Θεραπεία στο ιατρείο

Κρυοπηξία / κρυοχειρουργική / κρυοθεραπεία

Η πιο κοινή χρησιμοποιούμενη θεραπεία όταν υπάρχει μικρός αριθμός βλαβών. Δεν απαιτεί τομές και αναισθησία ενώ δεν υπάρχει αιμορραγία. Μέσω ειδικών συσκευών, εφαρμόζεται στις βλάβες υγρό άζωτο. Το υγρό άζωτο ψύχει τις υπερκερατώσεις, οι οποίες σταδιακά συρρικνώνονται ή εμφανίζουν μια κρούστα και πέφτουν. Το νέο υγιές δέρμα επανέρχεται σε διάστημα μερικών ημερών ή εβδομάδων.

Η θεραπεία με υγρό άζωτο μπορεί παροδικά να προκαλέσει ερυθρότητα και οίδημα στο υγιές δέρμα γύρω από τις βλάβες. Τα συμπτώματα αυτά υποχωρούν γρήγορα. Επίσης, σε μερικούς ασθενείς, αν η ψύξη διαρκέσει περισσότερο, μπορεί να εμφανιστούν λευκές κηλίδες (σημεία χωρίς μελανίνη).

Απόξεση

Προτιμάται σε παχύτερες υπερκερατώσεις. Με ειδικό εργαλείο ο δερματολόγος αφαιρεί την υπερκεράτωση.

Απαιτείται τοπική αναισθησία και καυτηριασμός της περιοχής για την αφαίρεση περαιτέρω κατεστραμμένου ιστού και τον έλεγχο πιθανής αιμορραγίας.  Το υγιές δέρμα επανέρχεται σε μερικές ημέρες.

Χημική απολέπιση / χημικό peeling

Μέθοδος που πιο συχνά χρησιμοποιείται στη θεραπεία της φωτογήρανσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη αφαίρεση κάποιων ακτινικών υπερκερατώσεων στο πρόσωπο. Τα διαλύματα οξέων (πχ. διάλυμα Jessner ή τριχλωροξικό οξύ TCA) εφαρμόζονται κατευθείαν στο πρόσωπο. Οι άνω στοιβάδες απολεπίζονται και τα νέα κύτταρα του δέρματος εμφανίζονται στις επόμενες επτά ημέρες.

Αυτή η τεχνική απαιτεί τοπική αναισθησία και μπορεί να προκαλέσει προσωρινά αποχρωματισμό, ερεθισμό και ερυθρότητα της περιοχής.

Δερμοαπόξεση με laser

Πρόκειται για καυτηριασμό των υπερκερατώσεων με τη χρήση χειρουργικού laser πχ. διοξειδίου του άνθρακα. Επιλέγεται κυρίως για υπερκερατώσεις σε μικρές ή στενές περιοχές και είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική για υπερκερατώσεις στο πρόσωπο και το κεφάλι καθώς και για ακτινικές χειλίτιδες.

Το laser έχει ακρίβεια στον εντοπισμό των βλαβών. Στοχεύει επιλεκτικά τις ακτινικές υπερκερατώσεις χωρίς να επηρεάζεται το γύρω υγιές δέρμα. Δεν προκαλείται αιμορραγία ωστόσο μπορεί να είναι αναγκαία η τοπική αναισθησία. Αρχικά το δέρμα είναι ευαίσθητο και ερεθισμένο ωστόσο η επούλωση είναι ταχεία ( 1-2 εβδομάδες). Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει μικρή απώλεια μελανίνης στα σημεία αυτά.

Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT)

Αυτή η μέθοδος θεραπείας είναι χρήσιμη όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός βλαβών ή όταν οι υπερκερατώσεις βρίσκονται κοντά στην περιοχή των ματιών ή σε σημεία που η επούλωση μπορεί να είναι πιο δύσκολη. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί όταν άλλες μέθοδοι αλλά δεν ήταν αποτελεσματικές.

Ο δερματολόγος επαλείφει τις βλάβες με μια ειδική φαρμακευτική κρέμα, η δραστική ουσία της οποίας (5-αμινολεβουλινικό οξύ ,5-ALA) είναι φωτοευαίσθητη. Όταν η περιοχή εκτεθεί σε ισχυρό φως (είτε σε τεχνητή πηγή φωτός στο ιατρείο είτε υπό συγκεκριμένες οδηγίες στο φως της ημέρας) , ο συνδυασμός του φωτός με το φάρμακο προκαλεί την καταστροφή των βλαβών.

Η φωτοδυναμική θεραπεία καταστρέφει επιλεκτικά τις ακτινικές υπερκερατώσεις ενώ μπορεί να προκαλέσει οίδημα και ερυθρότητα στο γύρω υγιές δέρμα. Το δέρμα επουλώνεται σταδιακά με νέα υγιή κύτταρα.