Πώς αντιμετωπίζω το Σ.Ε.Ε.;

Δεν υπάρχει οριστική θεραπεία του ΣΕΕ. Η νόσος είναι χρόνια με υφέσεις και εξάρσεις. Ο ασθενής πρέπει να καθησυχαστεί αναφορικά με τον αποκλεισμό κάποιας σοβαρής ασθένειας αρρώστιας ενώ πρέπει να εντοπιστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ασθενούς και των συμπτωμάτων του.

Επιπρόσθετα, πρέπει να γίνουν και συστάσεις για αλλαγές στον τρόπο ζωής, δηλαδή αλλαγές στη διατροφή, άσκηση και μείωση του άγχους, και πιθανός συνδυασμός με φαρμακευτική θεραπεία.

Διατροφή

  • Δεν υπάρχουν ειδικές δίαιτες για το ΣΕΕ- χρειάζεται μια πλήρης και ισορροπημένη διατροφή σε λογικές ποσότητες.
  • Σε ορισμένους ασθενείς το έντερο μπορεί να αντιδρά σε κάποιες τροφές. Γι’ αυτό μέσα από το ιστορικό του ασθενούς θα πρέπει αυτές να εντοπιστούν και να αποφευχθούν ώστε να υπάρξει βελτίωση στα συμπτώματα.
  • Αεριούχα ποτά, όσπρια, όπως και μεγάλες ποσότητες γάλακτος, καλό είναι να αποφεύγονται, τουλάχιστον στους παροξυσμούς της νόσου.
  • Αποφυγή της καφεΐνης, προς περιορισμό της υπερέντασης και της επίτασης των συμπτωμάτων.
  • Συνιστάται αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών που βρίσκονται στα φρούτα, τα λαχανικά, τα χορταρικά, τα δημητριακά και τα όσπρια, καθώς και η κατανάλωση νερού.
  • Οι φυτικές ίνες είναι χρήσιμες στο ΣΕΕ, ιδίως στο ΣΕΕ με δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, σε μερικούς ασθενείς με ΣΕΕ κάποιες φυτικές ίνες προκαλούν αέρια και επιδεινώνουν τα συμπτώματα.

Άσκηση και μείωση του άγχους

  • Τόσο η άσκηση όσο και η μείωση του άγχους συνιστώνται σε όλους τους πάσχοντες διότι βελτιώνουν τα συμπτώματα του ΣΕΕ.

Κρατήστε ένα ωράριο

  • Ένας προγραμματισμός του καθημερινού προγράμματος πχ. ώρα πρωινής έγερσης, ώρα επίσκεψης στην τουαλέτα, συγκεκριμένες ώρες γευμάτων διευκολύνουν περισσότερο τις συνήθειες του εντέρου.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα στοχεύουν στο να προσφέρουν ανακούφιση από τα επιμέρους συμπτώματα του ΣΕΕ.

  • Δυσκοιλιότητα

Σε ασθενείς με κύριο σύμπτωμα τη δυσκοιλιότητα συνιστάται η χρήση ήπιων υπακτικών φαρμάκων και χορήγηση φυτικών ινών.

  • Διάρροια

Σε ασθενείς με κύριο σύμπτωμα την διάρροια χορηγούνται αντιδιαρροϊκά φάρμακα κατά την περίοδο της έξαρσης των συμπτωμάτων.

  • Μετεωρισμός

Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα τα οποία βελτιώνουν την κινητικότητα μειώνοντας έτσι το μετεωρισμό και το σπασμό του εντέρου.

Επίσης, ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας συστήσει και άλλα μη φαρμακευτικά σκευάσματα στο φαρμακείο που στοχεύουν στην ανακούφιση από το φούσκωμα.

  • Πόνος

Τα αντισπασμωδικά φάρμακα θεωρούνται η πρώτη γραμμή αντιμετώπισης του κοιλιακού πόνου στους ασθενείς με ΣΕΕ.

Αν χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν αναλγητικά , θα πρέπει να επιλεχθούν τέτοια που να μην προκαλούν δυσκοιλιότητα ή προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

 

Προβιοτικά

Στους ασθενείς που υποφέρουν από το ΣΕΕ, το έντερο εμφανίζει διαταραγμένη κινητικότητα, με κάποια τμήματά του να κινούνται λιγότερο. Προοδευτικά λοιπόν υπάρχει μια μεγάλη αύξηση των μικροβίων που υπάρχουν μέσα στον εντερικό σωλήνα, με αποτέλεσμα τα προβιοτικά πιθανόν να βοηθούν στην επαναφορά της χλωρίδας του εντέρου σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Γαστρεντερολογίας, δεν υπάρχει συμφωνία στη βιβλιογραφία για το αν χορήγηση προβιοτικών βελτιώνει σημαντικά τη συμπτωματολογία των ασθενών με ΣΕΕ. Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι ορισμένα προβιοτικά ανακουφίζουν όλα τα συμπτώματα του ασθενούς, άλλες μερικά από τα συμπτώματα κυρίως το μετεωρισμό.