Βασικοί κανόνες
- Δίνουμε μικρές ποσότητες και σταδιακά.
- Δεν πιέζουμε ιδιαίτερα το παιδί, ώστε να αρχίζει να συνηθίζει και να μην αντιπαθήσει κάποια τροφή.
- Η διατροφή πρέπει να περιλαμβάνει όλες τις βασικές ομάδες, σε επαρκείς για την ηλικία και το φύλο ποσότητες: δημητριακά, φρούτα, λαχανικά, κόκκινο κρέας, πουλερικά, ψάρια, όσπρια, γαλακτοκομικά και καλής ποιότητας λιπαρά.
- Αρχίζουμε με ενισχυμένο σε σίδηρο ριζάλευρο και στη συνέχεια ακολουθούν πολτοποιημένα δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, κρέας, ψάρι, κρόκος αυγού, ασπράδι αυγού.
- Προτιμούμε τη φυσική μορφή των τροφών σε σχέση με τα τυποποιημένα προϊόντα.
- Δεν υπάρχει κανόνας που να ορίζει την σειρά της εισαγωγής της κάθε διατροφικής ομάδας στο διαιτολόγιο του παιδιού. Σκοπός είναι να καλύψουμε όλες τις ομάδες των τροφών ώστε να παρέχουμε επαρκή θερμιδική και θρεπτική κάλυψη.
- Κάθε νέα τροφή πρέπει να τη δοκιμάζουμε για μερικές μέρες πριν θεωρήσουμε ότι δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα στο παιδί.
- Η συνήθης πρακτική είναι να εισάγουμε μία νέα τροφή ανά 3-5 ημέρες, ενώ αποφεύγουμε να εισάγουμε πολλές νέες τροφές μαζί. Πχ. αν δοκιμάζουμε το κοτόπουλο για πρώτη φορά, το προσθέτουμε στις κρέμες που ήδη δίνουμε , αλλά για μια περίπου εβδομάδα η «νέα τροφή» θα είναι μόνο το κοτόπουλο.
- Δεν σταματάμε να δίνουμε όσες τροφές έχουμε δοκιμάσει ήδη και ξέρουμε ότι δεν πειράζουν το παιδί, ώστε σιγά σιγά να συνηθίζει σε όλες τις τροφές.
- Καλό είναι οι τροφές να μην έχουν έντονη γεύση ή οσμή, να είναι εύπεπτες και καλά μαγειρεμένες.
- Για τα βρέφη κάτω του 1ος έτους, είναι προτιμότερο να αποφεύγονται : μέλι, αλάτι, ζάχαρη ,μπαχαρικά , όπως και το νωπό αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα
- Σύνθετες τροφές δεν πρέπει να δίνονται πριν επιτευχθεί η ανοχή σε κάθε συστατικό.
- Με την εισαγωγή των νέων τροφών ελέγχουμε την κινητικότητα του εντέρου του μωρού. Παραδοσιακά, η διατροφή του μωρού περιλαμβάνει αρχικά ρυζάλευρο, βραστή πατάτα, βραστό καρότο, μήλο και μπανάνα. Πρόκειται για τροφές που συνηθίζουμε να δίνουμε στη δυσκοιλιότητα. Αν το μωρό δεν έχει κάνει κένωση για 3-4 ημέρες, πιθανώς να προτιμήσουμε μια διαφορετική τροφή όπως πχ. κολοκύθι ώστε να βοηθήσουμε την εντερική λειτουργία.
- Η καθυστερημένη εισαγωγή στη διατροφή των αλλεργιογόνων τροφών πχ. αυγό και ψάρι, δεν έχει αποδειχθεί πλήρως ότι προστατεύει από την ανάπτυξη αλλεργιών.
- ΣΗΜΕΙΩΣΗ! Ο παιδίατρος μπορεί να κρίνει αναγκαία τη χορήγηση συμπληρωμάτων διατροφής στο μωρό όπως σίδηρο, βιταμίνη Α και βιταμίνη D.
Μετά τον 1ο χρόνο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διαιτητικές οδηγίες. Στόχοι της διατροφής πρέπει να είναι : η κάλυψη των αναγκών σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για την σωστή ανάπτυξη, η προσφορά ποικιλίας τροφών από όλες τις ομάδες, η ανάπτυξη της αναγνώρισης και αποδοχής της τροφής όπως και η υιοθέτηση μιας σωστής διατροφικής συμπεριφοράς.
- Οι θερμιδικές ανάγκες πρέπει να προσαρμόζονται ανάλογα με την ηλικία.
- Το παιδί θα πρέπει να μάθει να ακολουθεί τους κανόνες υγιεινής διατροφής ενώ η άσκηση θα πρέπει σιγά σιγά να εντάσσεται στην καθημερινότητα του παιδιού.
- ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Ζητούμε περισσότερες οδηγίες για τις τροφές από τον παιδίατρο ή τον διατροφολόγο!