Το μητρικό γάλα έχει υψηλή διατροφική αξία, ενώ περιέχει τη σωστή αναλογία όλων των απαραίτητων ουσιών που χρειάζονται, προσαρμοσμένη στην κάλυψη των αναγκών του βρέφους που θηλάζει.
Μετά τη γέννηση, το στήθος παράγει το πρωτόγαλα, ένα παχύ και κιτρινωπό υγρό που είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες, μέταλλα και αντισώματα τα οποία προστατεύουν το βρέφος από ιώσεις και λοιμώξεις του αναπνευστικού και του πεπτικού συστήματος.
Περίπου στην τέταρτη μέρα, το στήθος αρχίζει και παράγει κανονικό γάλα, το οποίο σταδιακά εμπλουτίζεται με λίπος και θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη σωστή ανάπτυξη του βρέφους.
Ακόμη ένα σημαντικό συστατικό του μητρικού γάλακτος είναι και το πεπτίδιο που προκαλεί ύπνο. Βρίσκεται σε μεγαλύτερη συγκέντρωση στο γάλα κατά τις απογευματινές και τις πρώτες βραδινές ώρες, και βοηθά κατά την εισαγωγική φάση του ύπνου.
Το μητρικό γάλα περιέχει ένζυμα που κάνουν ευκολότερη την πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών
Το μητρικό γάλα παρέχεται στο βρέφος στη σωστή θερμοκρασία (καθώς παράγεται κατευθείαν από το σώμα της μητέρας).
Τα βρέφη που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν διάρροιες. Τα κόπρανά τους έχουν λιγότερα ένζυμα, άρα υπάρχει μικρότερη τάση να εμφανίσουν σύγκαμα.
Ο θηλασμός προφυλάσσει από αλλεργίες που μπορεί να παρουσιαστούν με την εισαγωγή άλλης τροφής.
Σύμφωνα με έρευνες τα βρέφη που θηλάζουν παρουσιάζουν καλύτερη σωματική ανάπτυξη.
Ο θηλασμός είναι ευεργετικός και για την ίδια τη μητέρα. Όσες γυναίκες θηλάζουν χάνουν πολύ πιο εύκολα τα κιλά της εγκυμοσύνης. Επίσης, έρευνες δίνουν στο θηλασμό προστατευτικό ρόλο ως προς την ανάπτυξη ασθενειών.