Αρκετοί από εμάς αγχωνόμαστε, και κάποιοι μάλιστα φτάνουμε σχεδόν στα όρια του πανικού, όταν πρόκειται να κάνουμε απλές ιατρικές εξετάσεις αίματος. Η καλή και η κακή χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και οι τιμές τους είναι ικανές να μας κάνουν να μελαγχολήσουμε, ειδικά όταν είναι από την επάνω πλευρά του “κανονικού εύρους”.

Επιπλέον, φαίνεται ότι την περίοδο των γιορτών, έχουμε έναν ακόμη λόγο μελαγχολίας, καθώς πράγματι, οι τιμές της χοληστερίνης αυξάνονται εξαιτίας του εορταστικού lifestyle μας. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατες μελέτες, τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα ενηλίκων είναι 15% ανεβασμένα τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Προσέχουμε για να… μην έχουμε! Δείτε στο άρθρο μας που ακολουθεί κάποιες απλές συμβουλές που θα σας επιτρέψουν να διατηρήσετε τη χοληστερίνη σας στα επίπεδα που επιθυμείτε.

 

Τα “αμαρτωλά” τηγανητά

Υπάρχει μία αλήθεια που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Οποιαδήποτε τροφή τηγανιστεί θα μετατραπεί αυτόματα σε πηγή κορεσμένων λιπαρών, τα οποία ανεβάζουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Τα τηγανητά μεζεδάκια πάνω στο τραπέζι είναι νόστιμα, αλλά καλό θα ήταν να τα απολαμβάνετε με μέτρο ή να τα αποφεύγετε εντελώς (αν και για το τελευταίο θα χρειαστεί να είστε υπεράνθρωποι).

 

Ελαιόλαδο. Ο εχθρός της χοληστερίνης!

Γιορτές σημαίνει συνήθως βούτυρο. Σε κουραμπιέδες, βασιλόπιτες, μπισκότα, αλλά και σε πάρα πολλά από τα φαγητά του εορταστικού μας τραπεζιού, το βούτυρο έχει την τιμητική του. Το πρόβλημα; Την τιμητική του θα έχει αργότερα και ο δείκτης χοληστερόλης μας. Η λύση; Αντί για βούτυρο, ελαιόλαδο. Το ελαιόλαδο έχει μηδενική περιεκτικότητα σε διαιτητική χοληστερόλη και δίνει τη δικιά του νοστιμιά στα φαγητά.

 

Κάντε αντικαταστάσεις

Αυτές τις γιορτές σκεφτείτε έξυπνα και κάντε αντικαταστάσεις τροφών προς όφελος της υγείας σας. Αντικαταστήστε τον κουραμπιέ με μελομακάρονο που περιέχει ελαιόλαδο. Μοσχάρι, χοιρινό και αρνί μπορεί να αντικατασταθούν με γαλοπούλα, κοτόπουλο ή κουνέλι. Όσο για την πέτσα και το ορατό λίπος μην τα αντικαταστήσετε. Απλά αγνοήστε τα. Καλό θα είναι επίσης να είστε φειδωλοί με τα αλλαντικά.

 

Υγιεινό πρωινό τις ημέρες των ρεβεγιόν

Το χρειάζεστε για πολλούς λόγους! Ψυχολογικούς, διαιτητικούς και… αγωνιστικούς στη μάχη κατά της χοληστερίνης. Ένα πρωινό με συνδυασμό φυτικών ινών και πρωτεϊνών, για παράδειγμα γιαούρτι με φρούτα, αμύγδαλα και ξηρούς καρπούς, θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε για αντεπεξέλθετε στην ένταση των εορταστικών ημερών, μειώνοντας μάλιστα τη χοληστερίνη σας.

 

Περιορίστε τα τυριά

Αχ αυτά τα τυριά. Νοστιμίζουν κάθε γεύμα και πολλές φορές αποτελούν γεύμα τα ίδια. Δυστυχώς όμως, η υπερβολική κατανάλωσή τους είναι το σίγουρο διαβατήριο για τη χώρα της… “Χοληστερολάνδης”! Σημειώστε ότι πολλά τρόφιμα, γλυκά, πίτες κλπ, αυτή την περίοδο περιέχουν γάλα και τυρί. Δείτε προσεκτικά τα συστατικά κάθε τροφής πριν αγοράσετε.

 

Οι σαλάτες να είναι σαλάτες

Δεν έχει νόημα να έχετε ένα… “καταπράσινο” πιάτο – υπόδειγμα ενάντια στη χοληστερίνη, γεμάτο σαλάτα, μόνο και μόνο για να το “πνίξετε” στο ντρέσινγκ με μαγιονέζα. Για τις σαλάτες σας προτιμήστε το ελαιόλαδο και για σάλτσες και ντρέσινγκ γιαούρτι αντί μαγιονέζας.

 

Κρέμα γάλακτος

Στην αγορά υπάρχουν πολλές κρέμες γάλακτος. Όμως, όπως και να βαπτίζονται, οι κρέμες γάλακτος είναι αυτό που λέει το όνομά τους: η κρέμα από το γάλα. Πριν γίνει η ομογενοποίηση του γάλακτος, το λίπος που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια είναι η κρέμα γάλακτος. Εάν θέλετε πραγματικά να κάνετε κάτι για τη χοληστερόλη, πείτε όχι στην κρέμα γάλακτος και προτιμήστε σάλτσες με βάση τη τομάτα, άλλα λαχανικά και το ελαιόλαδο.

 

Γλυκά με μέτρο

Ένας κουραμπιές σε μία επίσκεψη, δύο μπισκότα ασυναίσθητα στο γραφείο, τρεις δίπλες όπως τις φτιάχνει η γιαγιά και το κακό δεν αργεί να γίνει. Τα γλυκά κατεξοχήν ανεβάζουν τη χοληστερόλη και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.

 

Ατμός, φούρνος και σχάρα

Τέλος, εάν πραγματικά σκέπτεστε σοβαρά τη χοληστερίνη σας και θέλετε να βγείτε ασπροπρόσωποι στις εξετάσεις του Ιανουαρίου, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο μαγείρεμα. Αφήστε το τηγάνι και το σοτάρισμα στην άκρη και προτιμήστε την ετοιμασία του φαγητού στον φούρνο, στον ατμό ή στη σχάρα.

Βρείτε τώρα δίπλα σας ένα φαρμακείο του Δικτύου Green Pharmacy εδώ!