Προβιοτικά

Τα προβιοτικά συστατικά είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισέρχονται μέσω της διατροφής στο ανθρώπινο σώμα.
Αυτοί επιζούν κατά τη διαδικασία της πέψης και περνούν στο έντερο, όπου και ασκούν την ευεργετική τους δράση.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο με την κατανάλωση τροφών που περιέχουν προβιοτικά σε επαρκείς ποσότητες (περίπου 100.000.000/ γραμμάριο προϊόντος στο οποίο βρίσκεται) ενισχύουμε και αποκαθιστούμε όπου χρειάζεται την εντερική χλωρίδα.

Υπάρχουν μέχρι σήμερα ενδείξεις που εισηγούνται ότι τα προβιοτικά ίσως βοηθούν σε αρκετές παθολογικές καταστάσεις, φλεγμονές ή ασθένειες όπως για παράδειγμα: διάρροια, σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, ελκώδης κολίτιδα, δυσανεξία στη λακτόζη, έλκος στομάχου, κολπικές μυκητιάσεις, ουρολοιμώξεις, τερηδόνα και ουλίτιδα.

Στα προβιοτικά προϊόντα περιλαμβάνονται κυρίως το γιαούρτι, ζυμωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα και ορισμένοι χυμοί. Μπορούν, επίσης, να βρεθούν σε συμπληρώματα διατροφής, όπως ταμπλέτες, κάψουλες ή φακελάκια, στα οποία το προϊόν βρίσκεται υπό μορφή σκόνης.

Επιπλέον στελέχη προβιοτικών

Τα προβιοτικά μπορούμε να τα διαχωρίσουμε σε επιπλέον στελέχη ώστε να διασφαλίσουμε την πιο αποτελεσματική αποκατάσταση και πρόληψη των διαταραχών της εντερικής & κολπικής χλωρίδας σε αντιμικροβιακές αγωγές.

Αυτά τα προβιοτικά στελέχη είναι:

Ο Ζυμομύκητας Saccharomyces Boulardii
Είναι μύκητας φυτικής προέλευσης με ανθεκτικότητα στα αντιβακτηριακά σκευάσματα. Ως προληπτική θεραπεία, μειώνει την έναρξη, τη διάρκεια και τη συχνότητα της διάρροιας από τη λήψη αντιβιοτικών. Επίσης, μειώνει τη διάρροια, τις κράμπες και τη ναυτία που συνδέονται ως παρενέργεια από τη λήψη αντιβιοτικών ,καθώς και τις υποτροπές της Ψευδομεμβρανώδους Κολίτιδας [φλεγμονή από χρήση αντιβιοτικών.

Τα ενδοσυμβιοτικά βακτήρια Bifidobacterium lactis
Το Bifidobacterium ανήκει στα «καλά» βακτήρια. Ζει στο τέλος του λεπτού εντέρου, στο παχύ έντερο και βοηθά μαζί με τα άλλα βακτήρια στην πέψη των τροφών. Ελαττώνει το pΗ στο έντερο και δημιουργεί ένα έντονα όξινο περιβάλλον, έτσι ώστε να μην μπορούν να επιζήσουν άλλα ανεπιθύμητα βακτήρια καθώς και ιοί αλλά και μύκητες Candida.

Γαλακτοβάκιλους L. acidophilous
Είναι ο κύριος ένοικος στο λεπτό έντερο. Παράγει γαλακτικό οξύ, υπεροξείδιο του υδρογόνου και άλλα υποπροϊόντα καθιστώντας το περιβάλλον «εχθρικό» για βλαπτικά βακτήρια και μύκητες. Είναι εξαιρετικά ασταθής και ευάλωτος σε κακή διατροφή (φαγητά χωρίς βιταμίνες, κατεψυγμένα, συντηρητικά) και λήψη αντιβιοτικών (κυρίως της ομάδας της πενικιλλίνης) για αυτό θα πρέπει να αποκαθίσταται μετά από αντίστοιχες αγωγές. Βελτιώνει τη λειτουργία του γαστρεντερικού σωλήνα, ανακουφίζει από δυσπεψία και διάρροια και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Γαλακτοβάκιλους L. Plantarum
Είναι εξαιρετικά ανθεκτικός στα περισσότερα αντιβιοτικά, αποτρέπει την υπερπαραγωγή της ζύμωσης και εξαλείφει τη στομαχική διαταραχή & τη δυσλειτουργία του πεπτικού συστήματος ως αποτέλεσμα της χρήσης αντιβιοτικών.