Προβιατικά vs Πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά προϊόντα έχουν αντίστοιχες δράσεις με τα προβιοτικά, ωστόσο όχι στον ίδιο βαθμό και με την ίδια αμεσότητα.

Τα προβιοτικά προϊόντα δρουν πιο άμεσα, παρέχοντας τα συστατικά εκείνα που προστατεύουν, ενώ τα πρεβιοτικά δρουν έμμεσα, ενισχύοντας τα ήδη υπάρχοντα προστατευτικά συστατικά.

Με δεδομένο όμως το γεγονός ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει επιβάλει λανθασμένα διατροφικά πρότυπα, γνωρίζουμε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων σήμερα έχει διαταραγμένη εντερική χλωρίδα. Κατά συνέπεια, δεν είναι εύκολο να ενισχύσεις μια «ελαττωματική εντερική χλωρίδα» με πρεβιοτικά, αν πρώτα δεν την αποκαταστήσεις με προβιοτικά συστατικά και προϊόντα.

Επιπλέον, συνεχόμενες μελέτες εστιάζονται στο αν τα προβιοτικά έχουν αντενδείξεις ή ενέργειες. Υπάρχουν αναφορές στο ότι τα προβιοτικά αντενδείκνυνται σε ασθενείς με ανοσοκαταστολή και σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο λοίμωξης μετά το χειρουργείο. Επιπλέον, δεν συνίσταται η χορήγηση προβιοτικών σε υγιή βρέφη πριν από τον 6ο μήνα της ζωής λόγω της ανωριμότητας του πεπτικού τους συστήματος.

Τέλος, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Γαστρεντερολογίας αναφέρει ότι η διάρκεια της ευεργετικής δράσης και το είδος των προβιοτικών που την προσφέρουν δεν είναι ξεκάθαρα. Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα των προβιοτικών δεν είναι αυστηρά καθορισμένη καθώς διαφορετικά είδη μικροοργανισμών, δόσεις και μέθοδοι χορήγησης χρησιμοποιούνται σε κάθε μελέτη.


Σημείωση

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνδυασμός των προβιοτικών και των πρεβιοτικών αποτελεί αντικείμενο έντονης έρευνας.

Πέρα από την εξασφάλιση της ομαλής εντερικής λειτουργίας και την πρόληψη εντερικών διαταραχών, νέα δεδομένα υποδεικνύουν την ευεργετική τους δράση σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού.

Ο φαρμακοποιός σας είναι ο κατάλληλος επιστήμονας να σας συμβουλεύσει για τη σωστή επιλογή προϊόντος.