Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠΝ);

Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι η κατάσταση που προκαλείται από τη συχνή παλινδρόμηση (μετακίνηση προς τα πάνω) φαγητού ή υγρών από το στομάχι στον οισοφάγο.

Πρόκειται για ένα μηχανικό πρόβλημα του πεπτικού συστήματος. Στο σημείο που ο οισοφάγος εισέρχεται στο στομάχι υπάρχει ένας σφιγκτήρας (μια βαλβίδα) η οποία, όταν καταπίνουμε, ανοίγει και στη συνέχεια κλείνει για να εμποδίσει το καυστικό γαστρικό υγρό να ανέβει από το στομάχι στον οισοφάγο. Στην περίπτωση που αυτός ο σφιγκτήρας έχει χαλαρώσει ή δεν δουλεύει σωστά, τότε φαγητά και υγρά ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο.

Παλινδρόμηση του περιεχομένου του στομάχου συμβαίνει φυσιολογικά και αρκετές φορές την ημέρα. Ωστόσο ο οισοφάγος διαθέτει μηχανισμούς που «ξεπλένουν» γρήγορα από το περιεχόμενο του στομάχου και έτσι το περιβάλλον του οισοφάγου επανέρχεται στη φυσιολογική κατάσταση. Υπάρχει ένα όριο όμως στο πόσα τέτοια περιστατικά μπορεί να αντέξει ο οισοφάγος, πέρα από το οποίο οι επιπτώσεις της παλινδρόμησης γίνονται εμφανείς και αρχίζουν να δημιουργούν προβλήματα και συμπτώματα.

Συμπτώματα

Τα τυπικά συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης είναι  :

  • Καούρα , δηλαδή κάψιμο ψηλά στο στομάχι που ανεβαίνει πίσω από το στέρνο που μερικές φορές αντανακλά μέχρι και τη βάση του λαιμού.
  • Ξινίλα , δηλαδή ξινά υγρά να ανεβαίνουν από το στομάχι προς τα πάνω.
  • Αναγωγή , δηλαδή γύρισμα φαγητού από το στομάχι προς το στόμα που όταν συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου προκαλεί αίσθημα πνιγμού.

Τα συμπτώματα αυτά συχνά εμφανίζονται ή χειροτερεύουν μετά το φαγητό (συνήθως μετά από μεγάλα γεύματα ή κατανάλωση αρκετών αλκοολούχων ποτών ) και μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ώρες.

Συχνά εμφανίζονται στην κατάκλιση ή στη διάρκεια του ύπνου. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν ξαπλώνουμε το γαστρικό υγρό ανεβαίνει προς τον οισοφάγο, με αποτέλεσμα να έχουμε αυτό το σύμπτωμα του καψίματος.