Υπογλυκαιμία
Ως «υπογλυκαιμία» θεωρούνται τα χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν είναι πολύ χαμηλά, το σώμα δυσκολεύεται να προσλάβει την ενέργεια που του είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει.
Η υπογλυκαιμία αποτελεί οξεία επιπλοκή του διαβήτη. Μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά και τείνει να έχει διαφορετικά συμπτώματα στο κάθε άτομο. Τα κοινά συμπτώματα της υπογλυκαιμίας είναι :
- Εφίδρωση, ρίγος, τρέμουλο, ταχυπαλμία
- Νευρικότητα, ευερεθιστότητα
- Σύγχυση και παραλήρημα
- Ζάλη
- Αδυναμία/ κόπωση
- Πείνα ή ναυτία
- Θολή όραση
- Πονοκέφαλος
Η υπογλυκαιμία μπορεί να είναι αποτέλεσμα διάφορων αιτιών πχ. παράλειψη γευμάτων, έντονη σωματική άσκηση, κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ ή ως συνέπεια θεραπείας για το διαβήτη όπως έγχυση μεγαλύτερης από την αναγκαία δόση ινσουλίνης.
Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότερες καταστάσεις (πχ. απώλεια συνείδησης, επιληπτική κρίση, σπασμούς) κάτω από τις οποίες το άτομο ίσως χρειαστεί να νοσηλευτεί.
Τι κάνουμε σε περίπτωση υπογλυκαιμίας;
- Μέτρηση του σακχάρου για να διαβεβαιώσουμε την υπογλυκαιμία
- Καταναλώνουμε 15-20 γραμμάρια γλυκόζης (ή απλούς υδατάνθρακες). Ένα ρόφημα με ζάχαρη, ένα γλυκό, χυμός ή τζελ/δισκία γλυκόζης μπορούν να βοηθήσουν.
- Ελέγχουμε ξανά το σάκχαρο μετά από 15 λεπτά. Αν η υπογλυκαιμία συνεχίζει, επαναλαμβάνουμε τα προηγούμενα βήματα.
- Όταν το σάκχαρο επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, τρώμε ένα μικρό σνακ (αν το προγραμματισμένο γεύμα απέχει 1 ή 2 ώρες) και ενημερώνουμε το γιατρό.