Τσιμπήματα από σφήκες και μέλισσες
Σφήκες και μέλισσες (Υμενόπτερα)
Μέλισσες
- Μπορεί να είναι άγριες ή οικιακές, με φωλιές που συνήθως βρίσκονται σε δέντρα.
- Συνήθως δεν είναι επιθετικές όταν είναι μακριά από τη φωλιά.
- Μετά το τσίμπημα, η μέλισσα αφήνει το κεντρί της μαζί με το σάκο του δηλητηρίου στο σημείο του τσιμπήματος και πεθαίνει.
Σφήκες
- Προσελκύονται από μυρωδιές τροφίμων και κυρίως με ότι περιέχει ζάχαρη
- Ανάλογα με το είδος τους, φτιάχνουν τις φωλιές τους στο έδαφος, σε δέντρα ή σε θάμνους
- Πολύ επιθετικές, ιδιαίτερα όταν αντιληφθούν τροφή ή κίνδυνο κοντά στη φωλιά τους
- Όταν μια σφήκα τσιμπάει, δε χάνει το κεντρί της με αποτέλεσμα να μπορεί να επιφέρει πολλαπλά τσιμπήματα.
- Το τσίμπημα της σφήκας είναι πιο επικίνδυνο όχι μόνο από αλλεργικής άποψης αλλά και λόγω άμεσου κινδύνου μεταφοράς μικροβίων με το τσίμπημα σε κάποιον άνθρωπο (καθώς τρέφεται από μολυσμένες πηγές).
Στατιστικά
- Από τα επεισόδια τσιμπημάτων από υμενόπτερο, το 90% θα εκδηλωθεί με τοπικό οίδημα και κνησμό ενώ 9% θα εκδηλωθεί με μεγάλη τοπική αντίδραση, και μόνο το 1% θα εκδηλωθεί με συστημική αντίδραση.
- Ωστόσο σε επόμενα τσιμπήματα, το 10% θα εμφανίσει αντίδραση μεγαλύτερης βαρύτητας ενώ το 25% των ατόμων που εκδήλωσαν μεγάλη τοπική αντίδραση, θα εκδηλώσουν πιο σοβαρή αντίδραση.
- Αν δεν υπάρξει επεισόδιο τσιμπήματος από υμενόπτερο τα τελευταία 5 χρόνια, το 40% των αλλεργικών πιθανώς να μπορεί να απευαισθητοποιηθεί με φυσικό τρόπο.
Αντιμετωπίζοντας το τσίμπημα από σφήκα ή μέλισσα:
- Αν το κεντρί είναι ορατό, το αφαιρούμε προσεκτικά με τα δάχτυλα χωρίς να το πιέζουμε. Αποφεύγουμε τα τσιμπιδάκια ή άλλα αντίστοιχα αντικείμενα, όπως και τους περιττούς χειρισμούς καθώς περισσότερο δηλητήριο μπορεί να εισέλθει στο δέρμα και το κεντρί μπορεί να μπει πιο βαθιά.
- Καθαρίζουμε την περιοχή με σαπούνι και νερό
- Βάζουμε πάγο για να μειωθεί το οίδημα.
- Αν το τσίμπημα είναι στο χέρι ή στο πόδι, προσπαθούμε να το κρατάμε ανυψωμένο.
- Αφαιρούμε στενά κοσμήματα στην περιοχή (αν έχουμε) γιατί καθώς το δέρμα πρήζεται και μετά θα είναι πιο δύσκολο να απομακρυνθούν.
- Σε περίπτωση που δεν έχουμε πρόσβαση σε φάρμακα, τότε μπορούμε να εξουδετερώσουμε το δηλητήριο της μέλισσας με αμμωνία ή πολτό μαγειρικής σόδας (το δηλητήριο της μέλισσας είναι όξινο). Στα τσιμπήματα από σφήκα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξίδι (το δηλητήριο της σφήκας είναι αλκαλικό).
Πρακτικές συμβουλές
- Μην αφήνετε υπολείμματα τροφών στην ύπαιθρο.
- Μην πίνετε αναψυκτικά από κουτάκι ή μπουκάλι- χρησιμοποιήστε καλαμάκι.
- Μην πλησιάζετε τους χώρους όπου υπάρχουν μελίσσια ή σφηκοφωλιές. Μείνετε μακριά από μέρη που συγκεντρώνονται έντομα π.χ. από ανθισμένα λουλούδια, ανοικτούς κάδους απορριμμάτων, σάπια φρούτα κλπ.
- Μην φοράτε χαλαρά ενδύματα με έντονα χρώματα και σχέδια.
- Μην περπατάτε με γυμνά πόδια σε εξωτερικούς χώρους. Προτιμάτε τα κλειστά υποδήματα.
- Μην χρησιμοποιείτε κολόνιες, καλλυντικά, αποσμητικά, καθαριστικά, απορρυπαντικά με έντονα αρώματα καθώς προσελκύουν τα έντομα.
- Τοποθετήστε σίτες σε παράθυρα και πόρτες. Χρησιμοποιήστε συσκευές που να απομακρύνουν τα έντομα αυτά.
- Αποφύγετε την κηπουρική και τις αγροτικές εργασίες. Αν δεν είναι εφικτό, φοράτε γάντια, καπέλο, και μακριά ρούχα.
- Αποφύγετε, αν γίνεται, τις αθλητικές δραστηριότητες στη ύπαιθρο, κυρίως όταν έχετε ακάλυπτα μέρη του σώματος. Αν βρισκόμαστε σε έντονη κίνηση αποφεύγουμε να αναπνέουμε με το στόμα.
- Προσοχή αν ψαρεύετε στην ακτή διότι μαζεύονται έντομα (ιδίως σφήκες).
- Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικές λοσιόν και σπρέι στα ακάλυπτα σημεία του σώματος σας (αν και δεν έχουν αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα ως προς τα υμενόπτερα).
- Τα υμενόπτερα είναι πιο επιθετικά τις απογευματινές ώρες και όταν απειλούνται. Μην προκαλείτε την επίθεση των εντόμων – αποφύγετε τον πανικό και τις γρήγορες και απότομες κινήσεις.
- Κατά τη διαδικασία του τσιμπήματος εκκρίνουν φερορμόνες που παρακινούν και άλλα έντομα να επιτεθούν. Επίσης, είναι πιο επιθετικά σε θερμό και υγρό περιβάλλον. Σε περίπτωση επίθεσης σφηκών ή μελισσών, καλύψτε το κεφάλι σας και τα χέρια σας με κάποιο ύφασμα και απομακρυνθείτε σε ασφαλές μέρος με ηρεμία .