Τοπική φαρμακευτική αγωγή

Φαρμακευτικές κρέμες, αλοιφές και διαλύματα είναι αποτελεσματικά τόσο μόνα τους όσο και σε συνδυασμό με άλλες μορφές θεραπείας. Προτείνονται όταν το άτομο εμφανίζει πολλές ακτινικές υπερκερατώσεις και κυρίως αν αυτές καλύπτουν μεγάλη επιφάνεια.

  • 5-φθοριοουρακίλη (5-FU)

Από τις πιο συχνές επιλογές τοπικής θεραπείας των ακτινικών υπερκερατώσεων, δρα απευθείας καταστρέφοντας τα προκαρκινικά κύτταρα. Τυπικά εφαρμόζεται στις βλάβες μία ή δύο φορές την ημέρα και για διάστημα 2-4 εβδομάδων (κατά περιπτώσεις μπορεί να οριστεί και μεγαλύτερη περίοδος χρήσης).

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το δέρμα στα σημεία των βλαβών γίνεται ερυθρό, με μικρό οίδημα ενώ μπορεί να δημιουργηθεί και κρούστα. Επίσης το δέρμα γύρω από τη βλάβη μπορεί προσωρινά να είναι φλεγμονώδες.

Το δέρμα συνήθως επουλώνεται σε διάστημα περίπου δύο εβδομάδων από τη λήξη της θεραπείας. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν ουλές ενώ το τελικό αισθητικό αποτέλεσμα είναι καλό.

  • Ιμικιμόνη 5% (Imiquimod)

Δρα διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα στο να παράγει ιντερφερόνη, χημική ουσία που αναγνωρίζει και καταστρέφει τα καρκινικά και τα προκαρκινικά κύτταρα.

Η συχνότητα της χρήσης της εξαρτάται από το σκεύασμα, ωστόσο για τους περισσότερους ασθενείς συστήνεται εφαρμογή για διάρκεια 4 εβδομάδων. Μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή, ερεθισμό ή ερυθρότητα του δέρματος όπου έχει εφαρμοστεί.

Γενικά είναι καλά ανεκτή και το δέρμα επουλώνεται σταδιακά μετά τη λήξη της θεραπείας.

  • Δικλοφενάκη 3%

Συστήνεται σε άτομα που παρουσιάζουν υπερευαισθησία σε άλλες τοπικές θεραπείες και χρησιμοποιείται για την αντιφλεγμονώδη της δράση.

Εφαρμόζεται στις βλάβες δύο φορές την ημέρα για τουλάχιστον 2-3 μήνες. Γενικά είναι καλά ανεκτή αν και σε κάποια άτομα έχουν εμφανιστεί κνησμός και εξάνθημα. Με τη θεραπεία αυτή θα πρέπει να αποφεύγεται η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

  • Ingenol Mebutate

Θεραπεία με σύντομο χρόνο εφαρμογής , συνήθως 2 ή 3 ημέρες. Προκαλεί άμεσα ερυθρότητα και πρήξιμο στην περιοχή των βλαβών. Καθώς το δέρμα επουλώνεται, τα συμπτώματα υποχωρούν.