Προϋπάρχουσες δερματικές παθήσεις και ήλιος

Βελτίωση με την έκθεση στον ήλιο
Ορισμένες φλεγμονώδεις δερματικές παθήσεις επωφελούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία λόγω της τοπικής ανοσοκατασταλτικής της δράσης.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα: ακμή, ψωρίαση (περίπου 80% των περιπτώσεων), ατοπική δερματίτιδα, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, δισκοειδές έκζεμα.
Σημειώνεται ότι οι παραπάνω παθήσεις, όταν είναι επίμονες, μεγάλης έκτασης και δεν ανταποκρίνονται καλά στην τυπική θεραπεία, αντιμετωπίζονται με φωτοθεραπεία (UVA ή UVB ανάλογα την περίπτωση).
Προσοχή! Η έκθεση στον ήλιο πρέπει να γίνεται με μέτρο και φορώντας αντιηλιακό, καθώς ένα έγκαυμα μπορεί να αναζωπυρώσει για παράδειγμα την ακμή ή την ψωρίαση αντί να τις καταστείλει.

Ποιες παθήσεις του δέρματος επιδεινώνονται από τον ήλιο;
Από την άλλη, είτε λόγω της τοπικής ανοσοκατασταλτικής δράσης είτε μέσω άλλων μηχανισμών, η πολύωρη έκθεση στον ήλιο οδηγεί σε υποτροπή πολλές δερματοπάθειες.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα : ο επιχείλιος έρπητας, η ροδόχρους ακμή, η λεύκη (υποχρεωτική η χρήση αντιηλιακού λόγω απουσίας μελανίνης), οι πορφυρίες, οι δερματικές εκφράσεις του ερυθηματώδη λύκου, η πελάγρα (λόγω χαμηλών επιπέδων νιασίνης), η δερματομυοσίτιδα και άλλα.
Άλλα παραδείγματα : τα φαρμακευτικά εξανθήματα και οι ευρυαγγείες.