομα με HIV αναπτύσσουν άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως πνευμονία ή φυματίωση.

Οι συνηθέστεροι τρόποι με τους οποίους μεταδίδεται το AIDS είναι η σεξουαλική επαφή χωρίς τη χρήση προφυλακτικού, η από κοινού χρήση μη αποστειρωμένων βελονών, μετάγγιση μολυσμένου αίματος (σπανιότατο πλέον σήμερα) και τέλος από τη μητέρα στο παιδί κατά τη διάρκεια της κύησης, του τοκετού ή του θηλασμού.

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!