Συνέπειες

✓Οι πιο συχνές επιπλοκές της αλλεργικής ρινίτιδας είναι η ιγμορίτιδα και η μέση ωτίτιδα.
✓Ιγμορίτιδα : αίσθημα οιδήματος και πόνου σε μέτωπο και μάτια. Συνοδεύεται από ρινική συμφόρηση με κολλώδες, κίτρινο ή κιτρινοπράσινο έκκριμα, βήχα, καταβολή και ενίοτε πυρετό.
✓Μέση ωτίτιδα : ωταλγία, ερυθρότητα, πύο που γεμίζει το χώρο του τυμπάνου και πιέζει την τυμπανική μεμβράνη.

✓Σε μικρότερη συχνότητα, η αλλεργική επιπεφυκίτιδα μπορεί να μετατραπεί σε πυώδη επιπεφυκίτιδα εξαιτίας βακτηριακής λοίμωξης.

✓Τα άτομα που υποφέρουν από αλλεργική ρινίτιδα έχουν αυξημένες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα. Από την άλλη, άτομα ήδη διαγνωσμένα με άσθμα είναι πιο επιρρεπή στην εμφάνιση αλλεργικής ρινίτιδας η οποία οδηγεί και σε κρίσεις άσθματος (παροξυσμική δύσπνοια, βήχας και συριγμός) οι οποίες πρέπει να προλαμβάνονται.

✓Η εποχική αλλεργική κνίδωση που σχετίζεται με αλλεργιογόνα όπως η γύρη, είναι πιο σπάνια σε σχέση με την κνίδωση που προκαλείται μετά από κατανάλωση τροφίμων ή φαρμάκων. Σε κάθε περίπτωση, εμφανίζεται με εξανθήματα με κνησμό.

Τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας επηρεάζουν την ποιότητα ζωής τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων. Κυρίως η ρινική συμφόρηση επηρεάζει τον ύπνο ( ύπνος με το στόμα ανοιχτό, ξύπνημα κατά τη διάρκεια της νύχτας). Η πρωινή κούραση όσο και τα ίδια τα συμπτώματα έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα, στην εκτέλεση των εργασιών και στην παραγωγικότητα. Επιπλέον, η αλλεργική ρινίτιδα αποτελεί συχνή αιτία απουσίας από τη δουλειά ή το σχολείο, ενώ μελέτες έχουν δείξει ότι οι επιπλοκές της έχουν αρνητική απόρροια στην επίδοση των παιδιών στο σχολείο και μπορεί να επηρεάσουν τις μαθησιακές τους ικανότητες.