Ποια είναι η κλινική εικόνα;
Οι δερματικές βλάβες εμφανίζονται συνήθως σε σημεία που εκτίθενται επανειλημμένα στην ηλιακή ακτινοβολία. Τέτοια σημεία είναι το φαλακρό της κεφαλής, το πρόσωπο, τα αυτιά, τα χείλη (ακτινική χειλίτιδα), οι ραχιαίες επιφάνειες των χεριών, οι βραχίονες και ο λαιμός.
Επιπλέον, σε άτομα που κάνουν πολύωρη ηλιοθεραπεία ή εκτίθενται λόγω κάποιας δραστηριότητας στον ήλιο χωρίς προστασία, εμφανίζονται και στους ώμους, τα πόδια, το στέρνο και την πλάτη.
Οι ακτινικές υπερκερατώσεις έχουν ποικίλη εμφάνιση και μπορεί να είναι διαφορετικές ακόμη και στο ίδιο άτομο. Οι βλάβες μπορεί να :
- έχουν το ίδιο χρώμα με το δέρμα ή να είναι ροζ, ερυθρές ή καφέ
- έχουν υφή τραχιά (κρούστα) ή φολιδωτή
- είναι επίπεδες ή να προεξέχουν της επιφάνειας του δέρματος
- προκαλούν κνησμό ή να έχουν αίσθηση τραβήγματος / καψίματος
- συνοδεύονται από φλεγμονή του δέρματος
Οι ακτινικές υπερκερατώσεις αναπτύσσονται αργά σε μέγεθος, με διάμετρο από λίγα χιλιοστά έως μερικά εκατοστά. Συχνά αναγνωρίζονται με την αφή λόγω της τραχύτητας της επιφάνειας (μοιάζει με γυαλόχαρτο) και όχι με την όραση.
Σημείωση: οι βλάβες που δεν είναι ορατές μπορεί να είναι αριθμητικά τόσες όσες και οι ορατές.
Το δέρμα γύρω από τη βλάβη μοιάζει να έχει ταλαιπωρηθεί από τον ήλιο. Μπορεί να είναι ερυθρό και να εμφανίζει κηλίδες ή να είναι ζαρωμένο.
- Ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει μία ή περισσότερες υπερκερατώσεις σε ένα ή περισσότερα σημεία του σώματος.
- Αρκετές ακτινικές υπερκερατώσεις μπορούν να αναπτυχθούν σε κοντινά χρονικά διαστήματα στην ίδια περιοχή του δέρματος. Μερικές φορές ενώνονται, σχηματίζοντας μια μεγαλύτερη ενιαία βλάβη.
Σε κάποιες περιπτώσεις οι υπερκερατώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε δερματικό κέρας. Το δερματικό κέρας είναι μια κωνική προέκταση από συμπυκνωμένη κερατίνη. Το μέγεθος και το σχήμα μπορεί να ποικίλλει (συνήθως είναι μερικά χιλιοστά) ενώ στη βάση του μπορεί να εμφανιστεί κακοήθεια. Συνήθως εντοπίζεται σε ανοιχτόχρωμους ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με ιστορικό αυξημένης έκθεσης στον ήλιο.