Οστεοπορωτικά Κατάγματα
Η απώλεια οστικής μάζας και η συνολική διαταραχή της δομής των οστών εξελίσσονται σταδιακά και ανώδυνα. Φυσικές ενδείξεις/ συμπτώματα ότι ένα άτομο έχει εμφανίσει οστεοπόρωση δεν υπάρχουν, για αυτό και η οστεοπόρωση συχνά αναφέρεται ως «σιωπηλή νόσος».
Αν δεν έχει υπάρξει κάποια προληπτική εξέταση που να υποδεικνύει την ύπαρξη οστεοπενίας ή οστεοπόρωσης, μπορεί να περάσουν χρόνια μέχρι να εμφανιστεί η πρώτη ένδειξη της νόσου, που δεν είναι άλλη από το κάταγμα.
Η οστεοπόρωση πλήττει όλα τα οστά του σώματος, καθιστώντας τα επιρρεπή σε κατάγματα. Σύμφωνα με το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας, περίπου το 40% των οστεοπορωτικών καταγμάτων εντοπίζονται στη σπονδυλική στήλη, 20% στο μηρό, 20% στον καρπό και 20% σε άλλα οστά.
- Τα κατάγματα στο ισχίο και τον καρπό θεωρούνται κατάγματα χαμηλής ενέργειας, δηλαδή έπονται ήπιου τραυματισμού πχ. πτώση από όρθια θέση, ελαφρά πρόσκρουση σε μια σκληρή επιφάνεια.
- Εντοπίζονται συνήθως στον αυχένα των οστών ενώ συνοδεύονται σχεδόν πάντα από πόνο.
- Το 90% των καταγμάτων στο ισχίο οφείλονται σε πτώση.
- Τα κατάγματα του ισχίου εκτιμώνται παγκοσμίως στα 1,7 εκατομμύρια το χρόνο.
- Από την άλλη, τα σπονδυλικά κατάγματα συμβαίνουν κατά κύριο λόγο χωρίς να έχει προηγηθεί τραυματισμός ενώ μπορεί και να μην συνοδεύονται από πόνο στη ράχη ή στη μέση.
- Πόνος μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά σε συγκεκριμένα σημεία και μπορεί να χειροτερεύει όταν το άτομο στέκεται ή περπατά. Συνήθως αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά μετά από μια εβδομάδα.
- Αυτού του είδους τα κατάγματα είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν καθώς υπάρχουν πολλές αιτίες που έχουν ως σύμπτωμα τον πόνο στην πλάτη.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καταγμάτων αυξάνεται με την ηλικία τόσο στις γυναίκες όσο και στους άνδρες. Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Ιδρύματος Οστεοπόρωσης:
- Εκτιμάται ότι ένα οστεοπορωτικό κάταγμα συμβαίνει κάθε 3 δευτερόλεπτα.
- 1 στις 3 γυναίκες άνω των 50 ετών και 1 στους 5 άνδρες θα υποστεί κάποιο οστεοπορωτικό κάταγμα.