Πολύ συχνό σύμπτωμα του 40% των βρεφών. Μπορεί να ξεκινήσει από την 3η εβδομάδα ζωής και να υποχωρήσει στον 3ο – 4ο μήνα.
Ως βρεφικός κολικός ορίζεται το υπερβολικό, έντονο, διαπεραστικό κλάμα που προκαλείται από κοιλιακό πόνο. Τα βρέφη δίνουν την εντύπωση ότι πονούν, σφίγγουν την κοιλιά και κυρτώνουν την πλάτη.
Τυπικά, ένα βρέφος με κολικούς κλαίει περισσότερες από 3 ώρες την ημέρα, περισσότερες από 3 ημέρες την εβδομάδα και για περισσότερες από 3 εβδομάδες.
Εμφανίζονται, συνήθως, σε βρέφη που σιτίζονται καλά αλλά είναι ανήσυχα, και μπορεί να ρεύονται δύσκολα. Το έντονο κλάμα μπορεί να αρχίζει αμέσως μετά το φαγητό.
Πολλές φορές το κλάμα διακόπτεται απότομα όταν το βρέφος αποβάλλει αέρια ή κατά την κένωση.
Προσπαθούμε να ταΐζουμε το μωρό σε όσο το δυνατόν πιο κάθετη θέση (με την πλάτη όρθια) και το βοηθάμε να ρεύεται συχνά.
Ορισμένοι γιατροί συστήνουν στις μητέρες που θηλάζουν να δοκιμάσουν μια υποαλλεργική δίαιτα ώστε να μειωθούν οι κολικοί.
Για τα βρέφη που τρέφονται από μπιμπερό κυκλοφορούν ειδικά μπουκάλια και θηλές για τον περιορισμό της κατάποσης του αέρα κατά τη διάρκεια του γεύματος. Μερικοί παιδίατροι συνιστούν τη χορήγηση κάποιου υποαλλεργικού γάλακτος για μια εβδομάδα, παρατηρώντας αν θα υπάρξει αλλαγή.
Το περιβάλλον του μωρού μπορεί να βοηθήσει στον εφησυχασμό του πχ. μεταφορά στην αγκαλιά και συνεχείς μονότονοι θόρυβοι.
Στα φαρμακεία κυκλοφορούν προϊόντα που μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση στο μωρό πχ. μαλακτικό λάδι/ κρέμα/ γέλη για μασάζ, πόσιμες σταγόνες που εμποδίζουν τη δημιουργία αερίων το έντερο, αφεψήματα κ.ά.
Προσοχή! Οι κολικοί δεν είναι το μόνο αίτιο υπερβολικού κλάματος. Πρέπει να αποκλειστούν άλλες πιθανές αιτίες, κυρίως αν το κλάμα συνοδεύεται από άλλα στοιχεία όπως πυρετός, άρνηση για τροφή, εμετοί, αίμα στα κόπρανα, υποτονικότητα.