Όλοι γνωρίζουμε τα new year’s resolutions, τις αποφάσεις δηλαδή που παίρνουμε με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους και αφορούν τη βελτίωση της ζωής μας. Αυτό τον Σεπτέμβριο λοιπόν, ας δανειστούμε αυτή τη συνήθεια και ας την εφαρμόσουμε στη νέα σχολική χρονιά.

Ας γίνει το resolution μικρών και μεγάλων μία χρονιά με φανταστικούς βαθμούς από φανταστικούς μαθητές. Για να βοηθήσουμε εσάς και τα παιδιά σας να πάρετε άριστα 10 σε όλα τα μαθήματα, συγκεντρώσαμε 10 tips διαβάσματος που θα κάνουν τη διαφορά.

Δείτε τα στο άρθρο μας που ακολουθεί, ακολουθήστε τα και… καλή σχολική χρονιά!

 

Tip #10 Οργανώνουμε το γραφείο

Οι ήρωες από το Star Wars πρέπει να φύγουν. Το ίδιο και οι Transformers και η πριγκίπισσα από το Frozen και οι καλοκαιρινές αφιερώσεις από φίλους και τα κοχύλια και τα βότσαλα (ίσως ένα βότσαλο να το αφήσουμε). Στη θέση τους τοποθετούμε μολύβια, γόμα, ξύστρα και χάρακα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι όταν κάτι αποσπά την προσοχή από τη μελέτη, μπορεί να χρειαστούν έως και 25 λεπτά για να επιστρέψουμε σε αυτό που μελετούσαμε. Δημιουργώντας λοιπόν ένα περιβάλλον απερίσπαστης μελέτης για το παιδί, θα κερδίσουμε πολύτιμο χρόνο στο διάβασμα.

 

Tip #09 Διαβάζουμε πρώτα τα δύσκολα

Όταν το παιδί διαβάζει, και ειδικά όταν κάνει επανάληψη, είναι στον μεγαλύτερο βαθμό εγρήγορσης πάντοτε στην αρχή. Τα πιο δύσκολα σημεία λοιπόν είναι καλό και να διαβάζονται πρώτα. Τα υπόλοιπα θα ακολουθήσουν εύκολα.

 

Tip #08 Είμαστε έτοιμοι από το βράδυ

Έχουμε ετοιμάσει την τσάντα με τα βιβλία και τα τετράδιά μας από την προηγούμενη. Είναι μία καλή συνήθεια που θα μειώσει το άγχος μας (και θα βοηθήσει τα παιδιά και στην μετέπειτα ζωή, στο πανεπιστήμιο και φυσικά στην εργασία). Δεν ψάχνουμε για τετράδια ενώ παράλληλα προσπαθούμε αγχωμένα να φάμε και το πρωινό μας.

 

Tip #07 Περιγράφουμε το πρόγραμμά μας κατά τη διάρκεια του πρωινού

Μία από τις καλύτερες συνήθειες! Καθόμαστε μαζί με τα παιδιά κατά τη διάρκεια του πρωινού και τα παρακινούμε να μας πουν πώς έχουν σχεδιάσει τη μέρα τους. Το παιδί γίνεται πιο υπεύθυνο και μαθαίνει να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που το ίδιο έχει θέσει.

 

Tip #06 Κρατάμε εβδομαδιαίο πρόγραμμα

Η ζωή του παιδιού δεν είναι μόνο σχολείο. Κρατάμε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα και αναθέτουμε στο παιδί να το επικαιροποιεί. Σε αυτό το πρόγραμμα θα υπάρχει το σχολείο, το κολυμβητήριο, το μπαλέτο και όλες του οι δραστηριότητες. Το παιδί καταλαβαίνει την αξία του χρόνου και της οργάνωσης και πώς μπορεί να την αξιοποιήσει προς όφελός του στο σχολείο.

 

Tip #05 Καθορίζουμε χρόνο μελέτης πριν το διάλειμμα

Δεν αφήνουμε το παιδί να διαβάζει με τις ώρες. Είναι μη αποδοτικό και δημιουργεί επίσης αρνητικά συναισθήματα απέναντι στη μελέτη. Μισή ώρα μελέτης (λιγότερο για μικρότερα παιδιά), πριν από κάποιο διάλειμμα, το τέλος της οποίας μπορεί να σηματοδοτεί και ηχητικό σήμα από το timer του κινητού μας, αρκεί.

 

Tip #04 Κάνουμε και εμείς θυσίες

Δεν αρκεί να κάνει μόνο το παιδί θυσίες για τους βαθμούς! Κάποιες φορές, όταν υπάρχει ιδιαίτερος φόρτος μαθημάτων και τεστ, πρέπει να βρούμε τον τρόπο να περνάμε περισσότερη ώρα μαζί με το παιδί, βοηθώντας το όποτε χρειάζεται. Ακόμη και αν είμαστε απλά στο πλάι του με ένα χυμό και ένα σνακ, το παιδί θα το εκτιμήσει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουμε – και θα προσπαθήσει ανάλογα.

 

Tip #03 Δημιουργούμε ρουτίνα διαβάσματος

Ο άνθρωπος, όπως και κάθε άλλωστε έμβιο ον, είναι πλάσμα της ρουτίνας. Προσπαθούμε να έχουμε μία σταθερή ώρα διαβάσματος κάθε μέρα για το παιδί. Ας μην προσαρμόσουμε το διάβασμα στις άλλες του δραστηριότητες, αλλά τις άλλες του δραστηριότητες στο διάβασμα.

 

Tip#02 Σπάμε το διάβασμα σε κομμάτια

Εάν τα βουνά της γεωγραφίας μας φαίνονται βουνό, σκεπτόμαστε έξυπνα. Δεν χρειάζεται να μάθουμε όλη την ύλη της εβδομάδας σε μία μέρα – θα ήταν σαν να προσπαθούσαμε να τραφούμε τρώγοντας σε μία μέρα όλες τις τροφές της εβδομάδας. Σπάμε το διάβασμα σε κομμάτια και έχουμε καλύτερα αποτελέσματα.

 

Tip #01 Ανακαλύπτουμε τι είδος μαθητή είναι το παιδί μας

Κάποια παιδιά μπορούν να διαβάζουν και να αποδίδουν μόνο στο δωμάτιό τους και στο γραφείο τους. Άλλα παιδιά θέλουν να κινούνται συνεχώς μέσα στο σπίτι με το τετράδιο υπό μάλης. Ανακαλύπτουμε ποιο ακριβώς είδος μαθητή είναι το δικό μας παιδί και δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για να διαβάσει με τον πιο αποδοτικό τρόπο.

Κάνατε όλα τα παραπάνω; Καλή σας σχολική χρονιά, με πολλά πολλά δεκάρια (ή πολλά “A” για την Τρίτη και Τετάρτη Δημοτικού)!

Η αρθρογραφία του δικτύου Green Pharmacy αντλεί στοιχεία μόνο από έγκυρες πηγές και επίσημους φορείς. Η αρθρογραφία σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ιατρική διάγνωση και αγωγή.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!