Υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις

Περίπου το 15-20% των γυναικών εμφανίζει ουρολοίμωξη ( πιο συχνά κυστίτιδα) περισσότερες από 3 φορές το χρόνο. Οι επαναλαμβανόμενες ουρολοιμώξεις μπορεί να οφείλονται είτε στο ίδιο μικροβιακό παράγοντα (επαναμολύνσεις) είτε σε διαφορετικό μικροβιακό παράγοντα (υποτροπές) και συνήθως εμφανίζονται εντός διμήνου μετά τη θεραπεία.

Κάθε περίπτωση υποτροπιάζουσας ουρολοίμωξης θα πρέπει να ελέγχεται από τον γιατρό για να διαγνωστούν οι υποκείμενες αιτίες. Συνήθως, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις εκδηλώνονται σε άτομα με λειτουργικές διαταραχές ή ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού συστήματος και απώτερος στόχος είναι η διόρθωσή τους.

Σε μερικές γυναίκες, οι υποτροπές μπορούν να σταματήσουν σε 1-2 χρόνια, αν αντιμετωπιστούν σωστά με έντονη προσπάθεια στην πρόληψη. Ο γιατρός μπορεί να καθορίσει προληπτική θεραπεία για να περιοριστούν τα επεισόδια ουρολοιμώξεων :

  • Χαμηλή δόση αντιβιοτικού κάθε μέρα για διάστημα 6 μηνών ή περισσότερο
  • Μια δόση αντιβιοτικού πριν ή αμέσως μετά τη σεξουαλική επαφή

Για τους άνδρες, οι υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις συμβαίνουν όταν συνυπάρχουν άλλες καταστάσεις όπως υπερτροφία προστάτη, προστατίτιδα, σακχαρώδης διαβήτης κ.ά.